Μπορούμε να σερβίρουμε τα αμπελοφάσουλα ως συνοδευτικό σε πολλά γεύματα, όπως ψητό ψάρι ή κρέας, αλλά και να τα απολαύσουμε μόνα τους σαν ελαφρύ γεύμα. Μπορούμε επίσης να τα σερβίρουμε συνοδεύοντας τα με σκορδαλιά ή να τους προσθέσουμε λίγη φέτα.

Διατηρούνται στο ψυγείο για 3-4 μέρες.

Σαλάτα αμπελοφάσουλα

Υλικά
  • 500 γρ. αμπελοφάσουλα φρέσκα
  • αλάτι, ιδανικά ανθό για το τέλος
  • 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • χυμό από 1 λεμόνι ή 1-2 κ.σ. ξύδι

Βιδιανό με αρώματα πυρηνόκαρπων, εσπεριδοειδών, δροσιστική οξύτητα και διακριτική λιπαρότητα που προσδίδει όγκο στο στόμα. Η πρόταση του WSPC: Δάφνιος Βιδιανό - Οινοποιείο Δουλουφάκη

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τα αμπελοφάσουλα σαλάτα κόβουμε τις ακρούλες από τα αμπελοφάσουλα και τυχόν σκληρές ίνες στα πλάγια, αν υπάρχουν. Τα πλένουμε καλά και τα σουρώνουμε.
  2. Τοποθετούμε μια κατσαρόλα με νερό σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Όταν αρχίσει να κοχλάζει, προσθέτουμε αλάτι και στη συνέχεια τα αμπελοφάσουλα και βράζουμε για περίπου 7-10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν όσο μας αρέσει. Ο χρόνος εξαρτάται από το μέγεθος και τη φρεσκάδα τους, αλλά είναι ωραίο να κρατάνε λίγο και να μην παραβράσουν.
  3. Τα σουρώνουμε και τα αδειάζουμε αμέσως σε μπολ με παγωμένο νερό, για να μείνει το χρώμα τους λαμπερό - μπορούμε βέβαια να τα σερβίρουμε και ζεστά.
  4. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού ή το ξύδι, και πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε. 

Βράζουμε τα αμπελοφάσουλα χωρίς να τα καλύπτουμε με καπάκι, για να κρατήσουν λαμπερό το χρώμα τους.