Τα εναλλακτικά γλυκαντικά κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος στις γλυκές συνταγές, σε μία προσπάθεια να μειώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο την παραδοσιακή ζάχαρη από τη διατροφή μας. Εκτός από την all time classic επιλογή, το μέλι, αρκετά δημοφιλής είναι πια και η μελάσα, αυτό το παχύρρευστο, σκουρόχρωμο υγρό, σαν σιρόπι, που δίνει γλυκιά γεύση και άρωμα στις διάφορες παρασκευές.

Τι είναι η μελάσα

Η μελάσα είναι το σιροπώδες υπόλειμμα από την παραγωγή και την επεξεργασία της ζάχαρης. Πηγή του λοιπόν, είναι τα ζαχαροκάλαμα. Κατά τη διαδικασία παραγωγής, τα ωφέλιμα συστατικά του χυμού μένουν στο σιρόπι που απομένει στο καζάνι, το οποίο στη συνέχεια συγκεντρώνεται σε βαζάκια.

Πλέον βέβαια, υπάρχει μελάσα και από τους χυμούς διαφόρων καρπών, όπως το ρόδι, το χαρούπι, ο χουρμάς, αν και η πιο συνηθισμένη που θα βρεις στο εμπόριο προέρχεται από ζαχαροκάλαμο. 

Μπορείς να βρεις τη μελάσα εύκολα στο εμπόριο, στα ράφια των σούπερ μάρκετ, συνήθως στον ίδιο διάδρομο όπου θα βρεις και το μέλι. Όσο για τη γεύση της δεν είναι τόσο γλυκιά όσο της ζάχαρης και δοκιμάζοντάς τη με το κουτάλι μπορεί να σου φανεί και κάπως γλυκόπικρη. 

Τι είναι η μελάσα


Θρεπτική αξία

Αν και περιέχει σάκχαρα, τα οφέλη της μελάσας είναι πολλά και εξαρτώνται κυρίως από τις μεθόδους εκχύλισης του χυμού του ζαχαροκάλαμου και την ηλικία του φυτού. Το βασικότερο συστατικό που την κάνει να διαφοροποιείται διατροφικά από τη ζάχαρη, είναι η περιεκτικότητά της σε βιταμίνες. Συγκεκριμένα, περιέχει άκρως ικανοποιητική ποσότητα σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως νιασίνη, βιταμίνη Β6, θειαμίνη και ριβοφλαβίνη.

Ταυτόχρονα, αποτελεί πηγή μαγνησίου, ασβεστίου καλίου και σιδήρου, γι’ αυτό και υποστηρίζεται ότι έχει ευεργετικές ιδιότητες για τα άτομα που πάσχουν από αναιμία ή έχουν χαμηλά επίπεδα σιδήρου ή φερριτίνης. Επίσης, αυτά τα στοιχεία συνδέονται και με την καταπολέμηση των θρομβώσεων, τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και την αποτροπή της φλεγμονής του καρδιαγγειακού συστήματος.

Παράλληλα, η μελάσα είναι πηγή χαλκού, ο οποίος συνδέεται με την υγεία των οστών, καθώς και τη μείωση του κινδύνου οστεοπόρωσης. Τέλος, αξίζει να την επιλέξεις έναντι της ζάχαρης και εξαιτίας του χαμηλότερου γλυκαιμικού της δείκτη: Ο γλυκαιμικός δείκτης της μελάσας φτάνει το 50, τη στιγμή που η ζάχαρη έχει γλυκαιμικό δείκτη 65.

Πού να τη χρησιμοποιήσεις 

Η μελάσα μπορεί να πάρει τη θέση της τόσο σε γλυκές, όσο και αλμυρές παρασκευές. Μερικές ιδέες είναι: 

  • Σε γλυκά όπως κέικ, μπισκότα, μπάρες δημητριακών 
  • Σε μαρινάδες για κρεατικά (και γίνονται λουκούμια) 
  • Σε κόκκινες σάλτσες 
  • Σε dressings για σαλάτες
  • Σε smoothies 
  • Στον καφέ
  • Σε χειροποίητη γκρανόλα 
  • Ως topping στο γιαούρτι