Υλικά
  • 300 γρ. οσπριάδα, ανάμεικτα όσπρια 
  • 80 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο 
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης μικρή, ψιλοκομμένη
  • 2 καρότα, σε λεπτές φέτες ή καρέ
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 κλωνάρι σέλερι, ψιλοκομμένο
  • 2 φύλλα δάφνης 
  • ½ κ.γ. πάπρικα γλυκιά ή καυτερή ή και τα δύο
  • 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1,8 - 2 lt ζεστό ζωμό λαχανικών ή νερό
  • ½ κ.γ. ρίγανη
  • χυμό από ½ λεμόνι + επιπλέον για το σερβίρισμα
  • 1-2 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο  
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Σαββατιανό με σύνθετο αρωματικό προφίλ από αρώματα λεμονανθών, γιασεμιού, χαμομηλιού και κίτρου, βοτανικό και ντελικάτο στο στόμα, με δροσερή οξύτητα. Η πρόταση του WSPC: Σαββατιανό Kokotos Estate

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για την οσπριάδα, βάζουμε τα όσπρια από το προηγούμενο βράδυ μέσα σε ευρύχωρο μπολ με αρκετό κρύο νερό ώστε να τα σκεπάζει καλά και αφήνουμε να μουλιάσουν. Την επόμενη μέρα τα σουρώνουμε και τα ξεπλένουμε. 
  2. Βάζουμε τα όσπρια σε μια μεγάλη κατσαρόλα και τα καλύπτουμε με αρκετό νερό. Τοποθετούμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Φέρνουμε σε βράση, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και σκεπάζουμε με καπάκι. Σιγοβράζουμε για περίπου 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα όσπρια, αλλά χωρίς να λιώσουν. Τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε λίγο στην άκρη.
  3. Στην ίδια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε 2 κ.σ. από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε την πιπεριά, το καρότο, το σκόρδο και το σέλερι, τη δάφνη, την πάπρικα και λίγο αλατοπίπερο. Σοτάρουμε για 2-3 λεπτά ακόμη.
  4. Ρίχνουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε καλά για 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε τα μισοβρασμένα όσπρια, ανακατεύουμε και συμπληρώνουμε ζεστό ζωμό ή νερό, τόσο ώστε να τα καλύπτει κατά δύο δάχτυλα περίπου. 
  5. Αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε το φαγητό σκεπασμένο με καπάκι. Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, και μόνο αν χρειάζεται, συμπληρώνουμε ζεστό ζωμό ή νερό. 
  6. Αφήνουμε την οσπριάδα να σιγοβράσει για περίπου 30 λεπτά μέχρι να γίνουν τα όσπρια και τα λαχανικά και να δέσει η σούπα. Χαμηλώνουμε κι άλλο τη φωτιά και προσθέτουμε τη ρίγανη, το χυμό λεμονιού και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Αν χρειάζεται διορθώνουμε τη γεύση με αλατοπίπερο. 
  7. Αφήνουμε την οσπριάδα να σιγοβράσει χωρίς καπάκι για περίπου 5-10 λεπτά και να χυλώσει. Ανακατεύουμε μέσα το μισό μαϊντανό διαφορετικά κι αφήνουμε τη σούπα να σταθεί 10 λεπτά πριν τη σερβίρουμε.
  8. Προσθέτουμε αν θέλουμε επιπλέον χυμό λεμονιού, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και έξτρα ψιλοκομμένο μαϊντανό. Συνοδεύσουμε με ζυμωτό ψωμί και ελιές.
  • Μπορούμε αν θέλουμε να της προσθέσουμε κάποιο μικρό ζυμαρικό ή και να την κάνουμε βελουτέ, συμπληρώνοντας αν χρειάζεται ζεστό ζωμό ή νερό για να τη φέρουμε στη σωστή πυκνότητα.
  • Μείγματα οσπρίων για οσπριάδα βρίσκουμε έτοιμα στο εμπόριο συσκευασμένα, αλλά μπορούμε να φτιάξουμε και τα δικά μας.