Το ψητό κουνουπίδι μπορεί να σερβιριστεί ως κυρίως γεύμα, αλλά και ως ζεστή σαλάτα. Η νοστιμιά του όλη κρύβεται σε αυτή την ωραία σάλτσα που έχει ως βάση της τρία βασικά υλικά: το βούτυρο, το ελαιόλαδο και τον πελτέ.

Ο πελτές ντομάτας

Τα λαχανικά στο φούρνο

Υλικά
  • 2 κουνουπίδια, κομμένα στα 4
  • 2 κρεμμύδια, κομμένα στα 4
  • 2 καρότα, κομμένα σε ροδέλες
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 3 κ.σ. πελτέ ντομάτας 
  • 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1½ κ.γ. μπούκοβο
  • 2 κ.σ. δυόσμο φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • χυμό από 2 λεμόνια
  • αλάτι

Ροζέ κρασί από Ξινόμαυρο και Λημνιώνα μέχρι ένα χαρμάνι διεθνών ποικιλιών. Η πρόταση του WSPC: Λημνιώνα Ροζέ - Κτήμα Ζαφειράκη

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για το κουνουπίδι ψητό στο φούρνο με κόκκινη σάλτσα στρώνουμε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, βάζουμε μέσα τα κρεμμύδια, τα καρότα και τα αφήνουμε στην άκρη.
  2. Γεμίζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό και μόλις ξεκινήσει ο βρασμός αλατίζουμε και βράζουμε το κουνουπίδι για 2 λεπτά.
  3. Βγάζουμε το κουνουπίδι από το νερό, το στεγνώνουμε και το βάζουμε στο ταψί με τα υπόλοιπα λαχανικά.
  4. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
  5. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι και σε μέτρια φωτιά, βάζουμε το βούτυρο, το ελαιόλαδο, τον πελτέ ντομάτας, τις σκελίδες σκόρδου και το μπούκοβο. Μαγειρεύουμε μέχρι να λιώσει εντελώς το βούτυρο.
  6. Περιχύνουμε τα λαχανικά με τη σάλτσα, ανακατεύουμε καλά φροντίζοντας να πάει παντού.
  7. Ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 1 ώρα, αναποδογυρίζοντας το κουνουπίδι στα 30 λεπτά.
  8. Σερβίρουμε το κουνουπίδι με τα λαχανικά σε πιατέλα, περιχύνοντας με χυμό λεμονιού και πασπαλίζοντας με φρέσκο δυόσμο.