
Σίγουρα τελευταία διαβάζεις όλο και περισσότερες συνταγές – γλυκές κυρίως – όπου χρησιμοποιούνται οι χουρμάδες, κυρίως ως υποκατάστατο της ζάχαρης και άλλων γλυκαντικών ουσιών, δίνοντας τη γλυκάδα τους σε σνακ όπως μπάρες, energy bowls, κρέμες και πολλά ακόμη.
Διατροφολόγοι και fitness influencers διατυμπανίζουν επίσης τη διατροφική αξία των χουρμάδων ως superfood, αλλά και την ευελιξία τους, αφού μπορούν να προστεθούν σε πραγματικά πολλές συνταγές.
Τι είναι τελικά οι χουρμάδες
Καρποί της χουρμαδιάς, ενός δέντρου που ευδοκιμεί κυρίως σε θερμές περιοχές της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής και της Νότιας Ασίας. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα (περίπου 70%) σε φυσικά σάκχαρα (κυρίως φρουκτόζη και γλυκόζη), γι’ αυτό και μας δίνουν αυτή τη γλυκιά γεύση που τους καθιστά άξιο αντικαταστάτη της ζάχαρης στα γλυκά. Το υπόλοιπο ποσοστό τους καταλαμβάνουν πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και μικροθρεπτικά συστατικά όπως κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο και φώσφορο.
Έχουν μαλακή ή και λίγο ινώδη σάρκα και κουκούτσι στο κέντρο τους. Εμείς στην ουσία τρώμε τους αποξηραμένους χουρμάδες, ωστόσο υπάρχουν και νωποί χουρμάδες που είναι πιο ζουμεροί.
Στο εμπόριο θα τους βρεις ολόκληρους με ή χωρίς κουκούτσι, αλλά και κομμένους σε κομματάκια για εύκολη χρήση.
Πού μπορείς να τους χρησιμοποιήσεις
Μερικοί λόγοι για να εντάξεις τους χουρμάδες στη διατροφή σου
Είναι πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά, από κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο, βιταμίνη Β6, μέχρι φυτικές ίνες, ενώ έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, όπως φλαβονοειδή και καροτενοειδή.
Βοηθούν στην πέψη
Όπως αναφέραμε οι χουρμάδες είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, που υποστηρίζουν τη φυσιολογική λειτουργία του εντέρου, με αποτέλεσμα να βοηθούν σε όλη τη διαδικασία της πέψης, αλλά και να βοηθούν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.
Προσφέρουν ενέργεια
Θα έχεις παρατηρήσει ότι πολλοί καταναλώνουν χουρμάδες πριν από μία απαιτητική προπόνηση ή την καθημερινή τους άσκηση. Και αυτό συμβαίνει διότι μεταξύ άλλων οι χουρμάδες, κυρίως λόγω των υδατανθράκων αποτελούν ιδανικό σνακ, όχι μόνο πριν, αλλά και μετά την άσκηση, ώστε να αναπληρώσεις ενέργεια.
Υποστηρίζουν την καρδιαγγειακή υγεία
Το κάλιο που περιέχουν οι χουρμάδες συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, επομένως βοηθά στη διατήρηση της καρδιαγγειακής υγείας.
Είναι κατάλληλοι για όσους ακολουθούν vegan διατροφή
Μην ξεχνάς ότι αποτελούν ιδανική τροφή για όσους ακολουθούν vegan ή vegetarian διατροφή, αφού εκτός του γεγονότος ότι είναι νόστιμοι, έχουν υψηλή διατροφική αξία, χωρίς να αποτελούν ζωικό προϊόν.
Και τέλος, έχουν τεράστια ευελιξία!
Οι χουρμάδες μπορούν να προστεθούν σε πάρα πολλές συνταγές, γλυκές και αλμυρές. Αρκεί να έχεις ιδέες και όρεξη.
Δοκίμασε να τους προσθέσεις σε ενεργειακές μπάρες και balls, smoothies, γλυκά, μπισκότα, κέικ, ακόμη και σαλάτες, τις οποίες θα συνειδητοποιήσεις ότι απογειώνουν γευστικά. Μπορείς να τους απολαύσεις ακόμη και ως σνακ ή finger food, γεμιστούς με γλυκές και αλμυρές γεύσεις.