
Υλικά
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι πολύ μεγάλο, ψιλοκομμένο, ή 2 μέτρια
- 250 γρ. συκωτάκια πουλιών ψιλοκομμένα
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 1½ κ.γ. θυμάρι
- 1½ κ.γ. μαντζουράνα
- 1 κ.γ. μείγμα μπαχαρικών για κρέας ή κοτόπουλο
- 1 σφηνάκι κονιάκ
- 4-5 κλωναράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 150 γρ. βούτυρο αγελάδος και 125 γρ. για να απλώσουμε πάνω από το πατέ.
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- ψωμί για το σερβίρισμα
- κόκκους από πιπέρι ροζ για τη διακόσμηση
Ερυθρό Pinot Noir αρωματική και γευστική πολυπλοκότητα από κόκκινα φρούτα και γήινες νότες, μαλακές ταννίνες και ευχάριστη επίγευση. Η πρόταση του WSPC: Bourgogne Pinot Noir - Bouchard Pere & Fils
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για το εύκολο πατέ με συκωτάκια πουλιών, καθαρίζουμε τα συκωτάκια από τις ίνες και τα ψιλοκόβουμε. Ψιλοκόβονται καλύτερα όταν τα αφήσουμε για μισή ώρα στην κατάψυξη.
- Σε αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνουμε καλά το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα συκωτάκια με το κρεμμύδι, το σκόρδο, το θυμάρι, το μείγμα μπαχαρικών και τη μαντζουράνα. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι να ψηθούν τα συκωτάκια, για περίπου 20 λεπτά.
- Σβήνουμε με το κονιάκ, αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Ρίχνουμε το μείγμα στο μπλέντερ με τον μαϊντανό και 25 γρ. από το βούτυρο και χτυπάμε καλά μέχρι να πάρουμε ένα λείο μείγμα.
- Στρώνουμε το πατέ σε μια μικρή φόρμα για κέικ.
- Λιώνουμε τα υπόλοιπα 125 γρ. βούτυρο και το απλώνουμε ζεστό πάνω από το πατέ. Το συντηρούμε έως και για μια εβδομάδα στο ψυγείο και το σερβίρουμε πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί με κόκκους ροζ πιπεριού.
- Το πατέ ταιριάζει με οποιοδήποτε ψωμί αρκεί να είναι φρυγανισμένο και ζεστό. Όπως ταιριάζει και με αγγουράκι ή κρεμμύδι τουρσί ή με ένα γλυκόξινο chutney από ντομάτα, πιπεριά ή κρεμμύδι.
- Αν θέλουμε να προσθέσουμε θυμάρι, το φρέσκο του ταιριάζει καλύτερα από το ξερό.