Υλικά
- 3 ολόκληρα κρεμμύδια
Για τη γέμιση
- 750 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
- 200 γρ. ρύζι αρμποριο
- 65 γρ. σταφίδα ξανθιά
- 65 γρ. σταφίδα μαύρη
- 65 γρ. κουκουνάρι καβουρδισμένο
- 15 γρ. φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
- 15 γρ. φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
- 2 γρ. αλάτι
- 1 γρ. πιπέρι
- 1 αυγό
Για τη σάλτσα τομάτας
- 3 κρεμμύδια
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 1 μπαχάρι
- 1 γαρίφαλο
- 1 κάρδαμο
- 1 δάφνη
- 1 κανέλα
- 1 σκόρδο
- νερό
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τα γεμιστά κρεμμύδια προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
- Ψήνουμε τα 3 ολόκληρα κρεμμύδια για 1 ώρα και 30 λεπτά.
- Τα αφήνουμε να κρυώσουν και παράλληλα ετοιμάζουμε τη γέμιση. Σ' ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά μαζί και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα σχετικά ομοιογενές αποτέλεσμα.
- Μόλις τα κρεμμύδια κρυώσουν, καθαρίζουμε τη φλούδα, βγάζουμε τα φύλλα, τα γεμίζουμε με τη γέμιση και τυλίγουμε σε ρολά.
- Αφού τα γεμίσουμε όλα, τα τοποθετούμε σε ταψί και ετοιμάζουμε τη σάλτσα: Τρίβουμε τα κρεμμύδια σε χοντρό τρίφτη, τα σουρώνουμε και τα βάζουμε σε τηγάνι. Σοτάρουμε τα κρεμμύδια και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Μαγειρεύουμε μέχρι η σάλτσα να πήξει, για 20-30 λεπτά.
- Ρίχνουμε στο ταψί με τα κρεμμύδια τη σάλτσα, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στον φούρνο, στους 180°C για 1 ώρα και 30 λεπτά. Μετά τα ξεσκεπάζουμε και τα ψήνουμε για 15 λεπτά ακόμη.
- Μόλις είναι έτοιμα σερβίρουμε σε πιάτο.