Υλικά
  • 3 ολόκληρα κρεμμύδια

Για τη γέμιση

  • 750 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 200 γρ. ρύζι αρμποριο
  • 65 γρ. σταφίδα ξανθιά
  • 65 γρ. σταφίδα μαύρη
  • 65 γρ. κουκουνάρι καβουρδισμένο
  • 15 γρ. φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 15 γρ. φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 2 γρ. αλάτι
  • 1 γρ. πιπέρι
  • 1 αυγό

Για τη σάλτσα τομάτας

  • 3 κρεμμύδια
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 μπαχάρι
  • 1 γαρίφαλο
  • 1 κάρδαμο
  • 1 δάφνη
  • 1 κανέλα
  • 1 σκόρδο
  • νερό
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο 
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τα γεμιστά κρεμμύδια προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
  2. Ψήνουμε τα 3 ολόκληρα κρεμμύδια για 1 ώρα και 30 λεπτά.
  3. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και παράλληλα ετοιμάζουμε τη γέμιση. Σ' ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά μαζί και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα σχετικά ομοιογενές αποτέλεσμα.
  4. Μόλις τα κρεμμύδια κρυώσουν, καθαρίζουμε τη φλούδα, βγάζουμε τα φύλλα, τα γεμίζουμε με τη γέμιση και τυλίγουμε σε ρολά.
  5. Αφού τα γεμίσουμε όλα, τα τοποθετούμε σε ταψί και ετοιμάζουμε τη σάλτσα: Τρίβουμε τα κρεμμύδια σε χοντρό τρίφτη, τα σουρώνουμε και τα βάζουμε σε τηγάνι. Σοτάρουμε τα κρεμμύδια και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Μαγειρεύουμε μέχρι η σάλτσα να πήξει, για 20-30 λεπτά.
  6. Ρίχνουμε στο ταψί με τα κρεμμύδια τη σάλτσα, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στον φούρνο, στους 180°C για 1 ώρα και 30 λεπτά. Μετά τα ξεσκεπάζουμε και τα ψήνουμε για 15 λεπτά ακόμη.
  7. Μόλις είναι έτοιμα σερβίρουμε σε πιάτο.