Τα ρεβίθια, πλούσια σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, κάνουν αυτή τη σούπα μια υγιεινή επιλογή που χορταίνει και ενδυναμώνει. Το μυστικό για να χυλώσουν ωραία είναι να προμηθευτούμε καλά ρεβίθια φετινής σοδειάς και να τα μουλιάσουμε σωστά από την προηγούμενη μέρα. Το θυμάρι ή η ρίγανη χαρίζουν στη σούπα ένα ευχάριστο άρωμα. Χρησιμοποιούμε ένα καλό ελαιόλαδο στο σερβίρισμα και προσθέτουμε φρέσκου χυμό λεμονιού που απογειώνει τη γεύση και την κάνει ακόμα πιο απολαυστική.

Υλικά
  • 500 γρ. ρεβίθια, μουλιασμένα αποβραδίς
  • 1 καρότο τριμμένο
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 κ.γ. θυμάρι ξερό ή ρίγανη
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο 
  • χυμό από 1-2 λεμόνια, αναλόγως την προτίμηση
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τη ρεβιθάδα μουλιάζουμε από το προηγούμενο βράδυ τα ρεβίθια σε άφθονο νερό.
  2. Την επόμενη ημέρα, τα σουρώνουμε και τα ξεπλένουμε καλά, τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα, καλύπτουμε με νερό και βράζουμε για περίπου 10 λεπτά. Σουρώνουμε και τα ξεπλένουμε ξανά για να φύγουν τυχόν φλούδες.
  3. Ζεσταίνουμε στην κατσαρόλα το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το καρότο, τα ρεβίθια και τα φύλλα δάφνης.
  4. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε ζεστό νερό, τόσο ώστε να καλύπτει τα ρεβίθια κατά 2-3 δάχτυλα. Μόλις πάρει βράση, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με καπάκι και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σιγοβράζουμε για περίπου 1,5-2 ώρες, μέχρι να μαλακώσουν καλά τα ρεβίθια.
  5. Όταν τα ρεβίθια είναι έτοιμα, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε απαλά και αφήνουμε τη σούπα να σιγοβράσει για ακόμα 10 λεπτά.
  6. Σβήνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε απαλά.
  7. Σερβίρουμε τη ρεβιθάδα ζεστή, πασπαλισμένη με φρεσκοτριμμένο πιπέρι, μερικές σταγόνες ελαιόλαδου και φρέσκο ψωμί.
  • Αν θέλουμε πιο δεμένη τη σούπα, έχουμε δύο επιλογές: Είτε λιώνουμε στο μπλέντερ λίγα από τα ρεβίθια και τα ανακατεύουμε μέσα στη σούπα μας, είτε διαλύουμε 1 κ.σ. αλεύρι σε λίγο νερό και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα, ανακατεύοντας καλά μέχρι να δέσει.
  • Αν θέλουμε προσθέτουμε στη σούπα προς το τέλος κάποιο φρέσκο μυρωδικό, όπως ψιλοκομμένο άνηθο, μάραθο ή μυρώνια.