
Η πιο εύκολη συνταγή για σπιτικές ελιές στην άλμη, που δεν θα χρειαστεί ούτε να τσακίσεις, ούτε να χαράξεις, ούτε να τους αλλάξεις 10 φορές το νερό. Απλώς δεν θα χορταίνεις να τις απολαμβάνεις όλο το χρόνο σε σαλάτες, ψωμιά και πολλές άλλες συνταγές και, φυσικά, σκέτες.
Η πιο εύκολη συνταγή για σπιτικές ελιές στην άλμη, που δεν θα χρειαστεί ούτε να τσακίσεις, ούτε να χαράξεις, ούτε να τους αλλάξεις 10 φορές το νερό. Απλώς δεν θα χορταίνεις να τις απολαμβάνεις όλο το χρόνο σε σαλάτες, ψωμιά και πολλές άλλες συνταγές και, φυσικά, σκέτες.
- 2 κιλά ελιές
- 750 γρ. αλάτι χοντρό
- ξύδι
- λίγο ελαιόλαδο
- Πλένουμε τις ελιές 2 φορές και τις αφήνουμε στην άκρη σε σουρωτήρι.
- Διαλύουμε το μισό αλάτι μέσα σε ευρύχωρη λεκάνη με 3 lt νερό και ρίχνουμε μέσα τις ελιές.
- Τις αφήνουμε στο αλατόνερο για τουλάχιστον 10 μέρες και κάθε πρωί δεν ξεχνάμε να τις ανακατεύουμε.
- Μετά τη 10η μέρα, δοκιμάζουμε αν έχουν ξεπικρίσει όσο μας αρέσει. Θυμόμαστε όμως ότι δεν χρειάζεται να ξεπικρίσουν τελείως.
- Όταν φτάσουν στο επιθυμητό, τις στραγγίζουμε και τις ξαναρίχνουμε στη λεκάνη. Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο αλάτι και ανακατεύουμε με τα χέρια, να πάει παντού.
- Αφήνουμε τις ελιές στο αλάτι για 3 μέρες περίπου, φροντίζοντας να τις ανακατεύουμε μια φορά τη μέρα τουλάχιστον. Όταν αρχίσουν να αφήνουν μαύρο ζουμί στο κάτω μέρος της λεκάνης, σημαίνει ότι είναι έτοιμες.
- Τις μοιράζουμε σε καθαρά γυάλινα βάζα - όχι μέχρι πάνω - και απογεμίζουμε τα βάζα με νερό.
- Προσθέτουμε από πάνω λίγο ξύδι και ελαιόλαδο και κλείνουμε τα βάζα με το καπάκι τους.
- Βγάζουμε τις ελιές από το βάζο λίγες-λίγες με καθαρό κουτάλι. Τις στραγγίζουμε και τις σερβίρουμε ως έχουν ή περιχυμένες με φρέσκο ελαιόλαδο.
Αν θέλουμε, αντί για ξύδι, μπορούμε να προσθέσουμε στο βάζο χυμό και φέτες λεμονιού.