
Υλικά
για 30 κομμάτια
Για το σιρόπι
- 250 ml νερό
- 400 γρ. ζάχαρη
- φλούδες από 1 πορτοκάλι
- 2-3 ξυλάκια κανέλας
- 80 γρ. μέλι
Για τα μελομακάρονα
- 450 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 150 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 1½ κ.γ. κανέλα
- ⅓ κ.γ. γαρίφαλο
- ½ κ.γ. σόδα
- ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 50 γρ. ζάχαρη
- 210 ml χυμό πορτοκάλι
- 210 ml σπορέλαιο
- 120 ml ελαιόλαδο
Για την επικάλυψη
- 300 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, ψιλοκομμένη
- καρύδια ψιλοκομμένα
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τα μελομακάρονα με επικάλυψη σοκολάτας, φτιάχνουμε πρώτα το σιρόπι για να προλάβει να κρυώσει. Σε μια κατσαρόλα και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, την κανέλα και τις φλούδες πορτοκαλιού και σιγοβράζουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το μέλι, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να κρυώσει το σιρόπι.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C, στον αέρα και στρώνουμε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
- Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, με το σιμιγδάλι, την κανέλα, το γαρίφαλο, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ και τη ζάχαρη.
- Σε δεύτερο μπολ ανακατεύουμε τον χυμό, το σπορέλαιο και το ελαιόλαδο και έπειτα προσθέτουμε τα υγρά στα στερεά υλικά.
- Ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις για περίπου 10-15 δευτερόλεπτα. Δε θέλουμε να κουράσουμε το μείγμα γιατί θα βγάλει το λάδι του.
- Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε ομοιόμορφο σχήμα, βάρους περίπου 25 γρ., και τα τοποθετούμε στο ταψί.
- Ψήνουμε τα μελομακάρονα στον φούρνο για 20 λεπτά.
- Βγάζουμε τα μελομακάρονα από τον φούρνο, τα βουτάμε απευθείας στο κρύο σιρόπι και σιροπιάζουμε για 20 δευτερόλεπτα. Τοποθετούμε τα μελομακάρονα σε πιατέλα και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
- Σε μπεν μαρί λιώνουμε τη σοκολάτα. Βάζουμε τα μελομακάρονα ένα-ένα στην κουβερτούρα και έπειτα τα τοποθετούμε σε δίσκο στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
- Πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι και βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 10 λεπτά ή μέχρι να σταθεροποιηθεί η σοκολάτα.
Για ακόμη πιο σοκολατένιο αποτέλεσμα, μπορούμε να προσθέσουμε και 50 γρ. κακάο στη ζύμη των μελομακάρονων.