
Ομολογουμένως, μέχρι πριν κάποια χρόνια η γλυκοπατάτα δεν ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη στην Ελλάδα. Μας ακουγόταν μακρινή και δεν είχε θέση στα περισσότερα από τα ελληνικά νοικοκυριά. Λίγο η τάση για περισσότερη μαγειρική στο σπίτι, λίγο η καραντίνα που μας έκανε να ψαχνόμαστε και να δοκιμάζουμε νέες συνταγές, λίγο οι viral συνταγές στα social media, η πορτοκαλί πατάτα κατάφερε να κερδίσει τη θέση της στην ελληνική κουζίνα και για τους περισσότερους αποτέλεσε μία ευχάριστη έκπληξη. Και αυτό γιατί είναι ιδιαίτερα νόστιμη, αλλά και υγιεινή.
Ακούγοντας «γλυκοπατάτα» αρκετοί είχαμε στο μυαλό μας κάτι γλυκό και ίσως με περισσότερες θερμίδες από την κλασική πατάτα. Η πεποίθηση αυτή όμως αποτελεί μύθο και - ευτυχώς - το ανακαλύψαμε.
Τα οφέλη της γλυκοπατάτας στην υγεία
Όπως έχει διαπιστωθεί, τα οφέλη της γλυκοπατάτας για τον οργανισμό είναι πολλαπλά και αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο έγινε για κάποιους αυτή η στροφή από την κλασική πατάτα στη γλυκοπατάτα. Ειδικότερα, είναι πλούσια σε μαγνήσιο, αντιοξειδωτικά που συμβάλλουν στην αντικαρκινική δράση, ενώ παράλληλα έχει αντιφλεγμονώδη δράση και υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες που είναι πολύτιμες για την υγεία του οργανισμού καθώς, μεταξύ άλλων, συμβάλλουν στην ενίσχυση του πεπτικού συστήματος, δίνουν ενέργεια και βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης.
Παράλληλα, είναι πηγή σιδήρου και καλίου, που αποτελεί βασικό σύμμαχο κατά του άγχους και είναι πλούσια σε βιταμίνες - C και Ε που στοχεύουν στην υγεία του δέρματος, Α για αντιγήρανση, αλλά και D για το ανοσοποιητικό σύστημα και τα οστά. Και αν το πρώτο συνθετικό «γλυκό-» σε ανησυχεί, τότε μάθε πως αν και έχει ευχάριστα γλυκιά γεύση, η γλυκοπατάτα έχει χαμηλό γλυκαιμικό δίκτυ, ενώ σε χορταίνει για ώρες, αφού αποτελεί πηγή σύνθετων υδατανθράκων (εν αντιθέσει με άλλους υδατάνθρακες, όπως το ρύζι, το ψωμί κλπ.). Μα τι άλλο θέλεις να σου πούμε για να πειστείς να την εντάξεις στη διατροφή σου;
Επίσης, πρέπει να γνωρίζεις ότι εκτός από αυτή που βρίσκεις συνήθως στο εμπόριο, υπάρχει και η μωβ γλυκοπατάτα, η οποία είναι υψηλή σε φυτικές ίνες, βιταμίνες Α και Β, ενώ βέβαια περιλαμβάνει και αντιοξειδωτικά.
Πού μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις
Εκτός από τηγανητή (στις πιο “junk” περιστάσεις) ή ψητή ως συνοδευτικό, η γλυκοπατάτα - ειδικά ψητή - μπορεί να ταιριάξει απόλυτα ως συστατικό σε σαλάτες και θρεπτικά bowls μαζί με ποικιλίας λαχανικών, να γίνει μία νόστιμη βελουτέ σούπα αλλά και ένας ωραίος πουρές.
Μάλιστα, μπορούν να γίνουν ακόμη και βασικό υλικό σε γλυκίσματα - μπορείς να δοκιμάσεις γλυκιά τάρτα με γέμιση γλυκοπατάτας αλλά και υγιεινά brownies με τρία μόλις υλικά: πουρέ γλυκοπατάτας, κακάο και βούτυρο ξηρών καρπών.
Γενικώς, το καλό με τις γλυκοπατάτες είναι ότι είναι ευέλικτες και ταιριάζουν σε πολλές συνταγές, με πολλές μορφές (τηγανητή, ψητή, βραστή, πουρές) και είναι αδιαμφισβήτητα ευεργετικές για τον οργανισμό.