Το θέατρο είναι από τις πιο αγαπημένες εξόδους. Εντάξει, όχι για όλους, αλλά για τους περισσότερους. Για όλους εμάς, λοιπόν, που τρέχουμε να δούμε κάθε νέα παράσταση που ανεβαίνει στη σκηνή, ένα είναι το ερώτημα αφού πέσει η αυλαία: Πού θα πάμε μετά για ποτό;
Κι αν μάλιστα έχεις πάει θέατρο κατευθείαν από τη δουλειά, διόλου απίθανο το ποτό να γίνει και φαγητό. Διότι είτε είναι η καλύτερη παράσταση που έχεις δει, είτε την πάτησες για τα καλά, λίγη έξοδος ακόμα για να το εμπεδώσεις χρειάζεται. Κάποια θέατρα το έχουν προνοήσει και έχουν το δικό τους μπαράκι, ωστόσο αυτά είναι λίγα. Στον παρακάτω οδηγό θα βρεις ενδιαφέρουσες επιλογές για ποτό ή φαγητό σε όλες τις θεατρικές πιάτσες της Αθήνας.
Γράφουν οι: Καρολίνα Δωρίτη, Νάντια Λιαργκόβα, Βέρα Πάρδου, Γεωργία Περιμένη, Ειρήνη Πλατανιά, Μάρω Σενετάκη, Ιωάννα Σταμούλου, Άρτεμις Τσίπη
Μεταξουργείο - Κεραμεικός
Μπλε Παπαγάλος
Χειμώνα - καλοκαίρι, αγαπημένο στέκι για καφέ, ποτό, τσίμπημα, αλλά και γλυκάκι - δεν χάνω ποτέ την ευκαιρία να απολαύσω το καταπληκτικό τσιζκέικ τους κάθε φορά που πάω -, ο Μπλε Παπαγάλος μου ταιριάζει για κάθε ώρα της ημέρας. Αυτή την εποχή απολαμβάνω συνήθως χαλαρό ποτό στον vintage εσωτερικό του χώρο, με ωραίες μουσικές, ενώ το καλοκαίρι αράζω στα τραπεζάκια που απλώνονται γενναιόδωρα στην πλατεία. Ο Μπλε Παπαγάλος είναι επίσης καλή επιλογή για χαλαρή έξοδο μετά από μία παράσταση στις θεατρικές σκηνές του Μεταξουργείου. Αν τώρα έχω όρεξη για κάτι πιο street, θα πιω ένα Aperol spritz στον Παπαγάλο και θα πεταχτώ και μία στη Γαλιάντρα ακριβώς δίπλα, για τα φημισμένα κεφτεδάκια με πατάτες τηγανητές. Γ.Π.
Μπλε Παπαγάλος. Λεωνίδου 31, Μεταξουργείο, τηλ. 211-01.21.099
Πυρολίκι
Υπάρχει μια μικρή αυλή στο Μεταξουργείο που δεν την πιάνει το μάτι σου - αφού βρίσκεται στην πίσω μεριά του μαγαζιού και χωρίς οπτική επαφή με τον δρόμο - και είναι για εμένα ό,τι καλύτερο για μετά το θέατρο. Όχι, μόνο λόγω τοποθεσίας, αλλά κυρίως λόγω φαγητού. Το Πυρολίκι είναι γενικά λιτό, με σκηνικό που παραπέμπει σε νησί και φημίζεται κυρίως για τα πιάτα που εμπνέονται από την κρητική κουζίνα και τις επιλογές σε κρέας. Δοκίμασε, αν δεν το ξέρεις ήδη, το φοβερό μπιφτέκι προβατίνας. Β.Π.
Πυρολίκι. Μεγ. Αλεξάνδρου 117, Μεταξουργείο, τηλ. 210-34.20.293
Στου Λου
Εκεί που «συναντιούνται» θέατρα και πολιτιστικοί χώροι με άποψη και εκεί που το τρένο διασχίζει τις ράγες επί της οδού Κωνσταντινουπόλεως, στα σύνορα Κεραμεικού με Βοτανικό, στρώνει τα τραπέζια του ο Λου. Ένας τύπος - χαρακτηριστική φιγούρα, που σε καλωσορίζει σε έναν χώρο ο οποίος ακροβατεί ανάμεσα στο εστιατόριο, το wine bar και τη σύγχρονη ταβέρνα, όπως συνηθίζουμε να ακούμε τελευταία. Ο κατάλογος έχει 16 επιλογές σε ορεκτικά και κυρίως. Ανάμεσά τους αυτή την εποχή βρίσκεις καμένα λαχανικά με μανούρι Ηπείρου, που αποτελούνταν από ψημένα καρότα, κολοκύθι και φινόκιο, πασπαλισμένα με σουσάμι και γαρνιτούρα από συκαλάκι και βινεγκρέτ μελιού, μία διαφορετική τραχανόπιτα, λαχανονοντολμάδες με φρέσκια ελληνική γαρίδα, κόκκορα με χυλοπίτες, μαμαδίστικο και πεντανόστιμο, κρεμώδες κριθαράκι με γάμπαρη και άλλες γεύσεις που σου φέρνουν νοσταλγία, αλλά μέσα από μια σύγχρονη ματιά. Μαζί τους, κρασί μέσα από μία λίστα που περιλαμβάνει πάνω από 200 ετικέτες. Σημείωση: σε απόσταση 2 λεπτών με τα πόδια, το θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου. Δεν σε χάλασε... Γ.Π.
Στου Λου. Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως 104, Αθήνα, τηλ. 210-44.49.362
Amante
Ίσως στον πιο όμορφο πεζόδρομο του κέντρου, σε μία περιοχή η οποία ανάμεσα σε υποβαθμισμένα στενάκια μετρά (προς το παρόν, τουλάχιστον) δύο πραγματικές οάσεις - την οδό Παραμυθίας και την πλατεία Αυδή - βρίσκεις το Amante, ένα ιταλικό εστιατόριο που ξεχωρίζει. Ένα όμορφο νεοκλασικό σε μία ήσυχη γειτονιά, που σε βάζει σε mood χαλάρωσης. Όσο για το μενού είναι αμιγώς ιταλικό, αλλά όχι αυτό που έχεις συνηθίσει. Θα βρεις βέβαια τραγανή pinsa (μία από τις πιο ωραίες που έχω δοκιμάσει), δροσερή σαλάτα caprese di bufala, αλλά και πιο ιδιαίτερες επιλογές, όπως τα ζυμαρικά που συνδυάζουν μοναδικά το καρπάτσιο με τις γαρίδες και τα σπαγγέτι με καλαμάρι και πέστο. Δυνατά και τα κοκτέιλ τους και προτείνω χωρίς δεύτερη σκέψη το περιποιημένο negroni! Γ.Π.
Αmante. Παραμυθίας 13, Κεραμεικός. τηλ, 210-52.43.429 / 6937893747
Σεράμικο
Το Σεράμικο το συναντάς στην πολύβουη πιάτσα της Μεγάλου Αλεξάνδρου, μια ανάσα από την Ιερά Οδό. Κατέφτασε πολλά υποσχόμενο με προίκα την καλή του φήμη από την εμπειρία του Σέμπρικο, ενός εστιατορίου που έχει αφήσει τη στάμπα του στο γαστρονομικό χάρτη της χώρας όταν άνοιξε στη Θεσσαλονίκη, αφού από την κουζίνα του αναδύθηκε μια νέα γενιά μαγείρων πρώτης γραμμής, μεταξύ αυτών και ο δικός του, ο Γιώργος Μποϊδάνης. Το Σεράμικο φλερτάρει με αυτό που σήμερα συνηθίζουμε να λέμε γαστροκαφενέ, αλλά είναι και λίγο ταβέρνα - γαστροταβέρνα, αν θες και λιγουλάκι μπιστρό. Το ρεζουμέ πάντως είναι πως εδώ κυριαρχεί η λογική του όλα μπαίνουν στη μέση, όλα μοιράζονται. Εκεί έχουμε δοκιμάσει μεταξύ άλλων ταλιάτα μαύρου χοίρου που συνοδευόταν από πουρέ ρεβιθιού και σοτέ λαχανικά, ριζότο ντομάτας, βαθιά νόστιμο και διανθισμένο με πολλές τεχνικές, ψητό συκώτι με γλυκόξινη σάλτσα και δενδρολίβανο και κροκέτες από κόκορα κοκκινιστό. Ι.Σ.
Σεράμικο. Μεγάλου Αλεξάνδρου 109-111, Κεραμεικός, τηλ. 210-34.21.080
Okupa
Το Okupa ορίζεται ως listening restaurant - bar, ακολουθώντας τη μόδα της εποχής μας όπου η μουσική πρωταγωνιστεί, χωρίς όμως να επισκιάζει τη συνολική εμπειρία. Θα το βρεις να παίζει μουσική από βινύλια, σε έναν ζεστό, όμορφο χώρο, ενώ αν δεν θέλεις τραπέζι μπορείς να καθίσεις και στην εντυπωσιακή μπάρα του με τα κόκκινα πλακάκια, όπου θα πιεις το ποτό σου, συνδυάζοντας το και με κάτι για να τσιμπήσεις. Εγώ πάντως έχω δοκιμάσει πολύ ωραία σαλάτα καψαλισμένων λαχανικών με φασολάκια Κένυας, μπρόκολο, κολοκύθι, πορτοκάλι, αμύγδαλο και ταχίνι, γαρίδες με σάλτσα χαλαπένιο, σουβλάκια αρνιού με μουχαμάρα και χειροποίητη πίτα και τραγανή πανσέτα χοιρινού με πατάτες παβέ και γλάσο bbq, τα οποία συνδυάζονται εξαιρετικά με το κοκτέιλ Rocket Fuel που επέλεξα, με τεκίλα, χαλαπένιο και μάτσα. Β.Π.
Okupa. Ψαρομηλίγκου 9, Κεραμεικός, τηλ. 211-01.09.999
Ψυρρή
Λοκάλι
Σταθερή επιλογή αν επιλέξεις κάποιο από τα θέατρα της Σαρρή. Τις γεύσεις επιμελείται ο σεφ Σωτήρης Βρεττός και τα κοκτέιλ ο Δημήτρης Κιάκος και το Λοκάλι σε περιμένει καθημερινά από τις 5 και μετά για comfort γεύσεις βασισμένες στην ελληνική κουζίνα και τα Σαββατοκύριακα από το πρωί για brunch. Πάντως, για τη συγκεκριμένη περίπτωση που μιλάμε για έξοδο μετά το θέατρο, πάρε ελληνικούς μεζέδες στη μέση για όλη την παρέα και απόλαυσέ τους συζητώντας για την παράσταση που μόλις είδες σε ένα χαλαρό περιβάλλον, τύπου pub α λα γκρεκ, χωρίς ίχνος «δηθενιάς». Κι αν ήσουν από τους φανατικούς του πιάτου που συνδέθηκε με το Λοκάλι, μην ανησυχείς - οι τηγανητές μπάμιες είναι εδώ και σε περιμένουν στην καλύτερή τους εκδοχή, σερβιρισμένες με πικάντικη κέτσαπ καρότου και πασπαλισμένες με σουσάμι! Ν.Λ.
Λοκάλι. Σαρρή 44, Ψυρρή, τηλ. 210-32.50.673
Wagamama
Το τρίτο αδελφάκι της ασιατικής αλυσίδας άνοιξε κοντά στα θέατρα της Σαρρή και είναι σίγουρα μια γρήγορη και value for money επιλογή. Σημείωσε ότι Παρασκευή και Σάββατο η κουζίνα του Wagamama κλείνει τα μεσάνυχτα, οπότε προλαβαίνεις να παραγγείλεις το αγαπημένο σου κοτόπουλο Katsu Curry ή τα πολύ δημοφιλή Yaki Soba noodles. Ωστόσο, θα ξεκινήσεις με τα τέλεια edamame, μπορείς να πάρεις και σουσάκι για τη μέση και, αν θες να με ακούσεις, θα παραγγείλεις αντί για κρασί ένα matcha green tea! Ν.Λ.
Αιόλου 46 & Κολοκοτρώνη 62, Αθήνα, τηλ. 210-33.11.111
Εξάρχεια
Λόντζα της Γειτονιάς
Τα έχουμε ξαναπεί για τη Λόντζα της Γειτονιάς, όμως, τι να κάνουμε που κολλάει και εδώ, γιατί είναι αυτό που χρειάζεσαι πριν ή μετά το θέατρο, όπου καμιά φορά δεν χωρούν fancy εστιατόρια, αλλά θέλεις να φας το προσεγμένο κατιτίς σου. Οι κλασικές παραδοσιακές Θρακιώτικες χυλοπίτες με τριμμένη φέτα Μεσσηνίας, φρέσκο βούτυρο Ρούμελης και βιολογικό μπούκοβο Λεωνιδίου, τα λαχταριστά κεφτεδάκια με κόκκινη σάλτσα και πατάτες τηγανητές, το σάντουιτς balik ekmek ή κάποιο πιάτο ημέρας, ταιριάζουν τέλεια στην περίσταση. Γ.Π.
Λόντζα της Γειτονιάς. Χαριλάου Τρικούπη 76, Εξάρχεια, τηλ. 210-36.12.334
Pharaoh
Με τις νέες αφίξεις στην πόλη συμβαίνει κάτι πολύ ιδιαίτερο τα τελευταία χρόνια, αφού τα περισσότερα εστιατόρια γίνονται talk of the town με το που ανοίγουν και το να βρεις τραπέζι άμεσα είναι εξαιρετικά δύσκολο. Ένα από τα πρώτα που άνοιξε αυτό τον «κύκλο άμεσης δημοφιλίας» ήταν το Pharaoh, που μέχρι σήμερα παραμένει μία από τις αγαπημένες επιλογές για έξοδο. Και όχι άδικα, αφού το εστιατόριο του Μανώλη Παπουτσάκη δεν σταματά να μας εκπλήσει σερβίροντας παραδοσιακές, ελληνικές γεύσεις στα καλύτερά τους, ακολουθώντας πιστά την εποχικότητα - γεγονός που σημαίνει ότι τα πιάτα του εστιατορίου ανανεώνονται συχνά. Αυτή την εποχή δηλαδή, μπορείς να βρεις υπέροχα άγρια χόρτα περασμένα από τη σχάρα με ψητό μανούρι ή λαχταριστούς και αρωματικούς λαχανοντολμάδες. Σημείωσε ότι στο Pharaoh η κράτηση είναι απαραίτητη και μπορείς να την κάνεις online, οπότε μόλις κλείσεις τα εισιτήρια της επόμενης παράστασης κλείσε αμέσως μετά και το τραπέζι σου. Μ.Σ.
Pharaoh. Σολωμού 54, Εξάρχεια, τηλ. 210-38.08.412
Bar Ideal
To Bar Ideal, η νέα προσθήκη του κέντρου που κάνει θραύση και έχει πάντα κόσμο είναι η ιδανική επιλογή για να επανασυνδεθείς με την παρέα σου. Στο μπαρ θα βρεις τον Έκτορα Βεζυργιάννη για να παραγγείλεις, που όχι μόνο έχει επιμεληθεί τη λίστα με τα κοκτέιλ, αλλά κατέκτησε και τον τίτλο του Greek World Class Bartender 2024. Αξίζει να δοκιμάσεις το Peaches & Oranges με τεκίλα, πορτοκάλι, ροδάκινο και φρούτα του δάσους, ενώ αν πείσεις τους φίλους να πάτε σε παράσταση νωρίς και αμέσως μετά για ποτό, θα βρείτε και τραπέζι στον πεζόδρομο για να μην περάσετε όλη σας τη βραδιά όρθιοι με το ποτό στο χέρι. Β.Π.
Bar Ideal. Κιάφας 8, Εξάρχεια
Κέντρο
Frankie
Σε κοντινή απόσταση από τα θέατρα στην Ιπποκράτους (Ακροπόλ, Διάνα) και ανεβαίνοντας στο Κολωνάκι, συναντάς το Frankie. Η ατμόσφαιρα cosy και λιτή, σε υποδέχεται σαν μια μεγάλη αγκαλιά. Η διακόσμηση στο εσωτερικό βασίζεται πολύ στο ξύλο και το πράσινο πλακάκι στους τοίχους κάνει τη διαφορά. Το όνομά του είναι ίδιο με το χαϊδευτικό του θρύλου, του Frank Sinatra, η κουζίνα του ιταλική, οι πρώτες ύλες του προσεγμένες, όπως αρμόζει στη φιλοσοφία του ομίλου Nice n’ Easy, τα ζυμαρικά του φρέσκα, τα ζυμάρια του εξαιρετικά, η ατμόσφαιρα γλυκιά και χαλαρωτική μαζί, το service άπαιχτο. Τι άλλο να ζητήσεις; Τον κατάλογο. Επικεφαλής της κουζίνας του Frankie είναι Παναγιώτης Ιωάννου κι έχει φτιάξει ένα κατάλογο λαχταριστό. Οι σαλάτες είναι όλες ξεμυαλιστικές, εμείς επιλέξαμε αυτήν με τις πρασινάδες και την coppa και καθόλου δεν το μετανιώσαμε. Περιείχε ακόμη αβοκάντο, πίκλες λαχανικών, ψιλοκομμένα ξερά σύκα, καρύδια και μια ωραία βινεγκρέτ πορτοκαλιού. Όμως εκείνη η pinsa caprese με φρέσκια bufala, ντοματίνια και πέστο βασιλικού μας έκανε να ξεχάσουμε τα πάντα και το όνομά μας μαζί. Από ζυμαρικά δοκιμάσαμε ωραιότατα casarecce ένα είδος στριφταριού με μύδια και γαρίδες, γάλα καρύδας, κρόκο Κοζάνης και chorizo και από τα κυρίως δοκιμάσαμε μια Νew York Strip steak. Ήταν ψημένη ακριβώς όπως τη ζητήσαμε και συνοδευόταν από υπέροχα τραγανά στικ γλυκοπατάτας και μια γλυκοπικάντικη σος μαγιονέζας με καυτερή sriracha και sweet chili sauce. Ι.Σ.
Frankie. Σκουφά 42, Αθήνα, τηλ. 210-36.47.052
Jazz in Jazz
Ένα μαγαζί που αποτελεί κατά τη γνώμη μου σταθμό για το κέντρο της Αθήνας. Εκεί θα πας για να απολαύσεις κλασικά ποτά και κοκτέιλ μετά την παράσταση και να συζητήσεις γιατί τελικά ο πρωταγωνιστής φέρθηκε με αυτό τον τρόπο. Είναι πιθανό να κάτσεις στο μπαρ, αρχίζοντας τις αναλύσεις και προτού το καταλάβεις, ένα ολόκληρο μαγαζί να βρεθεί να συζητάει μαζί σου. Τότε θα παραγγείλεις και δεύτερο ποτό και όπως θα σηκωθείς για να το παραλάβεις - καθώς το μαγαζί είναι self service - θα μαγευτείς από όλα αυτά τα αντικείμενα που το στολίζουν και του δίνουν χαρακτήρα. Λειτουργεί εδώ και τουλάχιστον 30 χρόνια, χωρίς ποτέ να έχει αλλάξει προφίλ και μουσικές προτιμήσεις και μπορείς να το επισκεφτείς από νωρίς το απόγευμα μέχρι αργά το βράδυ. Β.Π.
Jazz in Jazz. Δεινοκράτους 4, Κολωνάκι, τηλ. 210-72.25.246
Athénée
Ο ιστορικός χώρος που φιλοξένησε όλη την κοσμική Αθήνα του περασμένου αιώνα συνεχίζει να προσελκύει κόσμο που θέλει να δει και να τον δουν. Στάνταρ επιλογή εάν επιλέξεις να κινηθείς στα θέατρα του City Link και του κέντρου, αρκεί να έχεις γερό πορτοφόλι. Όμορφος χώρος, ιδιαίτερα ατμοσφαιρικός, με πολλές επιλογές για φαγητό και ποτό. Η μπάρα είναι ίσως η ομορφότερη της Αθήνας, ενώ οι βελούδινες πολυθρόνες σε συνδυασμό με τον κλασάτο κόσμο δημιουργούν την αίσθηση ή μάλλον την ψευδαίσθηση ότι είσαι σε κάποιο πάρτυ για τα Όσκαρ. Ό,τι πρέπει για μετά το θέατρο δηλαδή… Πολλοί επιλέγουν και τον εξωτερικό χώρο για να απολαμβάνουν την περαντζάδα. Ν.Λ.
Athénée. Βουκουρεστίου 9 & Πανεπιστημίου, Αθήνα, τηλ. 210-32.51.450
Alex the fresh pasta bar
Τα φρέσκα ζυμαρικά του Alex The fresh pasta bar «βάζουν κάτω», κατά τη γνώμη μου πάντα, πολλά κλασικά ιταλικά εστιατόρια της Αθήνας και είναι μία πολύ καλή επιλογή για φαγητό μετά από το θέατρο και λόγω περιοχής (θα το συναντήσεις σε κοντινή απόσταση από μεγάλα θέατρα όπως το Ακροπόλ και το Γκλόρια). Ένας φρέσκος χώρος με χαμηλό φωτισμό αν βρεις να καθίσεις μέσα ή πιο «πεζοδρομάτα» για έξω, πάντως το σίγουρο είναι πως στο τραπέζι σου θα φτάσουν αχνιστά ζυμαρικά κάθε είδους, μαγειρεμένα σε κάποιες από τις πιο ευφάνταστες συνταγές που έχω δοκιμάσει. Οι επιλογές αλλάζουν ανά διαστήματα, όμως best sellers, όπως το «τρουφάκι», θα είναι λογικά εκεί. Γ.Π.
Alex the fresh pasta bar. Μασσαλίας 16, Κολωνάκι, τηλ. 210-36.44.142
Ateno
Το Ateno άνοιξε στην καρδιά της Αιόλου - μέσα σε ένα διώροφο νεοκλασικό κτίριο, που χτίστηκε τον 19ο αιώνα για να γίνει αρχικά το σπίτι κάποιου αυλικού του Όθωνα και στη συνέχεια το διάσημο παιχνιδάδικο του Τσοκά. Στο ισόγειο το «δεν υπάρχει ευτυχία που να κόβεται στα τρία» διαψεύδεται πανηγυρικά γιατί το χώρο του μοιράζονται με απόλυτη επιτυχία η κάβα - delicatesen, το σαντουιτσάδικο - ότι πιο premium μπορείς να φανταστείς - και μια μικρή σάλα με τραπεζοκαθίσματα, εκτός από αυτά του πεζόδρομου. Στον ημιόροφο βρίσκεται το βασίλειο του Νίκου Καραθάνου, η κουζίνα του. Τα πιάτα του είναι μια σύγχρονη εκδοχή κλασικών ελληνικών συνταγών αλλά με απροσδόκητους συνδυασμούς υλικών, πάντα εξαιρετικής ποιότητας ενώ συχνά κρύβουν το στοιχείο της έκπληξης. Στον τελευταίο όροφο βρίσκεται η λιτή και τόσο κομψή σάλα του εστιατορίου. Παρκέ στο πάτωμα, λευκά τραπεζομάντιλα, κλασική διακόσμηση, σύγχρονα έργα τέχνης στους τοίχους, χρωματιστά βιτρό. Αξίζει ακόμη και για να πας για ένα καλό κρασί από τον ελληνικό αμπελώνα ή ένα spritz, παρέα με ένα πλατό απίστευτων αλλαντικών και τυριών.
Ateno. Αιόλου 52 & Μιλτιάδου, Αθήνα, τηλ. 210-32.23.223
Black Duck
Aπό το καλοκαίρι του 2023 το Black Duck λειτουργεί αποκλειστικά στον κήπο του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών ως ένα all day comfort bistrot από τις 10 το πρωί καθημερινά μεχρι τη 1 τα ξημερώματα. Η κουζίνα συνήθως κλείνει στις 23.45 αλλά τις Παρασκευές και τα Σάββατα μένει πιο αργά, δηλαδή ως τις 00.30, για να καλύψει τους θεατρόφιλους που συρρέουν από τα θέατρα του Κέντρου. Είτε, λοιπόν, ανήκεις σε όσους πεινάνε διαρκώς και θέλουν κάτι να τους πιάσει ακόμα και τα μεσάνυχτα, είτε θες απλώς να απολαύσεις ένα ποτό και να το συνοδεύσεις με κάτι τσιμπητό, είσαι στο σωστό μέρος. Οι νέες προτάσεις του Black Duck δεν θα αφήσουν κανέναν παραπονεμένο: Χοιρινά μάγουλα με κρέμα κουνουπιδιού και μανιτάρια, Σιγομαγειρεμένο αρνί με κριθαρότο και Ζυμαρικά πάκερι με μοσχάρι λεμονάτο και κρέμα γραβιέρας συναγωνίζονται σε δημοφιλία το all time classic Ριζότο μανιταριών με λάδι τρούφας που αγαπήσαμε. Όσο για το κομμάτι του bar food, προτείνουμε ανεπιφύλακτα τις ποικιλίες τυριών και αλλαντικών, που φτιάχνονται από εκλεκτά υλικά, που οι ιθύνοντες του μαγαζιού προμηθεύονται από τον Θύμιο Αλεξανδρή και το παντοπωλείο του στην Ηλιούπολη. Εναλλακτικά, πάρε για τη μέση Aperitivo platteri, Mίνι μπέργκερ με σιγομαγειρεμένο χοιρινό και κίμτσι μαγιονέζα ή τα κροστίνι (μικρές μπρουσκέτες με κατίκι Δομοκού) και συνόδευσέ τα με ένα ποτήρι κρασί Black Duck. Συνολικά θα βρεις 7 επιλογές κρασιού στο ποτήρι και πολύ ενδιαφέρουσες φιάλες, ενώ δεν λείπουν και τα χωρίς αλκοόλ κοκτέιλ και μπίρες. Ν.Λ.
Black Duck. Ι. Παπαρρηγοπούλου 5-7, Αθήνα, τηλ. 210-32.52.396
Galaxy
Mπαρ με ιστορία, το Galaxy της Σταδίου είναι από τα λίγα στέκια που κρατούν ακόμη στην ψυχή τους την κομψότητα ενός παλιού κόσμου, μιας old fashion Αθήνας. Ο θρυλικός και αθάνατος κύριος Γιάννης ή αλλιώς, ο πιο θρυλικός μπάρμαν της πόλης, μπορεί πια να έρχεται σαν απλός πελάτης, όμως σ’ αυτό το μοναδικό μαγαζί που κατάφερε να στήσει το 1991, τίποτα δεν έχει αλλάξει θέση. Οι παλιές αφίσες, οι φωτογραφίες με τους διάσημους θαμώνες και τους σταρ του σινεμά, τα παλιά αμπαζούρ, η ιστορική μπάρα. Ο κορωνοϊός ήρθε μέσα από μια αναποδιά να δώσει μια νέα ζωή στην πιο κινηματογραφική μπάρα της Αθήνας: Με την απόσταση που όριζαν τα περιοριστικά μέτρα, το Galaxy επεκτάθηκε με τραπεζάκια στη στοά, στα οποία, πλέον, από τη στιγμή που σχολάνε τα γύρω θέατρα, γίνεται χαμός! Εδώ θα συναντήσεις τα αγαπημένα σου αστέρια, διάσημους και ημιδιάσημους πρωταγωνιστές, σκηνοθέτες και λοιπούς τεχνικούς των γύρω σκηνών. Καλλιτεχνικές συζητήσεις και κουτσομπολιά με πολλά κοκτέιλ, που μόνο πρόσφατα προστέθηκαν στο μενού ενός κλασικού ποτάδικου που πιστεύει ότι το αλκοόλ είναι μόνο βότκα, ουίσκι και τζιν. Αυτό, όμως, που αγαπάμε στο Galaxy είναι τα σνακ του: Το κλασικό βουτυράτο, τραγανό τοστ που κόβεται σε μικρά τετραγωνάκια, το βουτυράτο, φρυγανισμένο ψωμάκι που συνοδεύει τη ρώσικη σαλάτα και τον τόνο. Νοσταλγικές ποικιλίες κατευθείαν από τη γαστρονομία της δεκαετίας του ’60, με ζαμπόν, τυρί, σαλάμι, ελιές και αγγουράκι, πέστροφα και καπνιστό σολομό και όλα τα πληθωρικά σνακ της εποχής του Τσελεμεντέ. Αργά μέχρι να φύγει και ο τελευταίος πελάτης, στο μοναδικό αθηναϊκό μπαρ που τα γκαρσόνια ακόμη φορούν μαύρο παντελόνι, πουκάμισο και γραβάτα. Ε.Π.
Galaxy. Σταδίου 10, Αθήνα, τηλ. 210-32.27.733
Odori
Για εσένα που μετά το θέατρο δεν είσαι για φαγητό - ή τουλάχιστον κυρίως για φαγητό - και προτιμάς να πιεις ένα ωραίο κοκτέιλ όσο συζητάς για αυτά που σου έκαναν εντύπωση στην παράσταση, τότε η αθηναϊκή βερμουτερία Odori αξίζει να βρίσκεται ψηλά στις επιλογές σου. Εδώ θα δοκιμάσεις το καλύτερο - κατά τη δική μου άποψη - Negroni της πόλης και αν αποφεύγεις το αλκοόλ, τότε σου συστήνω το Perseus G and T mocktail με alcohol free τζιν. Βέβαια, αν στο μεταξύ πεινάσεις, το Odori δεν θα σε δυσαρεστήσει. Η ναπολιτάνικη πίτσα του, με λεπτό ζυμάρι και ωραίο καψαλισμένο στεφάνι, που θα βρεις σε περίπου 10 διαφορετικές εκδοχές, είναι ό,τι πρέπει για τη μέση. Μ.Σ.
Odori. Σκουλενίου 2, πλ. Αγίων Θεοδώρων, τηλ. 210-33.14.674
Anthes
Το Anthes δεν βγάζει τραπέζια στον πεζόδρομο, οπότε ανοίχτηκε το ίδιο προς το δρόμο κι έγινε ένα μαζί του. Μπαίνοντας έρχεσαι αντιμέτωπος με μια ευχάριστη δροσιά που παράγεται από κάποιο πανίσχυρο κλιματιστικό και μια μίνιμαλ αισθητική. Μάρμαρο, ξύλο, εκρού ύφασμα και μέταλλο, δεξιά σου το μπαρ, αριστερά σου ένας κοκκινωπός ξύλινος τοίχος με γεωμετρικές ανάγλυφες παραστάσεις, μου θυμίζουν χάρτη - που μάλλον είναι - και στο βάθος κήπος. Της κουζίνας του Anthes ηγείται ο Ιπποκράτης Αναγνωστέλης με head chef την Κωνσταντίνα Παναγιωτοπούλου και φτιάχνουν πιάτα ελληνικής κουζίνας με εξωτικές επιρροές. Δοκίμασα εκεί μεταξύ άλλων λαδένια αντί για ψωμί, μυκονιάτικη λούντζα, ταραμοσαλάτα σαν αφρό που συνοδευόταν από πράσο κονφί, μια αλλιώτικη πρασόπιτα με αέρινο φύλλο σαν μαντήλι κλεισμένο σε πουγκί, μαγιάτικο σεβίτσε, όπου κομματάκια ολόφρεσκων φιλέτων ψαριού κάθονταν μέσα σε ένα πόνζου ντομάτας παρέα με πίκλα αγγουριού και δροσουλίτες (τρυφερά αρωματικά βλαστάρια). An thes τη γνώμη μου, να το δοκιμάσεις στην πρώτη ευκαιρία. Ι.Σ.
Anthes. Σκούφου 3, Σύνταγμα, τηλ. 6974010187
Manari
Το Manari του Άρη Βεζενέ στην πλατεία Αγίων Θεοδώρων είναι ένα από τα πιο πολυσυζητημένα μαγαζιά απ' όταν άνοιξε, προς το τέλος του 2024. Λευκά τραπεζομάντιλα, ξύλινες καρέκλες, φωτιά στην κουζίνα και όσο για τη διακόσμηση, ακολουθεί τη φιλοσοφία μίας κλασικής ελληνικής αστικής ταβέρνας. Ο κατάλογος δεν είναι τεράστιος και αυτό, αν με ρωτάς, είναι καλό σημάδι. Ωστόσο, μέσα του θα βρεις τα άπαντα μιας κλασσικής χασαποταβέρνας, φτιαγμένα με μια έξτρα δόση μαστοριάς. Τα παϊδάκια εδώ έχουν την τιμητική τους, σε όποια μορφή κι αν τα προτιμάς, αρνίσια, πρόβεια ή κοτόπουλου και πωλούνται με το κιλό. Το ψητό συκώτι είναι ίσως το καλύτερο που έχω δοκιμάσει στη ζωή μου, ψημένο τόσο-όσο, με τη μπόλια και τα ζουμιά του, λεπτοκομμένο θαρρείς με ξυράφι, πραγματικά ονειρεμένο. Ζουμερότατα και τα παϊδάκια κοτόπουλου, θα σταθώ όμως στα μοσχαρίσια μπιφτέκια τους – δύο στη μερίδα, όχι μόνο γιατί ήταν άκρως κρεατένια και ζουμερά, αλλά γιατί έρχονται πάνω σε δύο φέτες ψημένης ντομάτας, και όταν στύβεις πάνω τους το ψημένο λεμόνι που σου φέρνουν μαζί, απλά απογειώνονται. Ι.Σ.
Manari. Πλ. Αγίων Θεοδώρων 3, Αθήνα, τηλ. 215-21.53.804
Anther
Το Anther, μαγαζί γωνιακό, στην πλατεία Αγίας Ειρήνης, με τεράστιες τζαμαρίες που ανοίγουν και κλείνουν ανάλογα τον καιρό και τις ανάγκες του εστιατορίου, στο ισόγειο του ξενοδοχείου Perianth. Το πρώτο πράγμα που τράβηξε την προσοχή μου είναι το στρογγυλό μπαρ στη μέση του μαγαζιού το οποίο είναι σκέτο αριστούργημα. Μου θύμισε τον χορό των δερβίσηδων, αλλά από την ανάποδη. Δεν περιστρέφεται το ίδιο, αλλά τα πάντα γύρω από αυτό. Στους ζεστούς γήινους τόνους δίνει έμφαση ένας σοφός φωτισμός, αλλού κρυφός κι αλλού φανερός που μάθαμε πως είναι της Ελευθερίας Ντεκώ. Η τέχνη σε κατακλύζει από παντού, μέσα από την τοιχογραφία αριστερά και δεξιά της σκάλας που οδηγεί στην κουζίνα, τα υπέροχα αντικείμενα, τα φωτιστικά, τα βιβλία, τους πίνακες και τα έπιπλα που δημιουργούν ένα λιτό αλλά τόσο σοφιστικέ σύνολο. Ο Νάσος Τσιρονίκος είναι ο σεφ της κουζίνας του Anther και ο κατάλογος που έχει φτιάξει τιμά την ελληνική κουζίνα και τα προϊόντα της. Η ρεβιθάδα που είναι ψημένη στη γάστρα με δεντρολίβανο, τη σερβίρουν παρέα με μια φέτα ζυμωτό ψωμί αλειμμένη με πελτέ είναι ένα βαθιά νόστιμο και τόσο ελληνικό πιάτο! Το γιουβέτσι με μοσχαρίσια ουρά ήταν καλομαγειρεμένο και είχε μια ενδιαφέρουσα εκδοχή σερβιρίσματος - το κρέας το σερβίρουν τραβηγμένο ίνα-ίνα πάνω από το ωραία μελωμένο κριθαράκι. Το black angus φιλέτο ήταν ψημένο όπως ακριβώς ζητήσαμε και μας το σέρβιραν με ένα κομμάτι αρωματικό βούτυρο από πάνω, που έλιωνε από τη θερμοκρασία του κρέατος. Στα του ποτού, εκτός από κρασί και φανταστικά κοκτέιλ, θα βρεις και μία ενημερωμένη λίστα με ελληνικά αποστάγματα και λίκέρ. Ι.Σ.
Anther. Βασιλικής 2, Πλατεία Αγίας Ειρήνης, τηλ. 214-68.78.080
Κυψέλη
Έπρεπε
Στην Κυψέλη υπάρχει το Έπρεπε και ευτυχώς αφού... έπρεπε και πρέπει να το επισκέπτεσαι συχνά. Άνοιξε το 2022 και από τότε εκεί μπορείς να βρεις διάφορες ετικέτες κρασιού, ιδιαίτερα κοκτέιλ και σνακ για να συνοδεύσουν το ποτό σου. Η αλήθεια είναι πως αναλόγως τη μέρα που θα πας μπορεί να δυσκολευτείς να βρεις τραπέζι, γιατί συνήθως γίνεται πανικός, αλλά αξίζει μία προσπάθεια. Μετά το θέατρο εξάλλου ποιος δεν θα ήθελε να συνοδεύσει το ποτό του με ένα πεντανόστιμο ταρτάκι ή με ό,τι πιάτο ημέρας επιλέξει, αφού ο κατάλογος ανανεώνεται σχεδόν καθημερινά. Β.Π.
Έπρεπε. Αγίας Ζώνης 1, Κυψέλη, τηλ. 210-86.44.910
Οι Νοστιμιές της Μαίρης
Τι καλύτερο από νόστιμο μαγειρευτό φαγητό μετά από μια θεατρική παράσταση, που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από την κουζίνα της μαμάς σου και ιδίως όταν αυτό σου παρουσιάζεται σε μια βιτρίνα που σκοπό έχει να σε δυσκολέψει στην επιλογή και να κάνει το στομάχι σου να γουργουρίζει ακόμα περισσότερο. Γιατί αυτό κάνει η Μαίρη καθημερινά στο όμορφο γωνιακό μαγειρείο της στην πλατεία Αγ. Γεωργίου στην Κυψέλη, με όλα τα κλασικά πιάτα της ελληνικής κουζίνας, χωρίς φιοριτούρες και φτιασίδια αλλά ατόφιες, γνήσιες και οικείες γεύσεις. Με στάνταρ πιάτα, αλλά και εποχιακά. Με πίτες αλλά και σαλάτες. Με ψάρι μικρό ή μεγάλο αλλά και κρέας. Με μια ετερόκλητη πελατεία από θεατρόφιλους, νεαρόκοσμο, εργένηδες, ζευγάρια, ηλικιωμένους και οποιονδήποτε θέλει να ηρεμήσει το στομάχι και την ψυχούλα του με πεντανόστιμο και φρέσκο φαγητό από νωρίς το μεσημέρι, έως τις πρώτες πρωινές ώρες, σε τιμές λογικές και προσιτές. Α.Τ.
Οι Νοστιμιές της Μαίρης. Ύδρας 2-4, πλ. Αγίου Γεωργίου, Κυψέλη, τηλ. 210-82.29.239
Ντύλαν
Ένα μικρό εστιατόριο εμφανίστηκε πριν λίγο καιρό στην Κυψέλη και έχει κάνει χαμό. Αποτελεί την ιδανική επιλογή για μετά το θέατρο, με ιδιαίτερα πιάτα και μικρούς παραγωγούς από τον ελληνικό αμπελώνα. Το μενού είναι μικρό με περίπου 10 βασικά πιάτα, τα οποία βασίζονται στα εποχικά υλικά, με σκοπό να προσφέρουν νόστιμο ελληνικό φαγητό. Δοκίμασε τις γαρίδες με πάνκο και ταραμά, που κολυμπάνε σε μια σάλτσα από λουκάνικα (ναι λουκάνικα και είναι φανταστικός συνδυασμός) και τη σαλάτα με τα baby μαρούλια, που θα σε εκπλήξει ευχάριστα! Όσο για το όνομά του, προέρχεται από τον Ντύλαν Τόμας και τη θρυλική του ατάκα: «Η ζωή σού προσφέρει πάντα μια δεύτερη ευκαιρία, λέγεται αύριο». Οπότε καλή ή κακή η παράσταση δεν έχει σημασία, έχεις το αύριο για να αποφασίσεις, να ξαναβγείς, να ζήσεις. Β.Π.
Ντύλαν. Αγίας Ζώνης 38, Κυψέλη, τηλ. 210-86.68.899
¡Topa!
Κάτι λιγότερο από 20 λεπτά από το γνωστό πια θέατρο ARK της Κυψέλης, αν έχεις όρεξη για περπάτημα, βρίσκεται το viral ¡Topa!. Με καταγωγή από την Κρήτη και χρόνια ταξιδιών στην Ισπανία, ο Γιάννης Τσικουδάκης έχει εξερευνήσει σε βάθος την κουζίνα της Ισπανίας - και ιδιαίτερα των Βάσκων - και στο ¡Topa! «παντρεύει» την κρητική κουζίνα με τη βάσκικη, σερβίροντας πιάτα που θυμίζουν τους δικούς μας μεζέδες. Ο χώρος είναι φωτεινός και ευχάριστος και προσφέρεται για έξοδο όλες τις ώρες της ημέρας, μιας και ανοίγουν από το πρωί, με καλό καφέ και συνεχίζουν ως το βράδυ που σειρά παίρνουν τα κρασιά και τα αποστάγματα. Όσο για το όνομά του, που όποτε το ακούμε μας θυμίζει έντονα το ελληνικό «ώπα» φέρνοντας στο μυαλό εικόνες διασκέδασης και καλοπέρασης, προέρχεται από το βάσκικο Topa που σημαίνει «στην υγειά μας» και ακούγεται όταν γίνονται προπόσεις και υψώνουν τα ποτήρια. Και πράγματι, όλα εδώ έχουν φτιαχτεί για να τσουγκρίζονται, να μοιράζονται και να απολαμβάνονται χωρίς βιασύνη. Χοχλιοί μαγειρευτοί με βλίτα και κολοκυθάκια, ντάκος με πηχτόγαλο Χανίων, τσιγαριαστό αρνί και σφακιανή πίτα με μέλι, είναι μόνο λίγα από όσα θα δοκιμάσεις. Από την άλλη, από τη Χώρα των Βάσκων έρχεται κλασική Gilda (αντζούγια, ελιά και τσίλι περασμένα σε οδοντογλυφίδα) οι φημισμένες σαρδέλες κονσέρβας, μέχρι jamón serrano, τορτίγια Bilbao, οι αγαπημένες ψητές πιπεριές Padron και, για το τέλος, απολαυστικά churros με σοκολάτα. Κ.Δ.
¡Topa!. Φωκίωνος Νέγρη 43, Κυψέλη, τηλ. 210-86.60.889
Πειραιάς
Foyer Café Bistrot
Συνήθως στα φουαγιέ των θεάτρων καθόμαστε πριν την παράσταση για ένα ποτό ή ρόφημα «στο πόδι», πριν χτυπήσει το τρίτο κουδούνι και σηκωθούμε βιαστικά για να βρούμε τη θέση μας. Το φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά όμως, δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία,. Το Foyer Café Bistrot αρχικά λειτουργεί μέχρι τη 1 π.μ., άρα άνετα μπορείς να καθίσεις στον ατμοσφαιρικό και κομψό χώρο του που μοιάζει βγαλμένος από άλλη εποχή και μετά την παράσταση, ώστε να απολαύσεις το κρασί σου παρέα με κάποιο κρύο πιάτο. Αν είσαι τυχερός μπορεί να πετύχεις και κάποιο από τα lives που διοργανώνονται συχνά εκεί και γεμίζουν τη βραδιά με ωραίες μελωδίες. Μ.Σ.
Foyer Café Bistrot. Λεωφ. Ηρ. Πολυτεχνείου 32, Πειραιάς, τηλ. 210-41.00.450
Che
Για τους λάτρεις της μεξικάνικης κουζίνας και της μπαρίστικης ατμόσφαιρας, το Che προσφέρει εδώ και χρόνια νόστιμα κοκτέιλ, δυνατή μουσική και όλο το πακέτο που αναζητά η πιο κοσμοπολίτικη πελατεία. Μπαίνοντας στην εντυπωσιακή αυλή του θα μεταφερθείς στη Λατινική Αμερική και σε έναν τόπο όπου κάθε μέρα είναι γιορτή! Τσιμιτσάνγκας, εμπανάδας και τάκος για τους πεινασμένους ή τάπας για όσους θέλουν να συνοδεύσουν απλώς το ποτό τους, ικανοποιούν τις προσδοκίες. Σιγουρέψου ότι θα έχει τραπέζι ή κάνε κράτηση από νωρίς γιατί δεν πέφτει καρφίτσα. Ν.Λ.
Che. Καραΐσκου 151, Πειραιάς, τηλ. 210-42.96.660
Filotimos
Δίπλα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά είναι και το Filotimos, ένας all day χώρος με ρετρό αισθητική και ωραία αύρα, που πήρε το όνομά του από μια cult φιγούρα του Πειραιά, μόνιμο θαμώνα της πλατείας Κοραή. Το θεατράλε σκηνικό θα σε κάνει να πιστέψεις ότι τίποτα δεν τέλειωσε, απλώς άλλαξε η παράσταση! Ιδανικό για ποτό ή κρασί με καλές επιλογές σε πιάτα, όπως τα κοκκινιστά κεφτεδάκια που έρχονται πάνω σε πίτα, πακέτο με καλές τιμές. Ν.Λ.
Filotimos. Αγίου Κωνσταντίνου 2, Πειραιάς, τηλ. 210-41.00.650
Yaboo
Ένα τεταρτάκι με τα πόδια από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά βρίσκεσαι στο Yaboo. Από πού να αρχίσω; Μάλλον από τη ζεστή υποδοχή και την επιβλητική ανοιχτή κουζίνα στο βάθος. Όχι, θα πω πρώτα για την ατμόσφαιρα και την κομψή διακόσμηση με τις γκρι-μπλε βελούδινες μπανκέτες, τους ροδακινί τοίχους, τα υπέροχα φωτιστικά και το ακόμα πιο υπέροχο φως που εκπέμπουν, τις τεράστιες τζαμαρίες με θέα στο λιμάνι που με έκαναν να νιώσω πως βρίσκομαι στο κέντρο του σαλονιού της πρώτης θέσης ενός υπερσύγχρονου κρουαζιερόπλοιου. Την επιμέλεια του μενού εδώ υπογράφει η Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, η οποία με το χέρι στην καρδιά ομολογώ πως έχει κάνει εξαιρετική δουλειά. Όμως ακόμη καλύτερη δουλειά κάνει καθημερινά ο Άγγελος Κοτσύρης που βρίσκεται στο τιμόνι της κουζίνας και την διευθύνει με απίστευτο τέμπο και ηρεμία, σαν καράβι σε μπουνάτσα. Δοκιμάσαμε μια εξαιρετική μαρουλοσαλάτα “της μαμάς” όπως περιγράφει ο κατάλογος, μόνο που ήταν κάποιους ορόφους ανώτερη από της δικής μου μαμάς, μάλλον και της δικής σας. Η κινόα με σπανάκι ήταν αριστούργημα, όπως και το χειροποίητο dumpling-σπανακόπιτα, ένα υβρίδιο Ελλάδας και Άπω Ανατολής, να γλύφεις τα δάχτυλά σου. Το κοτόπουλο με πατάτες ακούγεται κοινότυπο, όμως στην πραγματικότητα ήταν ένα πιάτο απίστευτης νοστιμιάς. Δεν περιγράφω άλλο... Ι.Σ.
Yaboo. Ακτή Κονδύλη 4, Πειραιάς, τηλ. 210-42.24.476
Νέος Κόσμος - Κουκάκι
Τέρας
Μια διώροφη μονοκατοικία του ’30 ανανεώθηκε πλήρως και μετατράπηκε σε έναν μοναδικό χώρο συνάντησης. Το Τέρας εδώ και μερικά χρόνια δίνει νέα πνοή στην οδό Βρεσθένης στον Νέο Κόσμο, προσφέροντας εξαιρετικά κοκτέιλ, ιδιαίτερα πιάτα και αφορμές για συναντήσεις με όσα διοργανώνει κάθε τόσο στον δεύτερο όροφό του. Στην αυλή του μπορείς να κάτσεις ακόμη και τον χειμώνα, αν το κρύο είναι υποφερτό, γιατί είναι υπέροχη και ιδανική για εκείνα τα γλυκά βράδια που τελειώνει η παράσταση, αλλά εσύ δεν θες να γυρίσεις σπίτι σου. Ακόμη και ο εσωτερικός χώρος του είναι εξίσου όμορφος, χωρισμένος σε διάφορα δωμάτια με ιδιαίτερη μίνιμαλ διακόσμηση που συμπληρώνεται από ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες. Β.Π.
Τέρας. Θεοδώρητου Βρεσθένης 45, Νέος Κόσμος, τηλ. 211-41.80.653
Amore
Eίναι ένα από τα πιο πολυσύχναστα στέκια, έχει γίνει viral και σίγουρα αξίζει μία θέση σε αυτή τη λίστα. Αφενός λόγω της ινσταγκραμικής αισθητικής του, αφετέρου λόγω του γεγονότος ότι μπορείς να απολαύσεις το spritz σου χαλαρά στα τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο, ή λίγο πιο «σφιχτά» μέσα στο μπαρ. Το Amore στον Νέο Κόσμο φτιάχνει signature cocktails, όπως το dirty Martini που έχουμε δοκιμάσει και σου εγγυόμαστε πως αποτελεί εγγύηση επιτυχίας, έχει ακόμα ό,τι φαντάζεσαι σε Αperol, Campari και Cynar spritzes, φυσικά Negroni και Garibaldi, αλλά και προσεκτικά διαλεγμένα ετικέτες ελληνικών κρασιών που θα ανανεώνονται και μάλλον δεν χρειάζεται να πούμε κάτι άλλο για να σε πείσουμε. Β.Π.
Amore. Μεναίχμου 1-3, Νέος Κόσμος, τηλ. 210-92.27.998
Tempo Social Club
Tempo στα γαλλικά σημαίνει ρυθμός και θα μπορούσαμε να πούμε ότι πρόκειται για ένα μαγαζί που ήρθε να αλλάξει λίγο τους ρυθμούς, σε μια αρκετά γνωστή και πολυσύχναστη γειτονιά του κέντρου. Δεν είναι τυχαία εξάλλου η επιλογή του ονόματος, αφού οι ιδιοκτήτες του έχουν γαλλικές ρίζες και ήθελαν να δημιουργήσουν ένα χώρο που παραπέμπει σε γαλλικό μπιστρό σε μια πιο μοντέρνα εκδοχή. Θα το βρεις ανοιχτό από τις 09:00 το πρωί, να σερβίρει καφέ και brunch, το οποίο έχει έντονες επιρροές από τη γαλλική κουζίνα. Από το απόγευμα και μετά τα φώτα χαμηλώνουν, το «tempo» πέφτει και αρχίζουν να βγαίνουν τα κοκτέιλ και τα ποτήρια με κρασί που συνοδεύονται από πράσινες ελιές. Στο κρασί η λίστα είναι ακόμη μικρή και τα περισσότερα ανήκουν στην κατηγορία των φυσικών, τα οποία μπορούν πολύ εύκολα να διχάσουν μια παρέα, καθώς είτε αρέσουν πολύ, είτε καθόλου. Αν θες τη γνώμη μου, καλές επιλογές στα κλασικά κοκτέιλ είναι το negroni και η μαργαρίτα, ενώ από τα signature προτείνω το Le French με τζιν, lime και τζίντζερ για κάτι διαφορετικό. Όλα τα παραπάνω μπορείς να τα συνοδεύσεις επιλέγοντας ανάμεσα σε διάφορα πιάτα που ισορροπούν μεταξύ γαλλικής και ελληνικής κουζίνας. Β.Π.
Tempo. Φαλήρου 49, Κουκάκι
Κολωνός
Η Ταβέρνα των Φίλων
Περπατώντας κάτι λιγότερο από 5 λεπτά από το θέατρο Επί Κολονώ, μέσα στα στενά η ταμπέλα της Ταβέρνας των Φίλων κάνει μπαμ, παρότι τη μισοκρύβουν καταπράσινες φυλλωσιές που έρχονται σε αντίθεση με το αστικό τοπίο. Ακριβώς απέναντι από το μαγαζί, τώρα που ο καιρός ανοίγει θα δεις ότι έχουν απλώσει τραπέζια με στρωμένα κατάλευκα τραπεζομάντιλα, ενώ από πάνω τους κλέβουν την παράσταση τα λαμπάκια με το θερμό φως που θυμίζει λίγο πανηγύρι σε κάποιο νησί. Εκεί θα φας φαγητό σπιτικό με αυτό το κάτι παραπάνω που τελικά δεν θα έτρωγες σπίτι σου και φανερώνει γνώση και προσωπική πινελιά. Το μενού αλλάζει ανάλογα την εποχικότητα, στηρίζεται σε τοπικά ελληνικά προϊόντα και είμαι σίγουρη πως όποια εποχή και να πας θα φας νόστιμα. Γ.Π.
Ταβέρνα των Φίλων. Άργους 66, Κολωνός, τηλ. 210-51.27.506
Ιλίσια
Τσιμπούρι
Στα 3 λεπτά από το θέατρο Ιλίσια βρίσκεται το Τσιμπούρι, το οποίο θα σου θυμίσει στέκι παλιών ελληνικών σειρών, τότε που τα προβλήματα περιστρέφονταν γύρω από τα ερωτικά ζητήματα και τις συναυλίες του καλοκαιριού. Το Τσιμπούρι, ένας χώρος με μεταλλικές λεπτομέρειες και μια μπάρα με ξύλο και λευκό μάρμαρο σε καλεί να πιεις ποτό και να κολλήσεις. Πρόκειται για ένα καθαρόαιμο μπαρ, που αν δεν μένεις στη γειτονιά για να το επισκέπτεσαι τακτικά, θα θες να έρχεσαι τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, γιατί εκεί θα πιεις καθαρά ποτά και θα διασκεδάσεις πραγματικά, αυθεντικά, όπως παλιά και δεν θα πας μόνο για να βγάλεις φωτογραφίες. Διαθέτει μια μικρή λίστα με τα signature κοκτέιλ, η οποία όλο και μεγαλώνει. Έχω δοκιμάσει εκεί παλόμα και μαργαρίτα, που με κέρδισαν, ενώ κάτι που με εξέπληξε ευχάριστα ήταν ότι προέκυψε ένα αρκετά value for money μαγαζί, αφού τα κοκτέιλ κοστίζουν 8-10 ευρώ, γεγονός που αξίζει να εκτιμάται και να αναγνωρίζεται στις μέρες μας. Β.Π.
Τσιμπούρι. Μαιάνδρου 9, Αθήνα, τηλ. 6970122674
Αμπελόκηποι
Raw Bata
Το μαγαζί του Χρόνη Δαμαλά μπήκε στη ζωή του ξαφνικά κι απροσδόκητα, όπως οι έρωτες με την πρώτη ματιά. Άνοιξε στους Αμπελόκηπους, μερικά τετράγωνα από το σπίτι που μεγάλωσε, σε μια γειτονιά με πλατεία, περιτριγυρισμένη από ψηλά δέντρα και παγκάκια κι έχει δίπλα του τη στάση μετρό Πανόρμου και μια μεγάλη λαϊκή κάθε Σάββατο στα πόδια του. Μαγαζί γωνία, με τεράστιες τζαμαρίες, minimal αισθητική με τραπεζοκαθίσματα τύπου μπιστρό και ανοιχτή κουζίνα. ο κόκορας και το στιφάδο του είναι απόλυτα μαμαδίστικα. Το μπιφτέκι προβατίνας το ψήνει τυλιγμένο σε μελιτζάνα και το σερβίρει με ξινό γιαούρτι και σαλάτα από ωμό κολοκυθάκι. Η ταραμοσαλάτα του είναι ελληνικότατη και έρχεται με έξτρα γαρνιτούρες από φρέσκο ωμό γαριδάκι, αυγά χελιδονόψαρου και μια πράσινη γλυκόξινη σάλτσα που η γεύση της μου έφερε ζαλάδα. Την τυροκαυτερή του τη φτιάχνει με φέτα Τρίπολης και είναι πραγματικά καυτερή και πολύ ρουστίκ. Οι κροκέτες μπακαλιάρου δε, είναι μικρές τραγανές σφαίρες γεμιστές με μπακαλιάρο σαν αφρό της θάλασσας και πασπαλισμένες με τρίμμα αυγοτάραχου... Ι.Σ.
Raw Bata. Λακωνίας 33, Αμπελόκηποι, τηλ. 210-69.23.796