Είπαμε, εδώ γίνεσαι εξπέρ, γι΄ αυτό σίγουρα θα ξέρεις ήδη τι ακριβώς είναι η κρεμ μπρουλέ, είναι πολύ πιθανό να ξέρεις πώς να τη φτιάξεις, γι’ αυτό ήρθε η ώρα να μάθεις και για τη «σωσία» της – και δεν θα πω «ξαδέρφη», αφού έχουν άλλη καταγωγή-, την κρέμα καταλάνα.
Οπτικά, θα λέγαμε ότι είναι δύο κρέμες πανομοιότυπες, αφού έχουν το ίδιο χρώμα, παρόμοια υφή και τη χαρακτηριστική καψαλισμένη κρούστα που τις κάνει ακαταμάχητες. Κι όμως, υπάρχουν διαφορές όσον αφορά στην παρασκευή, ακόμη και τη γεύση τους.
Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: η κρεμ μπρουλέ είναι γαλλική, ενώ η κρέμα καταλάνα είναι ισπανική, όπως φανερώνει και το όνομά της. Να πούμε βέβαια σε αυτό το σημείο ότι πολλοί αμφισβητούν την καταγωγή της κρεμ μπρουλέ και οι Ισπανοί ισχυρίζονται ότι πρόκειται για δική τους συνταγή και ότι είναι πανομοιότυπη με τη δική τους κρέμα καταλάνα. Οι απόψεις γενικώς, διίστανται.
Η κρέμα καταλάνα εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον 19ο αιώνα στην Καταλονία της Ισπανίας, όπου και τη σέρβιραν ως γλυκό για την ημέρα της γιορτής του Αγίου Ιωσήφ και αρχικά, έφερε το όνομα «crema de Sant Josep». Μετά μετονομάστηκε σε «crema cremada», δηλαδή καμένη κρέμα ή «crema catalana».
Από την άλλη, πρώτη καταγεγραμμένη αναφορά για την κρεμ μπρουλέ ήρθε στη Γαλλία ήδη από τον 17ο αιώνα, όπου και εμφανίστηκε στο βιβλίο «Nouveau cuisinier royal et bourgeois» του François Massialot, το 1691. Σε αυτή την έκδοση, η κρέμα ήταν αρωματισμένη με κανέλα και λεμόνι, και καραμελωμένη με καυτό σιδερένιο δίσκο (όχι φλόγιστρο όπως σήμερα). Μήπως τελικά οι δύο κρέμες δεν ήταν και τόσο διαφορετικές;
Διαφορές στα υλικά τους
Πάντως, σύμφωνα με τις τωρινές εκδοχές των δύο γλυκών, υπάρχουν διαφορές όσον αφορά στα υλικά. Η κρεμ μπρουλέ περιέχει κρέμα γάλακτος, κρόκους αυγών, ζάχαρη και βανίλια, ενώ η κρέμα καταλάνα έχει γάλα (και όχι κρέμα γάλακτος), κρόκους αυγών, ζάχαρη, ξύσμα λεμονιού ή/και πορτοκαλιού και κανέλα. Είναι λίγο πιο αρωματική λοιπόν.
Διαφορές στον τρόπο παρασκευής τους
Και η διαδικασία στον τρόπο παρασκευής τους διαφέρει: η κρεμ μπρουλέ ψήνεται σε μπεν μαρί στο φούρνο μέσα σε βαθιά πυρίμαχα σκεύη. Μένει στο ψυγείο για να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί και την τελευταία στιγμή πασπαλίζεται με ζάχαρη, η οποία στη συνέχεια καίγεται για να αποκτήσει αυτή την τραγανή κρούστα καραμέλας.
Η crema catalana, αντιθέτως, μαγειρεύεται στην κατσαρόλα μέχρι να γίνει κρέμα. Ύστερα αδειάζεται σε ρηχά πυρίμαχα σκεύη, μπαίνει στο ψυγείο για να σταθεροποιηθεί και στο τέλος – εδώ έχουμε την ίδια τεχνική με την κρεμ μπρουλέ- πασπαλίζεται με ζάχαρη που καίγεται με φλόγιστρο για να κάνει κρούστα καραμέλας.
Διαφορές στην υφή και γεύση
Λόγω των διαφορών στα υλικά, όπως είναι λογικό επηρεάζεται τόσο υφή όσο και η γεύση των δύο γλυκών. Η κρεμ μπρουλέ από τη μία έχει υφή πλούσια και βελούδινη λόγω της κρέμας γάλακτος, καθώς και πιο έντονη γεύση, ενώ η κρέμα καταλάνα είναι πιο ελαφριά και με πιο έντονη γεύση εσπεριδοειδών και κανέλας. Πάντως, είναι και οι δυο πενταντόστιμες!