Υλικά
- 1 πακέτο λαζάνια πλατιά
- 250 γρ. μανιτάρια μικρά λευκά, κομμένα στη μέση
- 600 γρ. φιλέτο από στήθος κοτόπουλου, σε μικρούς κύβους
- 200 γρ. σπανάκι πλυμένο, στεγνωμένο σε χοντρά κομμάτια
- 4 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 2 κ.σ. μουστάρδα πικάντικη
- 75 ml κρασί λευκό
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 1 φλ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
Για τη μπεσαμέλ
- 750 ml γάλα πλήρες
- 50 γρ. βούτυρο σε κύβους
- 50 ml αλεύρι
- 1 αυγό
- 150 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
Sauvignon Blanc, με αρώματα εσπεριδοειδών και τροπικών φρούτων, νότες φυτικότητας, βανίλιας και κέδρου, πλούσια δομή και διάρκεια. Η πρόταση του WSPC: Sauvignon Blanc Fume Κτήμα Άλφα
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τα λαζάνια με σπανάκι, μανιτάρια και κοτόπουλο βάζουμε στη φωτιά ένα ευρύχωρο αντικολλητικό τηγάνι να κάψει καλά και ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο, το σκόρδο και το κοτόπουλο. Αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε μέχρι να αλλάξει χρώμα το κοτόπουλο από όλες τις πλευρές.
- Σβήνουμε με το κρασί και μαγειρεύουμε για λίγο ακόμη, μέχρι να στεγνώσει το κοτόπουλο από τη σάλτσα του. Το βγάζουμε στην άκρη.
- Στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε λίγο ακόμη από το ελαιόλαδο, τα μανιτάρια και αλατοπιπερώνουμε. Σοτάρουμε μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους και να στεγνώσουν από αυτά. Τότε τα ανακατεύουμε με το κοτόπουλο.
- Ξανά στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σπανάκι μέχρι να μαραθεί. Το ανακατεύουμε με το κοτόπουλο και τα μανιτάρια.
- Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ: Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και όταν τσιτσιρίσει προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε ζωηρά να γίνει μια κρέμα. Προσθέτουμε σταδιακά το γάλα εξακολουθώντας το γρήγορο ανακάτεμα μέχρι να πάρει βράση και να πήξει η κρέμα. Εκτός φωτιάς ενσωματώνουμε το αυγό και το περισσότερο τυρί.
- Ανακατεύουμε το 1/3 της μπεσαμέλ στο μείγμα του κοτόπουλου-μανιταριών-σπανακιού.
- Προσθέτουμε τον μαϊντανό και ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί για να ολοκληρώσουμε το μείγμα της γέμισης.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και στρώνουμε μια μικρή ποσότητα από την μπεσαμέλ στη βάση ενός πυρίμαχου ταψιού διαστάσεων 23x33 εκ. Από πάνω κάνουμε μια στρώση με λαζάνια και απλώνουμε πάνω τους το μισό μείγμα της γέμισης. Σκεπάζουμε με μια ακόμη στρώση από λαζάνια.
- Ρίχνουμε από πάνω την υπόλοιπη γέμιση και σκεπάζουμε με μια τελευταία στρώση από λαζάνια. Καλύπτουμε όλη την επιφάνεια του φαγητού με την υπόλοιπη μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί που κρατήσαμε στην άκρη.
- Ψήνουμε στον φούρνο για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια του φαγητού.
- Αφήνουμε το φαγητό να ξεκουραστεί εκτός φούρνου για 20 λεπτά τουλάχιστον πριν κόψουμε κομμάτια και σερβίρουμε.
Ιωάννα Σταμούλου