
Υλικά
- 700 γρ. κολοκύθα, καθαρισμένη και κομμένη σε κυβάκια
- 1 κρεμμύδι μικρό, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 200 ml κρέμα γάλακτος ή κρέμα φυτική
- 100 γρ. blue cheese ή άλλο μπλε τυρί όπως ροκφόρ, gorgonzola, stilton
- ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
- 1 κ.σ. φύλλα φασκόμηλου φρέσκου, ψιλοκομμένα ή ½ κ.γ. αποξηραμένο
- 9-12 φύλλα λαζάνια φρέσκα ή ξηρά, προβρασμένα αν χρειάζεται
- 100 γρ. παρμεζάνα τριμμένη ή άλλο σκληρό τυρί της επιλογής μας
- ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Pinot Gris με αρώματα από εσπεριδοειδή, ώριμου ροδάκινου και κυδωνιού. Η πρόταση του WSPC: Pinot Gris Leon Beyer
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τα λαζάνια με κολοκύθα, φασκόμηλο και blue cheese προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
- Βάζουμε την κολοκύθα σε ταψί, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και ψήνουμε στο φούρνο για 20-25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
- Σε κατσαρόλα και σε χαμηλή φωτιά ζεσταίνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, μέχρι να μαλακώσουν, για 10-15 λεπτά.
- Προσθέτουμε την ψημένη κολοκύθα, το φασκόμηλο, την κρέμα γάλακτος και το blue cheese. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν και να δέσει το μείγμα.
- Προσθέτουμε μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.
- Σε πυρίμαχο σκεύος στρώνουμε εναλλάξ σάλτσα και λαζάνια. Τελειώνουμε με σάλτσα και πασπαλίζουμε με την παρμεζάνα.
- Ψήνουμε τα λαζάνια στον φούρνο, στους 180°C για 35-40 λεπτά μέχρι να πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα η επιφάνειά τους. Αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για 10-15 λεπτά πριν κόψουμε και σερβίρουμε.
- Αν δεν έχουμε φασκόμηλο, μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με λίγο φρέσκο θυμάρι ή ρίγανη για εξίσου αρωματικό αποτέλεσμα.
- Αφήνουμε το φαγητό να «σταθεί» μετά το ψήσιμο γιατί έτσι κόβεται πιο εύκολα και τα στρώματα παραμένουν σταθερά.