
Μπορούμε να σερβίρουμε τα αμπελοφάσουλα ως συνοδευτικό σε πολλά γεύματα, όπως ψητό ψάρι ή κρέας, αλλά και να τα απολαύσουμε μόνα τους σαν ελαφρύ γεύμα. Μπορούμε επίσης να τα σερβίρουμε συνοδεύοντας τα με σκορδαλιά ή να τους προσθέσουμε λίγη φέτα.
Διατηρούνται στο ψυγείο για 3-4 μέρες.
- 500 γρ. αμπελοφάσουλα φρέσκα
- αλάτι, ιδανικά ανθό για το τέλος
- 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
- χυμό από 1 λεμόνι ή 1-2 κ.σ. ξύδι
Βιδιανό με αρώματα πυρηνόκαρπων, εσπεριδοειδών, δροσιστική οξύτητα και διακριτική λιπαρότητα που προσδίδει όγκο στο στόμα. Η πρόταση του WSPC: Δάφνιος Βιδιανό - Οινοποιείο Δουλουφάκη
- Για τα αμπελοφάσουλα σαλάτα κόβουμε τις ακρούλες από τα αμπελοφάσουλα και τυχόν σκληρές ίνες στα πλάγια, αν υπάρχουν. Τα πλένουμε καλά και τα σουρώνουμε.
- Τοποθετούμε μια κατσαρόλα με νερό σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Όταν αρχίσει να κοχλάζει, προσθέτουμε αλάτι και στη συνέχεια τα αμπελοφάσουλα και βράζουμε για περίπου 7-10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν όσο μας αρέσει. Ο χρόνος εξαρτάται από το μέγεθος και τη φρεσκάδα τους, αλλά είναι ωραίο να κρατάνε λίγο και να μην παραβράσουν.
- Τα σουρώνουμε και τα αδειάζουμε αμέσως σε μπολ με παγωμένο νερό, για να μείνει το χρώμα τους λαμπερό - μπορούμε βέβαια να τα σερβίρουμε και ζεστά.
- Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού ή το ξύδι, και πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.
Βράζουμε τα αμπελοφάσουλα χωρίς να τα καλύπτουμε με καπάκι, για να κρατήσουν λαμπερό το χρώμα τους.