Από τότε που έγινε τάση το διάσημο Pumpkin Spice Latte, με τη γλυκιά κρεμώδη γεύση του πολλοί προσπάθησαν να αντισταθούν σε τέτοιου είδους μείξεις, θέλοντας να δείξουν ότι μόδα είναι θα περάσει. Η βασική σύνθεση όμως από μπαχαρικά - κανέλα, γαρίφαλο και μοσχοκάρυδο - δύσκολα αμφισβητείται. Ο συνδυασμός λειτουργεί υπέροχα σε τόσα πολλά ψωμιά και πίτες, ενώ αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του εκχυλίσματος μπαχαρικών που διατηρούν πολλοί στα μπαρ τους. 

Ένας από τους καλύτερους και πιο εύκολους τρόπους να δώσεις μια πινελιά μπαχαρικών είναι τα bitters Angostura. Αν φτιάχνεις κοκτέιλ στο σπίτι, θα πρέπει να τα έχεις στη συλλογή σου. Οι νότες μπαχαρικών που θυμίζουν αρτοποιείο δένουν όμορφα τα Manhattans, προσθέτουν πολυπλοκότητα στα Old-Fashioned και μπορούν να ενισχύσουν αμέτρητα άλλα ποτά.

Αξίζει να σημειωθεί πως αν δεν μπορείς να βρεις τις γεύσεις που θέλεις σε ένα εμπορικό μπουκάλι, μπορείς να φτιάξεις τα δικά σου bitters και tinctures (σκέψου bitters χωρίς την πίκρα), σιρόπια με μπαχαρικά ή ποτά εμποτισμένα με πρόσθετα μπαχαρικά. Τα κύρια πράγματα που πρέπει να έχεις κατά νου για όλα αυτά είναι ότι το ζέσταμα των μπαχαρικών βοηθά στην απελευθέρωση των αρωματικών τους στοιχείων και πρέπει να τα σουρώνεις καλά πριν τα χρησιμοποιήσεις.

Τα κοκτέιλ με μπαχαρικά που πρέπει να δοκιμάσεις asap

Flannel Shirt

Flannel Shirt

Ένα από τα πιο αγαπημένα για την εποχή κοκτέιλ είναι το Flannel Shirt, που αποτελεί παράδειγμα του πώς διάφορες πηγές μπαχαρικών μπορούν να αλληλοσυμπληρώνονται, δημιουργώντας ένα ποτό σύνθετο και εξαιρετικά απολαυστικό. Έχει δημιουργηθεί από τον Jeffrey Morgenthaler, συγγραφέα, blogger και συνιδιοκτήτη του Pacific Standard στο Πόρτλαντ. Σε αυτό το κοκτέιλ το καραμελένιο amaro Averna και το allspice dram προσθέτουν πολυπλοκότητα στα φρέσκα μήλα και το ζεστό σκωτσέζικο ουίσκι. Δεν χρειάζεσαι κάποιο ακριβό single malt, μπορείς να επιλέξεις ένα blended Scotch που σου αρέσει - το Johnnie Walker φερ' ειπείν.0

Σημειώνεται ότι το πλούσιο σιρόπι demerara χρειάζεται να προετοιμαστεί και να κρυώσει για 1 έως 2 ώρες πριν τη χρήση και αντιστοίχως το ποτό χρειάζεται να προετοιμαστεί και να κρυώσει στην κατάψυξη τουλάχιστον 1 ώρα πριν το σερβίρισμα. Το σιρόπι demerara μπορείς να το φυλάξεις στο ψυγείο έως και 1 μήνα.

Υλικά

Για το σιρόπι demerara

  • 1 φλ. ζάχαρη demerara (μπορείς να τα βρεις σε όλα τα καταστήματα με βιολογικά προϊόντα και σε επιλεγμένα σούπερ μάρκετ)
  • ½ φλιτζάνι νερό

Για το ποτό

  • πάγο
  • 50 ml σκωτσέζικο ουίσκι
  • 44 ml φρέσκου χυμού μήλο
  • 15 ml Averna amaro
  • 6 ml φρέσκο χυμό λεμονιού
  • 1 κ.γ. σιρόπι demerara
  • ½ κ.γ. allspice dram
  • 2 σταγόνες bitters Angostura
  • 1 μεγάλη λωρίδα φλούδας πορτοκαλιού, για γαρνιτούρα

Διαδικασία

Για το σιρόπι demerara 

  1. Βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό σε ένα μικρό κατσαρολάκι, σε μέτρια προς υψηλή φωτιά και φέρνουμε σε βρασμό. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί πλήρως η ζάχαρη. 
  2. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς. 
  3. Μεταφέρουμε σε δοχείο με καπάκι και το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει εντελώς, για 1 έως 2 ώρες.

Για το κοκτέιλ

  1. Γεμίζουμε ένα χαμηλό ποτήρι με παγάκια και το αφήνουμε στην άκρη. 
  2. Στο σέικερ βάζουμε πάγο, το ουίσκι, τον χυμό μήλου, το Averna, τον χυμό λεμονιού, το σιρόπι demerara, το allspice dram και τα bitters. 
  3. Ανακινούμε δυνατά τα υλικά μας και στραγγίζουμε στο ποτήρι. 
  4. Γαρνίρουμε με τη λωρίδα φλούδας πορτοκαλιού και σερβίρουμε.

Θερμίδες: 208

Five-Spice Old-Fashioned

Five-Spice Old-Fashioned

Αυτή η απλή παραλλαγή του Old-Fashioned βασίζεται στον συνδυασμό του πικάντικου rye ουίσκι με ένα σιρόπι εμποτισμένο με πέντε μπαχαρικά. Το μείγμα πέντε μπαχαρικών που ξεκίνησε στην κινέζικη μαγειρική αρχίζει να γίνεται αρκετά δημοφιλές και τις περισσότερες φορές περιέχει γαρίφαλα, κανέλα, μάραθο, κάποιο είδος πιπεριού και αστεροειδή γλυκάνισο. Είναι ένα υπέροχα αρωματικό και σύνθετο μείγμα, που όπως τα περισσότερα μπαχαρικά, γίνεται ακόμα πιο πλούσιο με ένα σύντομο καβούρδισμα. 

Τα πορτοκαλί bitters και η εκφραστική φλούδα πορτοκαλιού δένουν τις γεύσεις μαζί, δίνοντας μια πιο χειμωνιάτικη αίσθηση σε ένα κλασικό κοκτέιλ, ενώ πέρα από το Old-Fashioned αυτά τα μπαχαρικά θα ταίριαζαν επίσης σ' ένα πιο χειμωνιάτικο Cosmo ή ένα daiquiri με ρόδι.

Το σιρόπι με πέντε μπαχαρικά χρειάζεται να προετοιμαστεί και να κρυώσει για 1 έως 2 ώρες πριν τη χρήση και μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο έως και 1 μήνα. Το μείγμα μπαχαρικών μπορεί να το βρεις σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, ασιατικά καταστήματα και διαδικτυακά.

Υλικά

Για το σιρόπι με πέντε μπαχαρικά

  • 1 κ.γ. μείγμα πέντε μπαχαρικών (σπιτικό ή του εμπορίου)
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 1 φλ. νερό

Για το ποτό

  • 1 μεγάλο παγάκι, συν κανονικά παγάκια
  • 60 ml ουίσκι
  • 15 ml σιρόπι με πέντε μπαχαρικά
  • 2 σταγόνες πορτοκαλί bitters
  • 1 μεγάλη λωρίδα φλούδας πορτοκαλιού, για γαρνιτούρα

Διαδικασία

Για το σιρόπι με πέντε μπαχαρικά

  1. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά, καβουρδίζουμε το μείγμα μπαχαρικών, κουνώντας το κατσαρολάκι ή ανακατεύοντας συνεχώς ώστε να μην καεί, μέχρι να απελευθερωθεί το άρωμά του, περίπου 2 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς.
  2. Στη συνέχεια ανακατεύουμε τη ζάχαρη και το νερό μέχρι να ενσωματωθούν. 
  3. Επιστρέφουμε το κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και φέρνουμε το υγρό σε βρασμό, ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί πλήρως η ζάχαρη. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς και στη συνέχεια στραγγίζουμε σε δοχείο με καπάκι. Το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει εντελώς, για 1 με 2 ώρες.

Για το κοκτέιλ

  1. Βάζουμε ένα μεγάλο παγάκι σε ένα ποτήρι rocks και αφήνουμε στην άκρη. 
  2. Γεμίζουμε ένα ποτήρι ανάμειξης με πάγο. Προσθέτουμε το ουίσκι, το σιρόπι και τα bitters και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν και να παγώσουν τα υλικά, περίπου 30 δευτερόλεπτα. 
  3. Στραγγίζουμε το μείγμα στο ποτήρι και γαρνίρουμε με τη φλούδα πορτοκαλιού πάνω από την επιφάνεια του ποτού. Έπειτα τη ρίχνουμε και αυτήν μέσα στο ποτήρι.

Θερμίδες: 191

Pear of Queens

Pear of Queens

Αυτό το κοκτέιλ εντυπωσιάζει με τα αρώματα του πικάντικου αχλαδιού, χρησιμοποιώντας τη δύναμη του αλκοόλ για να αναδείξει την ουσία από το κάρδαμο. Λειτουργεί καλύτερα με πραγματικό μπράντι από αχλάδι, αλλά μια καλή βότκα αχλαδιού, όπως το Grey Goose La Poire αποτελεί μια αξιόλογη εναλλακτική. Μην χρησιμοποιήσεις λικέρ αχλαδιού - το ποτό θα είναι υπερβολικά γλυκό. Το αρωματισμένο μπράντι ή η βότκα πρέπει να προετοιμαστεί 1 έως 2 ώρες πριν τη χρήση και αποθηκεύεται σε θερμοκρασία δωματίου έως 2 μήνες.

Υλικά

Για το αρωματισμένο αλκοόλ

  • 1 μπουκάλι (750 ml) μπράντι αχλαδιού ή καλή βότκα αχλαδιού
  • 1 κ.σ. κάρδαμο αλεσμένο

Για το ποτό

  • πάγο
  • 42 ml αρωματισμένο μπράντι ή βότκα
  • 30 ml νέκταρ αχλαδιού
  • 20 ml φρέσκος χυμός λεμονιού
  • 15 ml λικέρ τζίντζερ (π.χ. Barrow’s Intense Ginger)
  • 6 ml σιρόπι σφενδάμου
  • 1 σταγόνα Angostura bitters
  • 1 λεπτή φέτα ή ροδέλα αχλαδιού, για γαρνιτούρα

Διαδικασία

Για το αρωματισμένο αλκοόλ 

  1. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά, καβουρδίζουμε το κάρδαμο, ανακινώντας το κατσαρολάκι ή ανακατεύοντας συνεχώς για να μην καεί, μέχρι να αναδυθεί το άρωμά του, για περίπου 2 λεπτά. 
  2. Μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε το μπράντι ή τη βότκα. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να εγχυθεί για 1 έως 2 ώρες. 
  3. Στρώνουμε ένα χωνί με ένα φίλτρο καφέ και στραγγίστε το αλκοόλ πίσω στο μπουκάλι. 
  4. Αποθηκεύουμε στο ψυγείο, στην κατάψυξη ή σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε.

Για το κοκτέιλ

  1. Βάζουμε ένα coupe ή ποτήρι μαρτίνι στην κατάψυξη για περίπου 5 λεπτά. 
  2. Γεμίζουμε ένα σέικερ με πάγο και προσθέστε το αρωματισμένο μπράντι ή βότκα, το νέκταρ αχλαδιού, το χυμό λεμονιού, το λικέρ τζίντζερ, το σιρόπι σφενδάμου και το bitters. 
  3. Ανακινούμε έντονα για περίπου 15 δευτερόλεπτα για να κρυώσει και να αραιωθεί το μείγμα μας.
  4. Στραγγίζουμε στο παγωμένο ποτήρι coupe, γαρνίρουμε με τη φέτα αχλαδιού και σερβίρουμε.

Θερμίδες: 207

Πηγή: The Washington Post