Υλικά
- 1 κοτόπουλο ολόκληρο, περίπου 1,5-2 κιλά
- ½ φλ. ρύζι μακρύκοκκο
- ½ φλ. ρύζι άγριο
- 3 κ.σ. κουκουνάρια
- ½ φλ. σταφίδες
- 1 κρεμμύδι
- 1 κ.γ. κανέλα
- 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
- ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
- 1-2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο ή κόλιανδρο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 5 κ.σ. ελαιόλαδο
Chardonnay με ήπια παρουσία βαρελιού και αρωματική πολυπλοκότητα από ώριμα εσπεριδοειδή και εξωτικά φρούτα. Η πρόταση του WSPC: Hess Select Chardonnay The Hess Collection
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για το κοτόπουλο γεμιστό με ρύζι σταφίδες και κουκουνάρι, πρώτα βράζουμε το άγριο ρύζι για 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει αλλά να κρατάει. Σε ξεχωριστή κατσαρόλα βράζουμε το μακρύκοκκο ρύζι για 12-15 λεπτά μέχρι να γίνει αφράτο. Στραγγίζουμε καλά.
- Ζεσταίνουμε 2 κ.σ. από το ελαιόλαδο σε τηγάνι και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μέχρι να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε τα κουκουνάρια και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να πάρουν χρυσό χρώμα.
- Προσθέτουμε το βρασμένο ρύζι και τις σταφίδες. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε την κανέλα, πάπρικα, μοσχοκάρυδο και ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό ή κόλιανδρο. Ανακατεύουμε καλά να ενωθούν οι γεύσεις.
- Καθαρίζουμε και στεγνώνουμε το κοτόπουλο με χαρτί κουζίνας. Τρίβουμε με 2 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, εσωτερικά και εξωτερικά.
- Αδειάζουμε τη γέμιση μέσα στο κοτόπουλο. Ράβουμε ή δένουμε με σπάγκο κουζίνας για να κρατήσει το σχήμα του.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C.
- Τοποθετούμε το κοτόπουλο σε ταψί με ψηλό χείλος ή πυρίμαχο σκεύος, ώστε να συγκρατεί τους χυμούς. Ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να ροδίσει καλά και να ψηθεί πλήρως. Το εσωτερικό του πρέπει να φτάσει στους 75°C. Κατά διαστήματα περιχύνουμε το κοτόπουλο με τους χυμούς του.
- Αφήνουμε το κοτόπουλο να «ξεκουραστεί» για 10 λεπτά πριν το κόψουμε, για να παραμείνει ζουμερό.
- Δεν γεμίζουμε υπερβολικά το κοτόπουλο, γιατί το ρύζι θα διογκωθεί κατά το ψήσιμο και αν έχει χώρο θα μπορέσει να μαγειρευτεί ομοιόμορφα.
- Μπορούμε να καλύψουμε το κοτόπουλο με αλουμινόχαρτο τα πρώτα 40 λεπτά του ψησίματος, ώστε να μην καεί η πέτσα και να ψηθεί ομοιόμορφα.
Αμαρυλλίς Τσέγκου