Αν σχεδιάζεις να οργανώσεις ένα πάρτι με πολλούς φίλους στο σπίτι την περίοδο των Χριστουγέννων, τότε βρίσκεσαι στο σωστό σημείο. Αφού μετά από αρκετή μελέτη και άλλη πόση εμπειρία αποκόμισα δοκιμάζοντας και τρώγοντας σε διάφορους μπουφέδες σου συγκέντρωσα όλα τα μυστικά που χρειάζεται να γνωρίζεις. Οι καλύτερες λοιπόν συμβουλές ώστε να ετοιμάσεις τον τέλειο μπουφέ εκείνες τις ξεχωριστές και εορταστικές βραδιές.

Οργάνωση

Για να προετοιμάσεις τον τέλειο μπουφέ, το μόνο πραγματικά απαραίτητο είναι η ικανότητα οργάνωσης και σχεδιασμού· τα υπόλοιπα θα βρουν εύκολα τη σειρά και τη θέση τους. Ιδανικά, όταν οργανώνεις έναν μπουφέ, είναι καλύτερο να το σχεδιάσεις από νωρίς. Μπορείς να προετοιμάσεις κάποια πιάτα εκ των προτέρων που μπορούν να καταψυχθούν, όπως ορεκτικά, μους για καναπεδάκια, ακόμη και αλμυρές πίτες. Μόνο τα εποχιακά φρούτα και λαχανικά θα πρέπει να σερβίρονται φρέσκα, διαφορετικά κινδυνεύεις να χαλάσει η γεύση τους, καθώς και να χαθούν οι θρεπτικές τους ιδιότητες.

Ρεβεγιόν με μπουφέ

Τύπος συνταγών

Επικεντρώσου σε πιάτα και συνταγές που ετοιμάζονται γρήγορα, αφιερώνοντας χρόνο σε διάφορα είδη σνακ με πολλές νόστιμες σάλτσες και φυσικά σαλάτες. Η χρυσή αναλογία για τους μπουφέδες είναι περίπου 80% κρύα φαγητά και 20% ζεστά. Τα κρύα φαγητά είναι πιο εύκολο να ξαναγεμίσουν και να διατηρηθούν στη σωστή θερμοκρασία, γεγονός που καθιστά αυτήν την προσέγγιση τόσο πιο πρακτική όσο και πιο ασφαλή από άποψη χειρισμού τροφίμων. Για αυτό καλό είναι να ρυθμίσεις τη λίστα με τα ψώνια σου, όπως και τα στυλ όσων αποφασίσεις να φτιάξεις σύμφωνα με την παραπάνω οδηγία. 

Self-service και χώρος

Ο μπουφές θα είναι self-service - οργανωμένος σε ένα τραπέζι εξυπηρέτησης – για να έχουν όλοι πρόσβαση με εύκολο και γρήγορο τρόπο. Απλώς επειδή το πιο πιθανό λόγω των ημερών είναι να μην αρκεστείς σε ένα μενού βασισμένο αποκλειστικά σε finger food, καλό είναι να προνοήσεις για θέσεις. Σίγουρα σου έχει συμβεί – γιατί εμένα μου έχει τύχει – να είσαι καλεσμένος κάπου, να έχουν στο μπουφέ κρέας που θέλει λίγο κόψιμο ή μακαρόνια με πιο ρευστή σάλτσα και αν σε δει από μακριά κάποιος εκείνη την ώρα να μοιάζεις σαν να παλεύεις με το φαγητό σου. Αυτό δεν το θες ούτε για σένα, και σίγουρα ούτε για τους καλεσμένους σου. Φρόντισε λοιπόν για ένα σημείο όπου θα βρίσκονται όλα τα φαγητά μαζί με μια ωραία τοποθέτησή και σειρά και μόλις κάποιος βάλει ό,τι επιθυμεί στο πιάτο του, να έχει κάπου να ακουμπήσει. 

Ακόμα, πολύ σημαντικό είναι να έχεις ξεχωριστά τα φαγητά από τα ποτά. Κάποιοι τις γιορτές θέλουν να πειραματιστούν με κοκτέιλ και να πιούν λίγο περισσότερο από το συνηθισμένο τους, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Αλλά αφού το γνωρίζεις καλό είναι να βάλεις τα ποτά σε μέρος που δε θα εμποδίζουν την προσέλευση στο μπουφέ, ούτε θα μπερδεύονται οι καλεσμένοι μεταξύ τους στην προσπάθεια τους να φτάσουν είτε στο μπαρ είτε στο φαγητό. 

Ρεβεγιόν με μπουφέ

Δημιουργικότητα 

Αντικειμενικά, δεν κάναμε χωρίς λόγο έρευνα εμείς εδώ στο Cookout για ευφάνταστα στολίσματα στα πιάτα σου με το φαγητό (βλ. Snowman Cheeseball, χριστουγεννιάτικο δέντρο κλπ.) για να μείνεις εσύ σε κλασικές τοποθετήσεις. Άλλωστε δε θέλουν κόπο, τρόπος χρειάζεται, μπορείς να παίξεις με σχέδια στις χαρτοπετσέτες, ιδιαίτερα σερβίτσια ή τραπεζομάντιλα και φυσικά να πειραματιστείς με την όψη των πιάτων σου. Αν επιλέξεις για παράδειγμα να σερβίρεις κάτι σε πιατέλα τυριών, μπορείς να φτιάξεις πολύ εύκολα μικρά χριστουγεννιάτικα δεντράκια. Χρειάζεσαι μόνο ορισμένες μπατονέτες, τα τυράκια σε σχήμα τριγώνου για να τις περάσεις μέσα και λίγα μυρωδικά για πασπάλισμα, ώστε τα χριστουγεννιάτικα δεντράκια σου να φαίνονται όμορφα και στολισμένα. Υπάρχουν πολλές ιδέες, είναι γιορτές, μην περιοριστείς στα γνώριμα μονοπάτια. Εξάλλου αν δε θες να τα αναλάβεις όλα εσύ, μπορείς πάντα να ζητήσεις βοήθεια και να δημιουργήσεις τον πολυσυλλεκτικό μπουφέ που θα θυμούνται όλοι, αφού θα έχουν προσφέρει και από κάτι. 

Ποσότητες

Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια όταν οργανώνεις έναν μπουφέ είναι η ποσότητα. Οι απόψεις σε αυτό το θέμα διαφέρουν. Ωστόσο, υπάρχει συμφωνία σε έναν βασικό κανόνα: Μην ετοιμάσεις μία μερίδα από κάθε πιάτο για κάθε καλεσμένο. Οι καλεσμένοι δε θα δοκιμάσουν όλα τα ορεκτικά, όλα τα είδη ζυμαρικών και όλες τις αλμυρές πίτες, γι' αυτό μην ετοιμάσεις υπερβολικές ποσότητες. Εξάλλου έτσι θα αποφύγεις τα βαρετά περισσεύματα και την περιττή σπατάλη.

Με βάση όλα τα παραπάνω, το σίγουρο είναι πως αν είσαι πιστός στο χρονοδιάγραμμά σου τότε στο τέλος θα περάσεις τον περισσότερο χρόνο με τους ανθρώπους σου, βεβαιώνοντας ότι όλα είναι έτοιμα με την άφιξή τους. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείς να διασκεδάσεις και να περάσεις τις τελευταίες ώρες της χρονιάς με ηρεμία.