Η Πάρος, που φέτος αναδείχθηκε ως ο καλύτερος προορισμός στον κόσμο από τα βραβεία World’s Best Awards 2025 του διεθνούς ταξιδιωτικού περιοδικού Travel + Leisure, είναι το κυκλαδονήσι που σε κερδίζει και σε μαγεύει από το πρώτο βλέμμα. Λευκά σπίτια με μπλε πόρτες και παραθυρόφυλλα, σοκάκια που μοιάζουν με λαβύρινθους και φούξια βουκαμβίλιες που ξεχειλίζουν από τις αυλές, συνθέτουν το απόλυτο κυκλαδίτικο σκηνικό, το οποίο προσπαθεί να «συλλάβει» κάθε ευσυνείδητη καρτ ποστάλ.

Πάρος

Η αρχιτεκτονική του νησιού κρατάει ζωντανή την παράδοση, ενώ ταυτόχρονα αποπνέει μια απλότητα που σε ηρεμεί. Η αύρα της είναι χαλαρή, φιλόξενη και ανεπιτήδευτη, ιδανική για διακοπές χωρίς άγχος.

Το όνομα της Πάρου είναι άρρηκτα δεμένο με το ξακουστό παριανό μάρμαρο, που χρησιμοποιήθηκε από την αρχαιότητα για σπουδαία έργα τέχνης και εξακολουθεί να αποτελεί στοιχείο της ταυτότητας του νησιού. Αλλά και η φύση δεν πάει πίσω: ασημένια βράχια που γυαλίζουν στον ήλιο, παραλίες με κρυστάλλινα νερά - όπως η Σάντα Μαρία και οι Κολυμπήθρες -, ξερολιθιές που χωρίζουν τους λόφους σε μικρές, πέτρινες ιστορίες και αμέτρητες παραλίες, από τις ήρεμες της Αλυκής μέχρι τις πιο κοσμικές όπως η Χρυσή Ακτή, το Μοναστήρι και ο Κριός.

Ανάμεσα στους ελαιώνες και τα αμπέλια, θα βρεις πατητήρια σκαλισμένα στους βράχους, απομεινάρια μιας εποχής που το κρασί φτιαχνόταν με πολύ κόπο και μεράκι. Και όπου κι αν κοιτάξεις, μικρές εκκλησίες και ξωκλήσια συμπληρώνουν το σκηνικό, με κορυφαία την Παναγία Εκατονταπυλιανή στην Παροικιά, ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της Ελλάδας.

Η Νάουσα, το πιο ζωντανό κομμάτι του νησιού, μεταμορφώνεται κάθε βράδυ, με το γραφικό λιμανάκι της να γεμίζει φώτα, μουσικές και κόσμο που αναζητά καλό φαγητό, ποτό και διασκέδαση με κοσμοπολίτικο αέρα, που δεν περιορίζει όμως την κυκλαδίτικη ψυχή.

Πάρος

Το λιμανάκι της Νάουσας διατηρεί την κυκλαδίτικη γοητεία του, παρά τα πολλά τραπεζοκαθίσματα.

Η αναφορά σε γαστρονομικό παράδεισο, ταιριάζει απόλυτα στο νησί. Από φρέσκο ψάρι που καταφτάνει καθημερινά στα ταβερνάκια, μέχρι τοπικά πιάτα όπως γούνα λιαστή και ψητή, ρεβιθάδα στον φούρνο, σαλατούρι με σαλάχι, κρεμμύδι, ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού, αμπελοφάσουλα, ξινομηζήθρα, κατσικάκι με πατάτες και καραβόλους (σαλιγκάρια). Και κοντά σε αυτά, εστιατόρια με βαριές υπογραφές Ελλήνων και ξένων σεφ, που αναζητούν νέους δρόμους.

Το παριανό κρασί επιβεβαιώνει την ανάδειξη των Κυκλάδων σε μία από τις πλέον ιδιαίτερες οινοπαραγωγικές περιοχές, ενώ η σούμα - το τοπικό απόσταγμα - ρέει άφθονο σε γιορτές και πανηγύρια που οργανώνονται όλο το καλοκαίρι σε κάθε σημείο του νησιού. Η Πάρος δεν χρειάζεται να φωνάξει για να σε εντυπωσιάσει, απλώς είναι ο εαυτός της. Αυτό είναι που την κάνει μοναδική και σε καλεί να επιστρέψεις ξανά και ξανά.

Εμπειρίες που δεν πρέπει να χάσεις στην Πάρο

  • Να περπατήσεις στα μονοπάτια του Πάρκου από το μοναστήρι του  Άγιου Ιωάννη του Δέτη έως το φάρο Κόρακα της Πάρου.
  • Να επισκεφτείς την Παλιά Αγορά με τα δαιδαλώδη σοκάκια της Παροικιάς, το Κάστρο της καθώς και το αρχαιολογικό μουσείο της πόλης, όπου πέρα από όλα τα στοιχεία που μαρτυρούν την πλούσια ιστορία του νησιού, φωλιάζει και η περίφημη επιβλητική μαρμάρινη φιγούρα της Γοργούς.
  • Να θαυμάσεις από κοντά την ξακουστή Εκατονταπυλιανή Εκκλησία της Παροικιάς, ένα από τα πιο σημαντικά βυζαντινά μνημεία στην Ελλάδα.
  • Να βολτάρεις στο λιμανάκι της Νάουσας που έστω και με πολλά τραπεζοκαθίσματα διατηρεί την μοναδική κυκλαδίτικη γοητεία του.
  • Να πας με καΐκι ή φουσκωτό στη σπηλιά της Τρυπητής.
  • Να δεις το νησί «πιάτο» από την κορυφή του Αγίου Αντωνίου.
  • Να ακολουθήσεις το βυζαντινό μονοπάτι που κατηφορίζει από τις Λεύκες έως το χωριό Πρόδρομο.
  • Να δεις από κοντά τα αρχαία λατομεία μαρμάρου, εκεί που έβγαινε η πρώτη ύλη για μερικά από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα της αρχαίας ελληνικής τέχνης, όπως η Αφροδίτη της Μήλου και ο Ερμής του Πραξιτέλη.
  • Να σεργιανίσεις στα σοκάκια των Λευκών αναζητώντας αυθεντική παριανή ηρεμία και αρχιτεκτονική, αλλά και να θαυμάσεις τους παλιούς λευκούς ανεμόμυλους - σαν κοσμήματα - στην κορυφογραμμή.  
  • Να δεις το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα από την παραλία της Παροικιάς.

Οι ωραιότερες παραλίες της Πάρου 

Οι κολυμπήθρες στην Πάρο

Οι Κολυμπήθρες, είναι από τις πιο διάσημες παραλίες της Πάρου, γνωστή για τις φυσικές «πισίνες» της.

Θάλασσα και ήλιο, αλλά και μια αυθεντική επαφή με τη φύση, γεμάτη εναλλαγές και αισθητική αρμονία θα συναντήσεις στις μαγευτικές παραλίες του νησιού, που συνδυάζουν κρυστάλλινα νερά, μοναδικούς γεωλογικούς σχηματισμούς και απαλή, χρυσαφένια άμμο. Το φυσικό τοπίο εναλλάσσεται από ήρεμους κόλπους μέχρι ανοιχτές ακτές, με δυνατούς ανέμους, ιδανικές για θαλάσσια σπορ.

Οι Κολυμπήθρες, στη βόρεια πλευρά του νησιού, είναι μια από τις πιο διάσημες παραλίες, γνωστή για τους εντυπωσιακούς γρανιτένιους βράχους που σχηματίζουν φυσικές «πισίνες». Οι λείες επιφάνειες των ασημένιων βράχων, σε συνδυασμό με τα γαλαζοπράσινα νερά δημιουργούν ένα σχεδόν σεληνιακό τοπίο. Η παραλία αυτή αποτελεί φυσικό μνημείο, καθώς οι γεωλογικοί σχηματισμοί είναι αποτέλεσμα χιλιάδων χρόνων διάβρωσης.

Λίγο πιο κάτω το Μοναστήρι προσφέρεται για θαλάσσια σπορ. Η Χρυσή Ακτή πάλι, στη νοτιοανατολική πλευρά, ξεχωρίζει για την πολύ ψιλή, λαμπερή χρυσαφένια άμμο και τα διάφανα νερά της, που την καθιστούν ιδανική για οικογένειες. Επιπλέον, λόγω των σταθερών μελτεμιών, είναι αγαπημένος προορισμός για windsurfing και kiteboarding.

Η Σάντα Μαρία, κοντά στη Νάουσα, συνδυάζει φυσική ομορφιά με οργανωμένες παροχές. Περιβάλλεται από κέδρους και αμμόλοφους, ενώ τα καταγάλανα νερά της προσελκύουν δύτες και κολυμβητές. Η Λάγγερη, πιο απομονωμένη και προσβάσιμη μόνο με τα πόδια ή σκάφος, προσφέρει μια αυθεντική, ήσυχη εμπειρία μέσα σε ένα αμόλυντο φυσικό τοπίο.

Ο Μώλος και τα Τσουκαλιά χωρίς ξαπλώστρες και ομπρέλες, προσφέρονται για όσους αναζητούν αυθεντικές προσεγγίσεις πέρα από τα καθιερωμένα και τα beach bars. Η παραλία του Κριού στην Παροικία τέλος, συγκεντρώνει την πιο δυνατή κοσμοπολίτικη κίνηση.

Τα πανηγύρια

Τα πανηγύρια της Πάρου είναι βαθιά ριζωμένα στην τοπική παράδοση και αποτελούν ζωντανές εκφράσεις της κυκλαδίτικης κουλτούρας, πάντα σε άμεση σύνδεση με το φυσικό τοπίο του νησιού. Πραγματοποιούνται σε χωριά, πλατείες, ξωκλήσια ή ακόμη και σε απόμερα εξωκλήσια πάνω σε λόφους, όπου η φύση αγκαλιάζει τη γιορτή.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, αλλά κυρίως το καλοκαίρι, κάθε χωριό τιμά τον πολιούχο του με ιδιαίτερο τρόπο, μέσα από εορτασμούς που συνδυάζουν την πίστη, τη μουσική, το φαγητό και τη χαρά της συνύπαρξης.

Το πανηγύρι της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής τον Δεκαπενταύγουστο αποτελεί την κορύφωση του παριανού καλοκαιριού, με τη θρησκευτική λιτανεία να περνά μέσα από σοκάκια γεμάτα λουλούδια, υπό τη σκιά των λευκών κυκλαδίτικων σπιτιών και με φόντο το γαλάζιο του ουρανού και της θάλασσας. Η περιφορά της εικόνας, τα πυροτεχνήματα, τα καΐκια στολισμένα στο λιμάνι και τα παραδοσιακά γλέντια, μετατρέπουν ολόκληρη την πόλη σε ένα ζωντανό σκηνικό χαράς και συγκίνησης.

Εξίσου ξεχωριστά είναι και τα μικρότερα πανηγύρια, όπως της Αγίας Μαρίνας στο Κώστο, της Αγίας Κυριακής πάνω στη νησίδα της Αγίας Καλής στον κόλπο της Νάουσας, η γιορτή του ψαριού και το πανηγύρι των Πειρατών όπου ντόπιοι και επισκέπτες γλεντούν με ζωντανή μουσική, νησιώτικους χορούς και τοπικές λιχουδιές, που συνοδεύουν με σούμα και κρασί.

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά έχουν τα πανηγύρια που οργανώνονται σε περιοχές με έντονο φυσικό κάλλος, όπως της Αγίας Θεοκτίστης, που γιορτάζεται σε ένα απομονωμένο εκκλησάκι χτισμένο μέσα σε βράχο, προσφέροντας μοναδική θέα στο Αιγαίο. Εκεί, το ηλιοβασίλεμα γίνεται αναπόσπαστο κομμάτι της τελετουργίας. Το μαγικό χαρακτηριστικό σε πολλά πανηγύρια είναι ότι η φύση δεν είναι απλώς το σκηνικό τους, είναι οργανικό τους στοιχείο. Ο ήχος των κυμάτων, το άρωμα του θυμαριού, το φως του φεγγαριού και το καλοκαιρινό αεράκι μετατρέπουν κάθε παριανό πανηγύρι σε μια αυθεντική εμπειρία αρμονίας ανθρώπου και τόπου.

Η ντόπια παραγωγή και πού θα την αναζητήσεις

Η γεύση της Πάρου

Τα λαδοτύρια στου Κατσάγρυλα.

Η γεύση της Πάρου

Όταν σεβόμαστε τα ζώα, αυτά ηρεμούν.

Η Πάρος, με το εύφορο έδαφος και το ήπιο μεσογειακό κλίμα της, παράγει ποικιλία ποιοτικών προϊόντων, που αντικατοπτρίζουν την αυθεντικότητα του νησιού και τη σύνδεση των κατοίκων με τη γη τους. Πρωταγωνιστής ανάμεσα στα τοπικά προϊόντα είναι το κρασί. Στους αμπελώνες του νησιού καλλιεργούνται παραδοσιακές κυκλαδίτικες ποικιλίες, όπως η λευκή Μονεμβασιά και η ερυθρή Μανδηλαριά, που δίνουν κρασιά με έντονο άρωμα και χαρακτήρα. Επίσης, η παραγωγή του παριανού τσίπουρου, της σούμας, παραμένει ζωντανή και συνοδεύει τα γλέντια και τα πανηγύρια.

Το νησί φημίζεται και για τα εξαιρετικά τυριά του, όπως το σούρωμα (ξινομυζήθρα), το κεφαλάκι Πάρου, η γραβιέρα αλλά και το τουλουμοτύρι, που παράγονται με παραδοσιακές μεθόδους από γάλα μικρών κοπαδιών.

Το παριανό ελαιόλαδο, αν και σε περιορισμένες ποσότητες, ξεχωρίζει για την καθαρότητα και τη φρουτώδη γεύση του. Επίσης, το νησί φημίζεται για την κάπαρη, τα λιαστά σύκα με σουσάμι (σαμωτά) αλλά και το λιαστό κρασί, ενώ η Πάρος διαθέτει και παραγωγή μάνγκο, που το άρωμα και η νοστιμιά του είναι απαράμιλλη. 

Ακόμη, η Πάρος παράγει εκλεκτό μέλι, αρωματισμένο από το θυμάρι και τα άλλα άγρια βότανα του νησιού. Το θυμαρίσιο μέλι είναι το «χρυσάφι» της κυκλαδίτικης φύσης. Πυκνό, με λαμπερό χρώμα του χρυσού, αρωματικό και με γεύση γεμάτη. Γευστικό ενθύμιο για τους επισκέπτες του νησιού. Το μέλι «Εκ Πακτίας» των Άγγελου Πιτσικαλή και Ελισάβετ Μπογιατζή είναι βραβευμένο. Εξαιρετικές και οι κρέμες τους με προϊόντα μέλισσας, σταφύλι και άγριο τριαντάφυλλο. Θα τα βρεις στο ντελικατέσσεν Σέσουλα στην Παροικιά (τηλ. 228-40.26.008).

Στο ντελικατέσεν Το Μελίσσι στην Νάουσα (τηλ. 228-40.55.377) πάλι, θα βρεις μια ποικιλία από γαστρονομικούς κυκλαδίτικους θησαυρούς, από ντόπιο μέλι θυμαρίσιο, ρεβίθια και φάβα της παριανής γης, μέχρι λιαστό κρασί.

Στα ντελικατέσεν Αρσένης στην Νάουσα και στην Παροικιά (τηλ. 228-40.55.017) σε περιμένουν γαστρονομικοί θησαυροί από την Πάρο και όλη την Ελλάδα.

Φημισμένα είναι επίσης το βούτυρο και τα τυριά του Paros Farming Community, από την γραβιέρα , το κρασοτύρι, το λαδοτύρι, τη νωπή μυζήθρα, τον ανθότυρο, το κεφαλάκι ή κεφαλοτύρι από τα σκληρά τυριά, αλλά και το σούρωμα που είναι η τοπική ονομασία για την ξινομυζήθρα. Πολύ αξιόλογη παραγωγή σε τυριά και γιαούρτι έχει η τυροκόμος Κατερίνα Μόσχου που δημιούργησε το 2017 το πρώτο ιδιωτικό τυροκομείο του νησιού, το Πάριον. Τέλος, το ψωμί αρωματισμένο με γλυκάνισο αλλά και τα αρτοποιήματα της Πάρου είναι ονομαστά.

Οινοπαραγωγή και οινοποιία 

Τα αμπέλια του νησιού

Τα αμπέλια στην Πάρο.

Η Πάρος φημίζεται για την οινική παραγωγή της, γνωστή από την αρχαιότητα και έχει μακρόχρονη παράδοση στην αμπελοκαλλιέργεια και στην παραγωγή κρασιών. Ο αιγαιοπελαγίτικος αμπελώνας έχει τις ρίζες του στην εποχή του Κυκλαδίτικου Πολιτισμού (3200-2000π.Χ.). Άλλωστε, μαγεύουν οι αναβαθμίδες με τα διάσπαρτα αμπέλια σε διάφορα σημεία του νησιού, καθώς και τα πετρόχτιστα υπαίθρια πατητήρια όπου γινόταν το πάτημα των σταφυλιών.

Στην καρδιά της Νάουσας, κοντά στην παραλία των Αγίων Αναργύρων, θα συναντήσεις το μεγαλύτερο και πιο παλιό εν λειτουργία οινοποιείο του νησιού, το Οινοποιείο Μωραΐτη. Στο εξαιρετικά διαμορφωμένο και επισκέψιμο οινοποιείο της οικογένειας Μωραΐτη, μπορείς να μάθεις την ιστορία του Παριανού κρασιού και να γνωρίσεις από κοντά εργαλεία και διαδικασίες από άλλες ένδοξες οινικές εποχές, στον μουσειακό τους χώρο. Σε αυτό το περιβάλλον μπορείς με οργανωμένη γευσιγνωσία να δοκιμάσεις και την σύγχρονη ταυτότητα του παριανού κρασιού, που δικαιώνει τη φήμη και την ιστορία του. Επικρατέστερη λευκή ποικιλία αμπέλου είναι η Μονεμβασιά και η ερυθρή Μαντηλαριά που δίνουν οίνους ΟΠΑΠ. Άλλες ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι οι: Βάφτρα, Καραμπραήμι, μαύρο Αηδάνι, Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Σαββατιανό, Ροδίτης κ.α.

Στο ζωογόνο φως του κυκλαδίτικου ήλιου πατάει η παράδοση στο λιάσιμο του σταφυλιού που δίνει γλυκά κρασιά. Το άπλωμα των σταφυλιών είναι μια πρακτική που συνηθιζόταν στο νησί από τα παλιά χρόνια. Το μαύρο Αηδάνι έχει μακρά οινοποιητική παράδοση στην Πάρο που αναμιγνύεται με την Μανδηλαριά για την παραγωγή τόσο ξηρών όσο και λιαστών γλυκών ερυθρών οίνων. Τα λιαστά κρασιά εκφράζουν το οικοσύστημα των άγονων και ιστορικών αμπελώνων του νησιού. Είναι εξαιρετικά δείγματα σύγχρονων κρασιών που συνδυάζουν την παράδοση και το φως του κυκλαδίτικου ήλιου.

Επισκέψιμο επίσης είναι το Οινοποιείο Αστέρας του Κωνσταντίνου Ρούσσου στην επαρχιακή οδό Νάουσας-Μάρπισσας, όπου θα δοκιμάσεις τα κρασιά του με καταπληκτική θέα στους αμπελώνες. Στην Παροικία βρίσκεται το Οινοποιείο του Συνεταιρισμού του νησιού που με την νέα του μορφή ως Paros Farming Community έχει περάσει σε νέα παραγωγική ακμή. Στην είσοδο της Νάουσας θα συναντήσεις το Οινοποιείο Moraitico του Γιώργου Μωραΐτη με παραγωγή βραβευμένων βιολογικών κρασιών. Στη νησί θα βρεις επίσης το Οινοποιείο Νίκου Λουρίδη στην Μάρπησσα, το Alissafi Winery του Μάκη Κωστίκα στις Καμάρες, με βιολογικούς αμπελώνες φυτεμένους με τοπικές ποικιλίες καθώς και το νέο Οινοποιείο Μυρσίνη κοντά στην Μάρπησα, του Γάλλου Nicola Bourget που παράγει κρασιά ήπιας παρέμβασης από τις τοπικές ποικιλίες και είναι επισκέψιμο. 

Ντόπιες σπεσιαλιτέ

Πάρος

Δεν γίνεται να μην λατρέψεις τα τραπέζια με μεζέδες δίπλα στη θάλασσα.

Πάρος

Να δοκιμάσεις χταπόδι με την παραδοσιακή παριανή συνταγή.

Στα Κυκλαδονήσια ο ήλιος έχει το δικό του μοναδικό τρόπο να «μαγειρεύει» τα ντόπια υλικά. Η γούνα είναι το λιόκαφτο ψάρι που ψήνεται κάτω από τις ακτίνες του παριανού ήλιου πριν μπει στην πυρά. Την τεχνική του ψησίματος στον ήλιο χρησιμοποιούν εδώ και πολλά χρόνια οι ψαράδες, αξιοποιώντας με τη μέθοδο αυτή τα ψάρια που έμεναν και δεν είχαν τρόπο να συντηρήσουν στην ψύξη. Για να μην πετάξουν τα ψάρια που τους περίσσευαν, τα άνοιγαν στα δύο, τα αλάτιζαν και τα άφηναν στον ήλιο για να ξεραθούν.

Η ονομασία «γούνα» χάνεται μέσα στον χρόνο. Τα ψάρια που γίνονται γούνα είναι ο κολιός, το σκουμπρί και το σαφρίδι. Ψαριά λιπαρά που διατηρούν τους χυμούς τους. Με την ίδια μέθοδο ψήνανε στον ήλιο γοπιά και μαρίδες, έναν μεζέ που λέγανε «βορτολίνο» ή «μπαρτολίνο» και έπαιρναν μαζί τους οι ψαράδες στα ταξίδια τους.

Την μαεστρία της κάθε νοικοκυράς ανακαλύπτεις και στην μεγάλη ποικιλία από πίτες, όπως ραφιόλια γεμιστά με μυζήθρα, μαραθοπιτάκια, κολοκυθόπιτες και κολόπια ή χορτοφουσκωτές δηλαδή μικρές πίτες γεμισμένες με διάφορα άγρια χόρτα.

Θα δοκιμάσεις ακόμη

  • Σαλατούρι βραστό, με κρεμμύδι, μαϊντανό και ελαιόλαδο όπως το έφτιαχναν οι ψαράδες από τα σαλάχια που κάποτε τους περισσεύαν.
  • Ρεβιθάδα στο πήλινο σκεύος, τον «σκούνταυλο» ψημένη για πολλές ώρες στον ξυλόφουρνο.
  • Κάλφα - τα εξαιρετικά και σπάνια εποχικά άγρια χόρτα του νησιού, που συνοδεύουν με σκορδαλιά.
  • Καραβόλους (μεγάλα σαλιγκάρια) που συνοδεύουν με δυνατή αλιάδα.  
  • Κακαβιά - τη σούπα των ψαράδων που φτιάχνουν με μικρά ψάρια, πατάτα, κρεμμύδια και θαλασσινό νερό. Την απολαμβάνουν μουλιάζοντας στον πηκτό ζωμό παριανά παξιμάδια.  
  • Χειροποίητο ζυμαρικό μιρμιτζέλι, σαν μικρό κριθαράκι, που δίνει μαγειρικές ιδέες για κοκκινιστό με χταπόδι ή για σούπα.
  • Κατσικάκι πατούδο, γεμιστό δηλαδή με τη συκωταριά του, ρύζι και αρωματικά χόρτα.
  • Ντολμαδάκια με ρύζι και άφθονα αρωματικά που ψήνονται στον ξυλόφουρνο.
  • Χταπόδι τηγανητό που είναι παραδοσιακή παριανή συνταγή.
  • Σύκα σαμωτά που κόβονται στη μέση, λιάζονται στον καυτό ήλιο και γαρνίρονται με καβουρδισμένο σουσάμι.
  • Λυχναράκια ή μυζηθροπιτάκια, που είναι μικρές τάρτες με πτυχώσεις ολόγυρα, γεμιστές με γλυκιά μυζήθρα, μέλι και κανέλα.
  • Ζαχαρομπακλαβά χωρίς φύλλο που φτιάχνεται με μέλι, ξηρούς καρπούς και τριμμένο παξιμάδι και γαρνίρεται με ζάχαρη άχνη και κανέλα.
  • Κανελοζάχαρα - τα παραδοσιακά κουλούρια με ελαιόλαδο, κρασί και κανέλα.
  • Πετιμεζόπιτα που φτιάχνεται με παριανό πετιμέζι.
  • Γλυκά του κουταλιού με τα φρούτα εποχής που παράγει το νησί.
  • Σκαλτσούνια νηστίσιμα με καρύδια και μέλι.
  • Μελόπιτα που φτιάχνουν οι νοικοκυρές με μέλι και γλυκιά μυζήθρα.

Το παριανό ψωμί

Οι διάσπαρτοι ανεμόμυλοι - έργα μοναδικής αρχιτεκτονικής - που θα συναντήσεις στο νησί, μαρτυρούν τη σοφία του κυκλαδίτικου πολιτισμού, που αξιοποιούσε τον αέρα ως πηγή ενέργειας. Ανηφορίζοντας για το ορεινό χωριό Λεύκες τη ματιά σου θα μαγνητίσουν οι λευκοί ανεμόμυλοι στην κορυφή των λόφων που φαντάζουν σαν ακοίμητοι φρουροί του ορεινού χωριού και υπενθυμίζουν την παράδοση της αρτοποιητικής τέχνης. Είναι πλούσια η ποικιλία των τοπικών άρτων και αρτοσκευασμάτων από παξιμάδια, κουλούρια, ξεροτήγανα. 

Στην πλατεία του χωριού η μυρωδιά του φρέσκου ψωμιού θα σε τραβήξει από τη μύτη στον φούρνο του Στρατή που η οικογενειακή τέχνη βαστάει από το 1904 και πάει από γενιά σε γενιά. Στην άλλη πλευρά του νησιού στο Υστέρνι ο Ξυλόφουρνος του Νίκου Ζουμή έχει την δική του οικογενειακή ιστορία, που ξεκινάει από τον παππού του που ήταν μυλωνάς στις Λεύκες. Η αγάπη του για την παράδοση εκφράζεται μέσα από το ζυμωτό ψωμί του με γλυκάνισο και αυτό με το προζύμι που ψήνεται στον ξυλόφουρνο. 

Από τους πιο φημισμένους φούρνους με εμπειρία τεσσάρων γενεών, είναι αυτός του Νίκου Ραγκούση στην Παροικιά, που αναδεικνύει τις μνήμες και την ιστορία που χαρακτηρίζουν το ψωμί της Πάρου. Εκεί θα συναντήσεις όλη την ποικιλία από αρτοσκευάσματα που προσφέρει το νησί. Στον Φούρνο της Αγκαιριάς ο Παναγιώτης Χαμηλοθώρης συνεχίζει την παράδοση με μεγάλη ποικιλία σε ψωμιά, παξιμάδια και κουλούρια.

13 διευθύνσεις με καλό φαγητό στην Πάρο

Blue Oyster (Αμπελάς, τηλ. 228-40.52.707)

Με θέα το μπλε της θάλασσας και τη Νάξο να σου κλείνει το μάτι, θα γευθείς θαλασσινές δημιουργίες που συνδυάζουν φινέτσα και φρεσκάδα. Το Blue Oyster είναι ιδανικό για όσους αναζητούν εκλεπτυσμένη κουζίνα στην Πάρο. Ο συνδυασμός μοντέρνας αισθητικής και παραδοσιακής γεύσης προσφέρει μια ολοκληρωμένη γαστρονομική εμπειρία σε ένα φιλόξενο περιβάλλον. 

Mario (Λιβάδια, Παροικιά, τηλ. 228-40.51.047)

Η γεύση της Πάρου

Η γεύση της Πάρου

Στην παραλία Λιβάδια της Παροικιας, το Mario ξεχωρίζει για την δημιουργική του προσέγγιση στην ελληνική κουζίνα. Θαλασσινά και πιάτα ημέρας με μοντέρνο ύφος, εξαιρετικό σέρβις και ατμόσφαιρα που ισορροπεί ανάμεσα στο κοσμοπολίτικο και το αυθεντικό νησιώτικο. Ιδανικό για ρομαντικά δείπνα.

Γλαύκος (Άγιος Δημήτριος, Νάουσα, τηλ. 228-40.52.100)

Ακριβώς πάνω στο κύμα στην παραλία του Αγίου Δημητρίου της Νάουσας, ο Γλαύκος προσφέρει μια ανεπανάληπτη εμπειρία φαγητού, με έμφαση στα ολόφρεσκα θαλασσινά και την παραδοσιακή παριανή κουζίνα. Η ατμόσφαιρα είναι μαγευτική, ιδανική για δείπνο με θέα το ηλιοβασίλεμα.

Βυζαντινό (Πρόδρομος, τηλ. 228-40.45.273)

Κρυμμένο μέσα στα γραφικά σοκάκια του χωριού Πρόδρομος, το Βυζαντινό σε ταξιδεύει στο χθες με αυθεντικές γεύσεις και παραδοσιακή φιλοξενία. Μια ταβέρνα που αποπνέει γνησιότητα, με πιάτα μαγειρεμένα σαν στο σπίτι και ένα περιβάλλον που αποπνέει γαλήνη και απλότητα.

Κάπαρη (Νάουσα, τηλ. 228-40.52.070)

Η Κάπαρη στην καρδιά της Νάουσας ακολουθεί πιστά την παράδοση. Σε ένα πανέμορφο σκηνικό στα σοκάκια του χωριού, σερβίρει πιάτα με τοπικά προϊόντα, φαντασία και φροντίδα. Ένα εστιατόριο που αναδεικνύει τις γεύσεις της Πάρου με σεβασμό και σύγχρονη ματιά.

Μουράγιο (Αλυκή, τηλ. 228-40.23.270)

Η Πάρος και καλύτερα σημεία της

Η γούνα, το λιόκαφτο ψάρι, ψήνεται κάτω από τις ακτίνες του παριανού ήλιου πριν μπει στην πυρά.

Δίπλα στο κύμα της Αλυκής, το Μουράγιο είναι μια σταθερή αξία για φρέσκο ψάρι και μεζέδες με νησιώτικο αέρα. Φιλικό περιβάλλον, ζεστή εξυπηρέτηση και πιάτα που τιμούν την απλότητα της καλής τοπικής κουζίνας. Ιδανικό για χαλαρά γεύματα με ψαρομεζέδες που συνοδεύουν τη σούμα ή το κρασί.

Μπουνταράκι (Παροικιά, τηλ. 228-40.22.297)

Οικογενειακή ταβέρνα που φημίζεται για τις χειροποίητες λιχουδιές της και την παριανή φιλοξενία. Το Μπουνταράκι στην παραλία της Παροικιάς προσφέρει απλές, τίμιες γεύσεις με παραδοσιακές συνταγές, σπιτικό κρασί και ατμόσφαιρα που σε κάνει να νιώθεις σαν να τρως στο εξοχικό κάποιου φίλου.

Η Ταβέρνα του Γιαννακού (Μώλος, τηλ. 228-40.41.399)

Κοντά στην παραλία του Μώλου, η ταβέρνα του Γιαννακού σε ταξιδεύει δεκαετίες πίσω. Τραπεζάκια κάτω από τα δέντρα, μυρωδιές από ξύλα και κάρβουνα, πιάτα σπιτικά και ψάρια απευθείας από το καΐκι. Ένα αυθεντικό σκηνικό για όσους νοσταλγούν τις γεύσεις μιας άλλης εποχής.

Τακίμι (Νάουσα, τηλ. 228-40.55.095)

Με στυλ που φέρνει στο νου παλιό καφενείο, το Τακίμι στη Νάουσα παντρεύει την παράδοση με σύγχρονο ύφος. Η κουζίνα είναι γεμάτη αρώματα και μνήμες, τα κρασιά επιλεγμένα με φροντίδα και η ατμόσφαιρα ιδανική για παρέες που αγαπούν το καλό φαγητό, την κουβέντα αλλά και την ζωντανή μουσική από ντόπιους μουσικούς.

Ρέμα Φλόγα (Παροικιά, τηλ. 697-50.29.855)

Στις παρυφές της Παροικιάς το Ρέμα Φλόγα προσφέρει πιάτα εμπνευσμένα από τη φύση και την τοπική παράδοση που μαγειρεύονται αποκλειστικά στα ξύλα. Με φρέσκα βότανα, λαχανικά εποχής και δημιουργική προσέγγιση, αποτελεί ξεχωριστό γαστρονομικό προορισμό για όσους αναζητούν κάτι πέρα από τα συνηθισμένα.

Λάρι (παραλία Αγίας Ειρήνης, τηλ. 2284091496)

Ο Λάρις είναι μια ταβέρνα στην παραλία της Αγίας Ειρήνης που ξεχωρίζει για την αυθεντικότητα, την οικογενειακή ατμόσφαιρα και τα λαχταριστά ψητά. Κάτω από τους φοίνικες προσφέρει παραδοσιακά πιάτα με μεράκι, με έμφαση στα τοπικά κρέατα και τις σπιτικές γεύσεις, ιδανική επιλογή για νόστιμους μεζέδες και άφθονο κρασί ή μπίρα.

Χάλαρης (Πίσω Λιβάδι, τηλ. 228-40.43.257)

Οικογενειακή ταβέρνα με μακρά ιστορία στο Πίσω Λιβάδι, ο Χάλαρης σερβίρει φρέσκα ψάρια και θαλασσινά και φημίζεται για τις καλομαγειρεμένες σπεσιαλιτέ του. Η φιλοξενία είναι εγκάρδια, τα τραπέζια πάνω στην θάλασσα προσφέρουν μια ευχάριστη καλοκαιρινή καθημερινότητα.

Καφενείο Παλιά Αγορά (Νάουσα, τηλ. 228-40.51.847)

Στην καρδιά της Νάουσας, το καφενείο Παλιά Αγορά είναι μια ρετρό όαση με χαρακτήρα. Παραδοσιακά μεζεδάκια, σούμα, ντόπιο κρασί και χαλαρή ατμόσφαιρα. Ένας χώρος που τιμά την έννοια του παλιού καλού καφενείου, γεμάτος ντόπιο χρώμα και παριανή ψυχή.

Και για γλυκάκι...

Η παράδοση της οικογένειας Χαμηλοθώρη (Νάουσα, τηλ. 228-40.51.570) στη ζαχαροπλαστική κρατεί πολλές δεκαετίες στο νησί. Γλυκά κλασικά αλλά και σύγχρονα, πολλές παραδοσιακές δημιουργίες και μεταξύ αυτών τα κανελοζάχαρα, βγαίνουν από το εργαστήριο της οικογένειας. Παράλληλα, νέοι άνθρωποι έχουν αναλάβει να κάνουν τα επόμενα βήματα στην τέχνη της ζαχαροπλαστικής. Το Τσέρκι (τηλ. 228-40.22.821) και το Savini (τηλ. 228-40.24.553) στην Παροικιά, αλλά και το Canellait (τηλ. 228-40.53.456) στη Νάουσα διαμορφώνουν το σύγχρονο γλυκό εδεσματολόγιο του νησιού.