Το ψητό κουνουπίδι μπορεί να σερβιριστεί ως κυρίως γεύμα, αλλά και ως ζεστή σαλάτα. Η νοστιμιά του όλη κρύβεται σε αυτή την ωραία σάλτσα που έχει ως βάση της τρία βασικά υλικά: το βούτυρο, το ελαιόλαδο και τον πελτέ.
Υλικά
- 2 κουνουπίδια, κομμένα στα 4
- 2 κρεμμύδια, κομμένα στα 4
- 2 καρότα, κομμένα σε ροδέλες
- 100 γρ. βούτυρο
- 100 ml ελαιόλαδο
- 3 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1½ κ.γ. μπούκοβο
- 2 κ.σ. δυόσμο φρέσκο, ψιλοκομμένο
- χυμό από 2 λεμόνια
- αλάτι
Ροζέ κρασί από Ξινόμαυρο και Λημνιώνα μέχρι ένα χαρμάνι διεθνών ποικιλιών. Η πρόταση του WSPC: Λημνιώνα Ροζέ - Κτήμα Ζαφειράκη
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για το κουνουπίδι ψητό στο φούρνο με κόκκινη σάλτσα στρώνουμε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, βάζουμε μέσα τα κρεμμύδια, τα καρότα και τα αφήνουμε στην άκρη.
- Γεμίζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό και μόλις ξεκινήσει ο βρασμός αλατίζουμε και βράζουμε το κουνουπίδι για 2 λεπτά.
- Βγάζουμε το κουνουπίδι από το νερό, το στεγνώνουμε και το βάζουμε στο ταψί με τα υπόλοιπα λαχανικά.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
- Σε ένα μικρό κατσαρολάκι και σε μέτρια φωτιά, βάζουμε το βούτυρο, το ελαιόλαδο, τον πελτέ ντομάτας, τις σκελίδες σκόρδου και το μπούκοβο. Μαγειρεύουμε μέχρι να λιώσει εντελώς το βούτυρο.
- Περιχύνουμε τα λαχανικά με τη σάλτσα, ανακατεύουμε καλά φροντίζοντας να πάει παντού.
- Ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 1 ώρα, αναποδογυρίζοντας το κουνουπίδι στα 30 λεπτά.
- Σερβίρουμε το κουνουπίδι με τα λαχανικά σε πιατέλα, περιχύνοντας με χυμό λεμονιού και πασπαλίζοντας με φρέσκο δυόσμο.