Μπορεί μία «παραξενιά» στο φαγητό να οδηγήσει την καριέρα σου; Μάλλον καμιά φορά μπορεί. Η Άλεξ Βασιλάτου είναι αυτό το πρόσωπο που χαίρεσαι να συνομιλείς. Είναι μόλις 29 χρονών, ακτινοβολεί φρεσκάδα και θετική ενέργεια, είναι cool, απλή και χαλαρή, θα σου μιλήσει χωρίς να ντρέπεται, ακόμη και γι’ αυτά που από μέσα της λίγο ντρέπεται, θα αυτοσαρκαστεί, θα γελάσει με την ψυχή της, θα σε εμπνεύσει.

Όπως πιθανότατα ήδη γνωρίζεις, πρόκειται για το πρόσωπο πίσω από το Alex The Fresh Pasta Bar, το καθαρόαιμο μακαρονάδικο που εμφανίστηκε το 2019 στη Δεξαμενή και πλέον βρίσκουμε σε μεγαλύτερο χώρο στην οδό Μασσαλίας, πάντα στο Κολωνάκι. Ας ξετυλίξουμε όμως το νήμα από την αρχή, γιατί η ιστορία έχει «ζουμί».  

Η Άλεξ Βασιλάτου του Alex The Fresh Pasta Bar

Από μικρή η Άλεξ, μαζί με τα ξαδέρφια της έμπαιναν στην κουζίνα της Κεφαλονίτισσας γιαγιάς τους για να δουν τι ετοιμάζει. Τη στιγμή όμως που οι άλλοι έφευγαν, η Άλεξ έμενε

Τα ζυμαρικά του Alex The Fresh Pasta Bar

«"Παιδιά, δεν είναι αστείο. Φτιάχνουμε από την αρχή μακαρόνια. Από το τίποτα", έλεγα στους συμφοιτητές μου με έναν ενθουσιασμό λες και έκανα πυρηνική φυσική»

Η ιατρική έχασε, η μαγειρική κέρδισε

Η μικρή τότε Άλεξ, θυμάται και τις δύο γιαγιάδες της να δίνουν ρεσιτάλ μαγειρικής στο σπίτι και ιδιαίτερα εκείνη που καταγόταν από την Κεφαλονιά, η οποία φρόντιζε να τιμά την καταγωγή της, φτιάχνοντας συνταγές από το νησί και όχι μόνο. Μαζί με τα 4 ξαδέρφια της έμπαιναν συχνά πυκνά στην κουζίνα για να δουν τι ετοιμάζει η γιαγιά και να φάνε. Τη στιγμή όμως που οι άλλοι έφευγαν, η Άλεξ έμενε. «Ήθελα να κάθομαι και να την παρατηρώ, όχι μόνο να φάω. Όλες οι διαδικασίες φαίνονταν στα παιδικά μου μάτια μαγικές. Η ζύμη που ανοίγει και γίνεται φύλλο, το κέικ που φουσκώνει, όλα». 

Τα ζυμαρικά του Alex The Fresh Pasta Bar

Τα ζυμαρικά του Alex The Fresh Pasta Bar

Δεν την ενδιέφερε, άλλωστε και πολύ να φάει, αφού έτρωγε μόνο μακαρόνια - προφητικό; - και μάλιστα σκέτα. Με τα χρόνια όμως αυτό άλλαξε, αφού όπως λέει «στην πραγματικότητα μάλλον δεν εκτιμούσα τα φαγητά όπως έπρεπε. Όταν παρατήρησα, για παράδειγμα, τη διαδικασία για να φτιαχτεί μία πίτα, τότε την εκτίμησα, τη δοκίμασα και μου άρεσε. Και κάπως έτσι ξεκίνησα να εμπλουτίζω τη διατροφή μου και να μην είμαι πια τόσο παράξενη».

Ήταν μόλις 15 - παρότι η ίδια το λέει σαν να ήταν ήδη πολύ μεγάλη, σαν να άργησε -, όταν σκέφτηκε για πρώτη φορά να κινηθεί προς το επάγγελμα της μαγειρικής, αφού τελικά η κουζίνα της ήταν κάτι τόσο οικείο. «Μέχρι τότε έλεγα ότι θα γίνω γιατρός. Ειδικά στον παππού μου, που μάλλον το είχε καημό. Νωρίτερα, ούτε που μου είχε περάσει ποτέ από το μυαλό να κάνω τη μαγειρική επάγγελμα». 

Τα ζυμαρικά του Alex The Fresh Pasta Bar

Το ψωμάκι στο Alex The Fresh Pasta Bar

«Η οικογένειά μου ήταν πολύ υποστηρικτική όταν είπα τι θέλω τελικά να κάνω. Συνειδητοποίησα ότι μάλλον έλεγα το “γιατρός” από συνήθεια, γιατί το έλεγαν όλα μου τα ξαδέρφια πριν από εμένα. Κανείς δεν το έκανε και τελικά μάλλον επειδή ήμουν η μικρότερη, ένιωθα ότι ο κλήρος έπεσε σε εμένα. Ο μπαμπάς μου ειδικά με βοήθησε και στην πράξη, έψαξε μαζί μου χώρο για να φτιάξουμε το πρώτο μαγαζί και στη συνέχεια με βοηθούσε με τα διαδικαστικά και τα οικονομικά. Ήμουν αρκετά μικρή και δεν είχα ιδέα περί επιχειρήσεων. Δεν ήξερα καν τι είναι ΦΠΑ. Αν δεν είχα εκείνον, δεν ξέρω τι θα έκανα». 

Πριν όλα αυτά όμως, ήρθε το Λονδίνο. Σπούδασε στη σχολή Le Cordon Blue όπου μυήθηκε περισσότερο στη γαλλική κουζίνα, όμως κάτι άλλο ήταν που τις έκανε εκεί εντύπωση. Τα μονοθεματικά concepts, τα εστιατόρια που έκαναν ένα πράγμα και καλά. Σημειώστε το αυτό. Παράλληλα, στη σχολή ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με τη δημιουργία φρέσκων ζυμαρικών, from scratch, που θα λέγαμε και η διαδικασία ήταν για εκείνη κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή.

«“Παιδιά, δεν είναι αστείο. Φτιάχνουμε από την αρχή μακαρόνια. Από το τίποτα”, έλεγα στους συμφοιτητές μου με έναν ενθουσιασμό λες και έκανα πυρηνική φυσική, αλλά μου φαινόταν φοβερό. Και με κοίταζαν καλά-καλά. Μου άρεσαν που μου άρεσαν πάντα τα μακαρόνια, εκεί ερωτεύτηκα και τη διαδικασία». Σημειώστε το και αυτό. 

Μετά τις σπουδές, η δουλειά ήρθε αμέσως και η Άλεξ βρέθηκε να εργάζεται σε γνωστές κουζίνες του Λονδίνου και ανάμεσά τους και αυτή του γνωστού σεφ Gordon Ramsay. Εκεί, όπως εξομολογείται, ήθελε να αναλαμβάνει πάντα τα ζυμαρικά. Πώς ήταν η εμπειρία; «Δύσκολη. Ωραία και δύσκολη. Επικρατούσε αυτός ο έντονος ρυθμός που έχουμε στο μυαλό μας για τις μεγάλες κουζίνες, που είναι 50 άτομα που τρέχουν. Μεγάλη πίεση, αλλά και μεγάλη εμπειρία». 

Από τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ για τα private dinners, στο δικό της μακαρονάδικο

Μετά τους πιεστικούς ρυθμούς και το χάος των εστιατορίων, σκαρφίστηκε μία άλλη ιδέα για την εξέλιξη της επαγγελματικής της πορείας: Τα private dinners. «Καταρχάς, το Λονδίνο ένιωθα ότι μου τελείωσε. Ότι δεν είχε κάτι παραπάνω να μου δώσει, και επέστρεψα στην Αθήνα. Είχα δει πολλά πράγματα που δεν με κάλυπταν στις κουζίνες του και όσα τελικά δεν θα ήθελα να κάνω εγώ, αν είχα εστιατόριο. Όλα τα προς αποφυγήν δηλαδή. Θα ήθελα να κάνω κάτι που θα είχε πιο προσωπική επαφή με τον κόσμο και όχι όλο αυτό το χάος και έτσι ξεκίνησα να κάνω γεύματα σε σπίτια. Η γιαγιά του αγοριού μου μου είχε πει πρώτη τότε “Θα έρθουν κάτι φίλες μου σπίτι, θα έρθεις να μας μαγειρέψεις;” Και έτσι είπα να το κάνω επαγγελματικά.

»Με καλούσαν οι πελάτες για κάποια ιδιαίτερη περίσταση, συζητούσαμε τι ακριβώς θα ήθελαν, ποια θα είναι η φιλοσοφία του μενού, τα πιάτα, κλπ. και βρισκόμουν κάθε φορά σε άλλη κουζίνα, να μαγειρεύω με άλλα σκεύη, άλλες συσκευές κλπ. για έναν συγκεκριμένο πελάτη. Εκεί, εκτός από κάποια βοηθό που μπορεί να είχε ήδη ο πελάτης στο σπίτι, τα έκανα όλα μόνη μου από την αρχή. Συζητούσαμε τι θα φτιάξουμε, μετά πήγαινα για τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ, μαγείρευα. Είναι αρκετά δημιουργική, αλλά και απαιτητική διαδικασία». 

Τα ζυμαρικά του Alex The Fresh Pasta Bar

«Πήρα μία μηχανή και ξεκίνησα, όταν γυρνούσα από τη δουλειά και έφτιαχνα μακαρόνια πάνω στο γραφείο μου, στο 20 τ.μ. διαμέρισμά μου στο Παρίσι».

Τα ζυμαρικά του Alex The Fresh Pasta Bar

Το μενού στο Alex The Fresh Pasta Bar είναι μικρό και σχεδόν σταθερό. Αποτελείται από μία σελίδα, μόνο ζυμαρικά, ένα ψωμάκι που έρχεται για αρχή με ντιπ, κρασί και δύο γλυκά.

Τα private dinners δεν ήταν το μέλλον της, όπως φάνηκε, το έκανε για κάτι λιγότερο από χρόνο και μετά ένιωσε ότι δεν της βγαίνει πια. «Και για πόσο να το κάνεις αυτό άλλωστε;», λέει η ίδια.

Λίγο αργότερα ήρθε από το Παρίσι μία πρόταση για συνεργασία από το βραβευμένο με Michelin, εστιατόριο, Mavrommatis, που παρουσιάζει κυρίως κυπριακή - μεσογειακή κουζίνα. Ανήσυχο πνεύμα η Άλεξ, δεν δίστασε να τη δεχτεί, φυσικά. Όπως είχε γυρίσει από το Λονδίνο στην Αθήνα, έφυγε για Παρίσι, για να αδράξει μία ακόμη ευκαιρία που της παρουσιάστηκε. Εκεί τα πράγματα ήταν εντελώς διαφορετικά, πολύ πιο ήσυχα, με μόλις 5 άτομα στην κουζίνα. Πιο ήρεμα και πιο οικογενειακά. Τα θεματικά εστιατόρια ήταν όμως και εκεί κάτι που της τραβούσε την προσοχή. Και κάπου εκεί έπεσε πάνω σε ένα μαγαζί με φρέσκα ζυμαρικά. 

Φτιάχνοντας μακαρόνια σε ένα γραφείο 

«Ε, το πήρα απόφαση. Στα 20 τ.μ. του διαμερίσματος που έμενα στο Παρίσι είχα ένα γραφείο, που ήταν ουσιαστικά γραφείο και τραπέζι μαζί. Το μόνο όπου μπορούσα να ακουμπήσω κάτι, να φάω, να διαβάσω. Εκεί αποφάσισα ότι θα ξεκινήσω να φτιάχνω τα δικά μου ζυμαρικά, δεν άντεξα. Πήρα μία μηχανή και ξεκίνησα, όταν γυρνούσα από τη δουλειά και έφτιαχνα μακαρόνια. Καθώς έφτιαχνα, ζύμωνα στο κεφάλι μου την ιδέα να γυρίσω στην Ελλάδα και να ανοίξω ένα μαγαζί όπου θα τα φτιάχνω και θα τα μαγειρεύω για να τρώει ο κόσμος». 

Τα ζυμαρικά του Alex The Fresh Pasta Bar

Για την Άλεξ, δημιουργικότητα ήταν πάντα να φτιάχνει κάτι απλό, αλλά τέλειο. Φαγητό που σου φέρνει ζεστασιά, είναι νόστιμο και comfort.

Γύρισε στην Αθήνα και παρουσίασε στον πατέρα της το business plan της. «Στην αρχή ήταν εντελώς αρνητικός γιατί του είπα ότι θέλω ένα μαγαζάκι να φτιάχνω μακαρόνια για τους φίλους μου. Μου λέει: “Tι, μόνο μακαρόνια; Ούτε καν”. Όταν όμως του εξήγησα λίγο παραπάνω, μου λέει, θα το κάνουμε μαζί. Και κάπως έτσι, βρεθήκαμε πάνω στη μηχανή του μπαμπά μου να γυρίζουμε την Αθήνα για να βρούμε μαγαζί. Και βρεθήκαμε στη Δεξαμενή, σε μία τρύπα, εκτός πιάτσας, να φτιάχνουμε μόνο μακαρόνια».

Η δημιουργικότητα στην κουζίνα και το μικρό αλλά θαυματουργό μενού του Alex

Για εκείνη δημιουργικότητα ήταν πάντα να φτιάχνει κάτι απλό, αλλά τέλειο. Φαγητό που σου φέρνει ζεστασιά, είναι νόστιμο και comfort. Πλέον, προσπαθεί να κάνει «κουλούς», όπως λέει συνδυασμούς, με περίεργα υλικά και εμπνεύσεις, που να καταλήγουν να κάνουν τον πελάτη να νιώθει κάτι τόσο γνώριμο, όσο τα μακαρόνια με κιμά. Και ας είναι σεβίτσε λαυράκι με γάλα καρύδας και λάιμ.

Το μενού στο Alex The Fresh Pasta Bar είναι μικρό και σχεδόν σταθερό. Αποτελείται από μία σελίδα, χωρίς πολλά-πολλά. Μόνο ζυμαρικά, ένα ψωμάκι που έρχεται για αρχή με ένα ντιπ, κρασί και δύο γλυκά. Τα πέντε πιάτα είναι σταθερά και τα δύο αλλάζουν, αφού προσαρμόζονται στην εποχικότητα και υπάρχει πάντα και ένα πιάτο ημέρας, που πάει και αυτό ανάλογα με την εποχή. Και όμως, έχουν κάνει όλη την Αθήνα να μιλά γι’ αυτά. Γιατί είναι νόστιμα, comfort και με συνδυασμούς υλικών που μπορεί να σου φαίνονται περίεργοι και ιδιαίτεροι, αλλά δένουν μαγικά. Οπότε μάλλον η Άλεξ πέτυχε τον σκοπό της. 

Τα ζυμαρικά του Alex The Fresh Pasta Bar

Τα ζυμαρικά του Alex The Fresh Pasta Bar

Το μυστικό του καλού ζυμαρικού 

Το μακαρόνι είναι απλό, αλλά όταν είναι φρέσκο και καλό, το καταλαβαίνεις. Ποιο είναι τελικά το μυστικό; «Φυσικά και έχει μυστικά το καλό ζυμαρικό, ψέματα δεν θα πω. Αρχικά ξεκινάμε με την πρώτη ύλη: Ακόμη και το καλό αλεύρι μετράει, το βιολογικό αυγό, το σιμιγδάλι. Ακούγεται κλισέ αλλά επειδή έχω δοκιμάσει να το "ρίξω" για να δω πώς θα είναι, έχει διαφορά. Μετά, σειρά έχει η αναλογία στα υλικά. Πόσο θα βάλεις από το καθετί και τέλος, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, “μιλάς” με το ζυμάρι, βλέπεις τι χρειάζεται και το προσαρμόζεις». 

Η Άλεξ Βασιλάτου του Alex The Fresh Pasta Bar

Η Άλεξ Βασιλάτου του Alex The Fresh Pasta Bar

Ο Ναυαγός και η Κλεοπάτρα που έγιναν viral

Χαζεύοντας τον κατάλογο του Alex δεν μπορείς να μην παρατηρήσεις τα πρωτότυπα ονόματα που έχουν τα πιάτα. Θα δεις έναν «ναυαγό», μία «Κλεοπάτρα», ένα «καπνάκι», ένα «τρουφάκι» και άλλα παρόμοια. Δεν μπορώ να μη ρωτήσω ποιος τα σκέφτεται αυτά. «Εγώ!» μου απαντά περήφανα η Άλεξ.

Και ο ναυαγός πού κολλάει με τα μακαρόνια; «Πρόκειται για τη μακαρονάδα που μοιάζει στην ουσία με καρμπονάρα. Βάζουμε τα μακαρόνια με τη λαβίδα σαν πύργο και το αυγό ποσέ στην άκρη. Είναι σαν ένα νησί και ο ναυαγός στο πλάι που έχει ναυαγήσει. Το είπαμε μία μέρα για πλάκα και είπα να το βάλω στο μενού. Έτσι βγαίνουν τα περισσότερα ονόματα, από τυχαία πράγματα που λέω εγώ και η ομάδα μου μέσα στην κουζίνα και λέμε “έτσι θα το πούμε”». Κάπως έτσι, τα πιάτα του Alex άρχισαν να φωτογραφίζονται και να κάνουν τον γύρο των social media, καθένα βέβαια με το όνομα και την προσωπικότητά του. Η «Κλεοπάτρα», για παράδειγμα, είναι ελαφρώς πικάντικη και επειδή όταν σκεφτόταν το όνομα της μακαρονάδας η Άλεξ την παρομοίαζε στο μυαλό της με μία όμορφη και «hot» γυναίκα, την ονόμασε Κλεοπάτρα. 

Τα ζυμαρικά του Alex The Fresh Pasta Bar

Η «Κλεοπάτρα» είναι ελαφρώς πικάντικη, και επειδή όταν σκεφτόταν το όνομα της την παρομοίαζε στο μυαλό της με μία όμορφη και hot γυναίκα, την ονόμασε Κλεοπάτρα

Τα ζυμαρικά του Alex The Fresh Pasta Bar

«Στήνουμε τα μακαρόνιθα σαν πύργο και το αυγό ποσέ στην άκρη. Είναι σαν ένα νησί και ο ναυαγός στο πλάι που έχει ναυαγήσει». Ο «Ναυαγός» είναι must try!

Θα έρθει δεύτερο Alex; 

Είναι εύλογο να σκεφτούμε ότι ένα τόσο πετυχημένο concept φέρνει ένα δεύτερο, ένα «αδελφάκι», συνήθως σε άλλη περιοχή, για να προσεγγίζει πιο εύκολα και μεγαλύτερο κοινό. Όμως η Άλεξ δεν σκέφτεται κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής, άλλωστε δεν πάει πολύς καιρός από τη μετακόμιση στον μεγαλύτερο χώρο. «Θέλω να απολαύσω αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή και όχι να προσθέσω κι άλλο βάρος πάνω μου. Αυτό που θα μου άρεσε είναι ίσως να κάνω κάτι με pop up φιλοσοφία και σε άλλα σημεία της Ελλάδας. Με κάποιο τρόπο να ταξιδέψει το Alex και σε άλλα μέρη».

Λέτε να τη δούμε οσονούπω σε κανένα νησί; Το μακαρόνι άλλωστε, στέκεται σε κάθε εποχή και τόπο, όπως και η Άλεξ, από την Αθήνα, στο Λονδίνο, το Παρίσι και πάλι πίσω, και αυτό ίσως λέει πολλά.

Alex the fresh pasta bar

Μασσαλίας 16, Αθήνα
Tηλέφωνο: 210-36.44.142
Ωράριο λειτουργίας: Τριτη - Κυριακη 14:00-23:00