Τα μαγειρευτά φαγητά βρίσκονται στο επίκεντρο της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας, φέρνοντας μαζί τους την τέχνη του απλού, αλλά πλούσιου σε γεύση, μαγειρέματος. Στην αρχαιότητα, τα μαγειρευτά συχνά γίνονταν σε πήλινα σκεύη. Με την πάροδο του χρόνου, όμως, η τεχνική εξελίχθηκε, ενώ ενσωματώθηκαν και νέες πρώτες ύλες, όπως το ρύζι, από τις ανταλλαγές με άλλους πολιτισμούς.
Πρόκειται για συνταγές που συχνά θεωρούνται πολύτιμη κληρονομιά, περνώντας με αγάπη από γενιά σε γενιά και εμπλουτίζοντας έτσι την παράδοση με τοπικές παραλλαγές και προσαρμογές. Από τα λαδερά, τα όσπρια, τα κοκκινιστά, μέχρι τα πιάτα με κρέας και τις παραδοσιακές συνταγές που ψήνονται στον φούρνο, τα μαγειρευτά χαρακτηρίζονται από τη χρήση φρέσκων λαχανικών, ελαιόλαδου, αρωματικών μπαχαρικών και μυρωδικών που βρίσκουμε σε κάθε ελληνική κουζίνα. Η τέχνη για να πετύχει ένα μαγειρευτό φαγητό πάλι απαιτεί υπομονή και αγάπη. Το αργό ψήσιμο και οι αρμονικοί συνδυασμοί δημιουργούν πιάτα που ικανοποιούν τόσο την ψυχή όσο και τον ουρανίσκο.
Συγκεντρώσαμε 15 απολαυστικές συνταγές για μαγειρευτά που ψήνονται στην κατσαρόλα ή τον φούρνο και αποτελούν ιδανική επιλογή για το καθημερινό, οικογενειακό τραπέζι. Μαγειρευτά με κρέας, με ψάρι και κιμά, αλλά και vegetarian ή vegan επιλογές με όσπρια, χόρτα και λαχανικά, ό,τι και αν προτιμάς θα το βρεις σε αυτή τη λίστα.