Γιορτινά τραπέζια χωρίς τυριά δεν γίνονται. Οπότε ένα πλατό τυριών είναι η καλύτερη επιλογή για να ανοίξει, να συνοδεύσει και να ολοκληρώσει ένα γεύμα. Μάλιστα, δεν έχει σημασία αν εσύ ή οι καλεσμένοι σου ανήκετε στην κατηγορία cheese lovers, σημασία έχει να δημιουργήσεις ένα πλατό με ποικιλία γεύσεων και όλοι θα βρουν κάτι που να τους αρέσει.

Τα είδη των τυριών που «χωράνε» σε κάθε πλατό

Κάθε ολοκληρωμένο πλατό πρέπει να αποτελείται ιδανικά από διαφορετικά είδη τυριών για να υπάρχει γευστικό ενδιαφέρον. Σε κάθε πλατό μπορούν να συνδυαστούν διάφορα τυριά, όπως:

  • Λευκά
  • Κίτρινα 
  • Φρέσκα
  • Ωρίμασης
  • Παλαιωμένα
  • Άλμης
  • Ιδιαίτερα
  • Αλοιφώδη 
  • Μπλε και πικάντικα
  • Μαλακά
  • Ημίσκληρα και σκληρά
  • Τυριά από την Ελλάδα, αλλά και τυριά από όλο τον κόσμο

Πώς θα τα επιλέξεις

Τυριά κάθε είδους μπορούμε να βρούμε σε υπεραγορές και σε delicatessen, αν θέλεις κάτι ξεχωριστό ή ιδιαίτερο. Βέβαια, ακόμη και τα κοινά τυριά μια χαρά μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους, αφού καθοριστικό ρόλο θα παίξει η ποικιλία και η σύνθεση του πλατό και όχι το πόσο σπάνια ή παλαιωμένα είναι τα τυριά που περιλαμβάνει.

Ο πιο εύκολος τρόπος είναι να επιλέξεις 1-2 τυριά από κάθε κατηγορία που αναφέρεται παραπάνω ή να διαλέξεις μια πιο θεματική προσέγγιση. Για παράδειγμα, αν θέλεις να δημιουργήσεις ένα πλατό αποκλειστικά με ελληνικά τυριά μπορείς να επιλέξεις μια φέτα ωρίμασης, γραβιέρα, κασέρι, μανούρι, μετσοβόνε, κατίκι, λαδοτύρι, ανθότυρο, ξινομυζήθρα και κεφαλογραβιέρα. Όλα τα παραπάνω μπορείς να τα βρεις σε delicatessen και σε ιδιαίτερες εκδοχές από διάφορους παραγωγούς. Αν αναζητάς κάτι λίγο διαφορετικό σε σχέση με τις γνώριμες γεύσεις που καταναλώνεις όλη τη χρονιά, μπορείς να κινηθείς προς τυριά όπως Σαν Μιχάλη, μετσοβέλλα, βολάκι, λαζαρέτο, αρσενικό, κοπανιστή, σφέλα, ξύγαλο και ποικιλία από ξεχωριστά κατσικίσια, αιγοπρόβεια και αγελαδινά τυριά που σίγουρα θα σε ικανοποιήσουν.

Ωστόσο, μια τόσο χαρούμενη και γιορτινή περίοδο όπως είναι τα Χριστούγεννα, μπορείς να πειραματιστείς και με όχι τόσο εγχώριες γεύσεις. Υπάρχουν τυριά παγκοσμίου φήμης που δε θα ήταν σωστό να παραλείψεις. Για να σε βοηθήσουμε να επιλέξεις, τα έχουμε κατηγοριοποιήσει ανάλογα με τις γεύσεις και τις υφές:

  • Τα δυνατά και πικάντικα τυριά: Γκοργκοντζόλα, τσένταρ, ροκφόρ, comte, morbier, tomme, γκούντα, παρμεζάνα, πεκορίνο, stilton, Manchego, brie, chevre, banon, reblochon, camembert κ.α. 
  • Τα απαλά και ουδέτερα τυριά: Προβολόνε, μοτσαρέλα, buffala, ένταμ, έμενταλ, γλυκές γραβιέρες, ρικότα, brie

Το τέλειο πλατό τυριών για τα γιορτινά τραπέζια


Το τέλειο πλατό τυριών για κάθε περίσταση

  • Στην περίπτωση που θέλεις το πλατό σου να αποτελεί μέρος ενός μπουφέ και να συγκαταλέγεται στο «κύριο» φαγητό του καλέσματος, τότε καλό είναι να χωρίσεις τα τυριά σου σύμφωνα με τις κατηγορίες που προαναφέρθηκαν και να δημιουργήσεις μικρότερα πλατό που θα πλαισιώνουν αρμονικά τον μπουφέ. 
  • Αν όμως έχεις σκεφτεί η σύνθεσή σου να συνοδεύει το γεύμα ή το δείπνο τότε η επιλογή των τυριών πρέπει να γίνει με βάση τα φαγητά που θα υπάρχουν στο κάλεσμα, καθώς οι γεύσεις πρέπει να συνδυάζονται, χωρίς όμως τώρα το πλατό να κυριαρχεί.
  • Τέλος, αν επιθυμείς να κλείσεις ένα γιορτινό τραπέζι με πλατό τυριών χρειάζεται να εστιάσεις στην ντελικάτη επίγευση που θα αφήνουν, ώστε να πετύχεις τον σκοπό σου.

Extra tip: Σε αντίθεση με τα πλατό αλλαντικών, τα πλατό τυριών θα πρέπει να σερβιριστούν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, ώστε τα τυριά να μπορούν να αναδείξουν τις γεύσεις και τα αρώματά τους.

Το στήσιμο ενός πλατό τυριών

  • Τα τυριά, ανάλογα το είδος τους, μπαίνουν στο πλατό είτε κομμένα σε φέτες είτε τυλίγονται σε ρολάκια, κάποια παραμένουν σε ολόκληρα κομμάτια με το ειδικό μαχαιράκι τους δίπλα για να κόβουν οι καλεσμένοι μόνοι τους, άλλα κόβονται σε τρίγωνα και ορισμένα τοποθετούνται «σπασμένα».
  • Αν έχεις ένα ολόκληρο κομμάτι στρογγυλό τυρί όπως το camembert το τοποθετείς στη μέση του πλατό, ενώ τα πιο τριγωνικά και ακανόνιστα κομμάτια, όπως η παρμεζάνα, στις άκρες του.
  • Ομαδοποιείς τα τυριά και αφήνεις χώρο τον οποίο θα εμπλουτίσεις με τα συνοδευτικά, δημιουργώντας συνδυασμούς.

Τα ιδανικά συνοδευτικά για ένα πλατό τυριών

Εδώ η φαντασία σου μπορεί να δημιουργήσει απίστευτους συνδυασμούς. Γενικά τα τυριά αγαπάνε τις γλυκές και φρέσκιες γεύσεις το ίδιο με τις πιο μεστές και έντονες. Οι σωστοί συνδυασμοί θα δημιουργήσουν το umami, την πέμπτη γεύση στην ουσία που ορίζεται ως νοστιμιά. Γι’ αυτό πάντα συνοδεύονται τα τυριά και δεν σερβίρονται ποτέ σκέτα σ' ένα πλατό.

  • Γλυκές γεύσεις από μαρμελάδες, μέλι και μοναδικά chutney ταιριάζουν φανταστικά. Ενώ στην ίδια κατηγορία από ξερά φρούτα τους ταιριάζουν οι χουρμάδες, τα βερίκοκα, οι σταφίδες και τα σύκα.
  • Μπορείς να στραφείς και στα γλυκά του κουταλιού και να δοκιμάσεις το πορτοκάλι, το κυδώνι, το βύσσινο και βέβαια ζαχαρωμένο τζίντζερ, μάνγκο, πορτοκάλι και κίτρο. Αν τώρα θέλεις να «κλέψεις» την παράσταση, επίλεξε συκοπάστελο, κερήθρα και κυδωνόπαστο.
  • Τα φρέσκα φρούτα ταιριάζουν εξίσου με τα τυριά και ειδικά επιλογές όπως το αχλάδι και το μήλο. Θα πρέπει όμως να λάβεις υπόψη ότι αν τα κόψεις σε φέτες θα μαυρίσουν, οπότε καλύτερα να τοποθετήσεις τα φρούτα ολόκληρα και να τα κόβεις επιτόπου.
  • Οι ξηροί καρποί επίσης εμπλουτίζουν πολύ αρμονικά το πλατό τυριών, ειδικά οι καραμελωμένοι. Μπορείς να επιλέξεις ακόμη και ελαφρώς πικάντικους.
  • Τα λευκά τυριά, που είναι πιο ουδέτερα, δένουν εξαιρετικά με συνοδευτικά όπως πάστα ελιάς, λιαστές ντομάτες, κάπαρη, τουρσιά, ελιές, πιπεριές, βαλσαμική κρέμα αλλά και λάδι τρούφας, το οποίο μπορεί να αναμειχθεί σε ένα μπολάκι με ελαιόλαδο.
  • Ένα ακόμη στοιχείο που είναι απαραίτητο είναι τα κριτσίνια, τα bread sticks, τα μπατόν σαλέ, το φρυγανισμένο ψωμί, τα παξιμάδια, τα κράκερς και οτιδήποτε αντίστοιχο. Μη διστάσεις να επιλέξεις ακόμη και ένα γλυκό ψωμί.
  • Σε σχέση με τα λαχανικά, θα ήταν ιδανικά κάποια σε μορφή πατέ, αλλιώς μπορείς να κινηθείς ανάμεσα σε ρόκα, βασιλικό, ελιές, πιπεριές, λιαστή ντομάτα, μανιτάρια και αγκινάρα.

Όπως καταλαβαίνεις η επιλογή μοιάζει να είναι δύσκολη, όμως αν ακολουθήσεις τις παραπάνω συμβουλές, όποιο συνδυασμό και να διαλέξεις το αποτέλεσμα θα κερδίσει γευστικά κάθε ουρανίσκο, ειδικά αν επιλέξεις και το κατάλληλο συνοδευτικό κρασί.