Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν βασικό κομμάτι της διατροφής σου και συμπεριλαμβάνονται σχεδόν σε όλα τα γεύματα της ημέρας.
Όμως, όπως σίγουρα ξέρεις, έχουν αρκετά μικρή διάρκεια ζωής, σε σχέση με τα υπόλοιπα τρόφιμα και πρέπει να αποθηκεύονται σωστά για διατηρηθούν όσο το δυνατόν πιο φρέσκα. Δες πώς θα συντηρήσεις φρέσκα τα λαχανικά και τα φρούτα για περισσότερο, ακολουθώντας οκτώ απλές συμβουλές.
Διάλεξε ποιοτικά προϊόντα
Για αρχή, ξέρουμε ότι ο χρόνος σου είναι ελάχιστος και ότι τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ ορισμένες φορές μοιάζουν με μαρτύριο, αλλά ειλικρινά, μη ρίχνεις έτσι αλόγιστα οποιοδήποτε προϊόν στο καρότσι σου. Πρόσεξε πώς είναι τα λαχανικά και τα φρούτα που αγοράζεις, ώστε να διαλέγεις όσα είναι πραγματικά φρέσκα και όχι εκείνα που βρίσκονται ένα στάδιο πριν χαλάσουν.
Μην τα πλένεις αν δεν πρόκειται να τα χρησιμοποιήσεις αμέσως μετά
Απόφυγε εντελώς να πλένεις τα φρούτα και τα λαχανικά με το που τα αγοράσεις και πριν τα βάλεις στο ψυγείο, καθώς η υγρασία επιταχύνει τη διαδικασία αλλοίωσης. Τα μόνα δύο λαχανικά που αποτελούν εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα είναι τα πράσα και τα σπαράγγια. Και τα δύο αυτά μπορούν να αποθηκευτούν ακόμη και βυθισμένα σε 2-3 εκατοστά νερό, όρθια.
Ξεφορτώσου τα κοτσάνια
Το φύλλωμα που παραμένει στα καρότα και τα παντζάρια ή οι κορφές από τα κολοκυθάκια, μεταξύ άλλων λαχανικών, μπορεί να συνεχίσει να τραβάει την υγρασία, κάτι που είναι κακό, αν θέλεις να τα αποθηκεύσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα. Γι’ αυτό καλό είναι να αφαιρείς τα κοτσάνια πριν τα βάλεις στο ψυγείο.
Απομόνωσε τα ώριμα φρούτα
Ορισμένα φρούτα, όπως τα μήλα και οι μπανάνες, καθώς ωριμάζουν παράγουν ένα συγκεκριμένο αέριο, το αιθυλένιο, που μπορεί να «συμπαρασύρει» και τα άλλα φρέσκα προϊόντα που βρίσκονται κοντά τους ώστε να ωριμάσουν πιο γρήγορα. Έτσι, καλό είναι να απομονώνεις τα υπερβολικά ώριμα φρούτα από τα υπόλοιπα, όπως και από τα λαχανικά, για να μην ωριμάσουν γρηγορότερα και αυτά.
Το συρτάρι του ψυγείου δεν είναι τυχαία εκεί
Τα περισσότερα ψυγεία έχουν ειδικό συρτάρι για λαχανικά, το οποίο διατηρεί την υγρασία. Επομένως, η ύπαρξή του δεν είναι καθόλου τυχαία, ούτε προορίζεται για άλλου είδους τρόφιμα. Τοποθέτησε τα εκεί για να μείνουν όσο πιο φρέσκα γίνεται.
Η συσκευασία μετράει
Δώσε λίγη προσοχή και προετοίμασε τα φρούτα και τα λαχανικά σου πριν τα βάλεις στο ψυγείο. Συγκεκριμένα:
Φυλλώδη λαχανικά: Τύλιξέ τα σε χαρτί κουζίνας για να απορροφά την επιπλέον υγρασία και στη συνέχεια τοποθέτησέ τα σε σακουλάκια ή δοχεία.
Καρότα, σέλινο και παρόμοια λαχανικά: Αποθήκευσε τα σε σακουλάκια τροφίμων ή αεροστεγή δοχεία για να διατηρήσουν την υγρασία τους και να μην ξεραθούν.
Μανιτάρια: Τοποθέτησέ τα σε χάρτινη σακούλα για να παραμένουν φρέσκα και να μην αναπτύσσουν υγρασία.
Κρεμμύδια, σκόρδο, πατάτες και γλυκοπατάτες δεν έχουν θέση στο ψυγείο, αλλά σε δροσερό, σκιερό μέρος, που μπορεί να είναι ένα ντουλάπι, καλάθι ή δίχτυ.
Αποθήκευση σε ξεχωριστά δοχεία
Γενικά, ο διαχωρισμός των προϊόντων μόνο καλό κάνει. Τοποθέτησε τα λαχανικά σε χωριστά δοχεία ή σακούλες για να αποτρέψεις τη διασταυρούμενη μόλυνση σε περίπτωση που κάποιο αρχίσει να χαλάει και να τα διατηρήσεις φρέσκα περισσότερο.
Προσαρμογή της θερμοκρασίας του ψυγείου
Βεβαιώσου ότι το ψυγείο σου λειτουργεί στους 4℃, ώστε να διατηρεί τα λαχανικά φρέσκα και να επιβραδύνει την ανάπτυξη βακτηρίων.
Μαζί με όλα τα παραπάνω καλό είναι να κάνεις και έναν τακτικό έλεγχο στο ψυγείο, μία με δύο φορές την εβδομάδα, ώστε να ελέγχεις την κατάσταση των τροφίμων και να αποφύγεις δυσάρεστες εκπλήξεις.