
Άνοιξε πριν ενάμιση περίπου χρόνο σε ένα κομβικό σημείο του ιστορικού κέντρου της Αθήνας - στην καρδιά της Αιόλου - μέσα σε ένα διώροφο νεοκλασικό κτίριο, που χτίστηκε τον 19ο αιώνα για να γίνει αρχικά το σπίτι κάποιου αυλικού του Όθωνα και στη συνέχεια το διάσημο παιχνιδιάρικο του Τσοκά. Ύστερα οι πόρτες του έκλεισαν και το κτίριο πέρασε στη σιωπή και την αφάνεια πριν ανακαινιστεί αριστουργηματικά και ανοίξει απαστράπτον με νέα πλέον ιδιότητα, ως Αteno.
Το Αteno δηλώνει Cook & Deli γιατί είναι λίγο απ’ όλα, all day και τα πάντα όλα μαζί. Κι έχεις κάθε λόγο και αφορμή να το επισκεφτείς από νωρίς το πρωί έως αργά το βράδυ γιατί είναι εκεί να σου προσφέρει από έναν απλό καφέ με περαντζάδα, μέχρι σούπερ πρωινό, ένα εξαιρετικής ποιότητας σάντουιτς στο χέρι ή σερβιριζόμενο, μεσημεριανό, βραδινό, αλλά κι εκλεκτά deli προϊόντα, αποστάγματα και κρασιά από τους καλύτερους παραγωγούς ανά την Ελλάδα.
Στο ισόγειο του Ateno το «δεν υπάρχει ευτυχία που να κόβεται στα τρία» διαψεύδεται πανηγυρικά γιατί το χώρο του μοιράζονται με απόλυτη επιτυχία η κάβα - delicatesen, το σαντουιτσάδικο - ότι πιο premium μπορείς να φανταστείς - και μια μικρή σάλα με τραπεζοκαθίσματα, εκτός από αυτά του πεζόδρομου.
Στο delicatesen θα βρεις τα εξαιρετικής ποιότητας αλλαντικά της MetaMeat των αδελφών Λιάκου, τα οποία φτιάχνονται από κρέας που προέρχεται από αυτόχθονες ελληνικές ράτσες χωρίς πρόσθετα και συντηρητικά, ενώ πρωταγωνιστούν και στα σάντουιτς, εκλεκτά τυριά και προϊόντα Ελλήνων παραγωγών αλλά και περισσότερες από 150 ετικέτες ελληνικών κρασιών, μεταξύ των οποίων και οι ετικέτες που απαρτίζουν τη λίστα των 50 Great Greek Wines. Είναι ξεκάθαρο πως εδώ το κρασί παίζει σημαντικό ρόλο, αφού η επιλογή των ετικετών έχει γίνει από τον MW Γιάννη Καρακάση.
Στον ημιόροφο βρίσκεται το βασίλειο του Νίκου Καραθάνου, η κουζίνα του. O Νίκος δεν είναι απλώς ο σεφ του Ateno, είναι κι ένα τεράστιο κεφάλαιο της ελληνικής δημιουργικής κουζίνας, με μεγάλη εμπειρία εντός κι εκτός Ελλάδας αλλά και πολλές διακρίσεις στο ενεργητικό του. Στα 29 του απέκτησε και αστέρι Μισελέν. Τα τελευταία χρόνια είναι επικεντρωμένος στην ελληνική κουζίνα και μαγειρικά πιο ώριμος και προσγειωμένος από ποτέ. Τα πιάτα του είναι μια σύγχρονη εκδοχή κλασικών ελληνικών συνταγών αλλά με απροσδόκητους συνδυασμούς υλικών, πάντα εξαιρετικής ποιότητας ενώ συχνά κρύβουν το στοιχείο της έκπληξης. Όπως για παράδειγμα η πρωτότυπη ελληνική σαλάτα του.
Στο πιάτο σου έρχεται μια ξεφλουδισμένη κατακόκκινη ντομάτα πάνω σε στρώμα κρέμας φέτα και τριμμένο χαρουποπαξίμαδο. Λες αυτό ήταν; Κι όμως, στην καρδιά της κρύβει όλα τα υλικά μιας χωριάτικης που ξεχύνονται στο πιάτο όταν κόψεις την ντομάτα στη μέση. Τα γεμιστά του έχουν τη γεύση των γεμιστών της πιο μαστόρισσας μαμάς, όμως αυτό που θα δεις στο πιάτο σου δεν μοιάζει σε τίποτα μαζί τους, αφού είναι μια κομψή σύνθεση υψηλής κουζίνας.
Στον τελευταίο όροφο βρίσκεται η λιτή και τόσο κομψή σάλα του εστιατορίου. Παρκέ στο πάτωμα, λευκά τραπεζομάντιλα, κλασική διακόσμηση, σύγχρονα έργα τέχνης στους τοίχους, χρωματιστά βιτρό. Γιατί να ανέβεις ως εδώ; Για να απολαύσεις ένα αξέχαστο δείπνο από τα χέρια της ομάδας του Νίκου Καραθάνου ή απλώς ένα καλό κρασί από τον ελληνικό αμπελώνα, παρέα με ένα πλατό απίστευτων αλλαντικών και τυριών, αλλά κι ένα ελληνικό spritz με μαστίχα και λεμόνι ή μια ελληνική βότκα, παρέα με μερικά από τα μικρά - σαν μεζέδες - πιάτα του σεφ.
ATENO Cook & Deli
Διεύθυνση: Αιόλου 52 & Μιλτιάδου, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210-32.23.223
Ωράριο Λειτουργίας: Τρίτη - Κυριακή 10:00 - 01:00, Δευτέρα 08:00 - 01:00
Κόστος: 45- 60 ευρώ / άτομο χωρίς ποτό