Υλικά
  • 1 γαλοπούλα (4 κιλά περίπου)

Για τη γέμιση

  • 200 γρ. συκωτάκια πουλιών ψιλοκομμένα
  • 100 γρ. μπέικον ψιλοκομμένο
  • 1 φέτα ψωμί μουλιασμένη σε γάλα
  • 1 κ.γ. μπαχάρι
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • μερικά κλωναράκια θυμάρι
  • 1 αυγό
  • 3 κ.σ. βούτυρο αγελάδος
  • 1 ποτηράκι κονιάκ
  • 1 κιλό κάστανα ψημμένα ή βρασμένα και ξεφλουδισμένα
  • 1 κιλό δαμάσκηνα χωρίς το κουκούτσι
  • 1 μικρό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για το ψήσιμο

  • 150 γρ. βούτυρο αγελάδος
  • 1 κ.γ. μέλι
  • χυμό από 2 λεμόνια
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Pinot Noir από τη Νέα Ζηλανδία, με ισορροπημένο φρουτώδη χαρακτήρα, δομή και πλούσια υφή, μαλακές τανίνες και μακρά επίγευση. Η πρόταση του WSPC: Anthem Vineyard Black Canvas

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τη γεμιστή γαλοπούλα από το προηγούμενο βράδυ βάζουμε τη γαλοπούλα σε μια μεγάλη λεκάνη. Υπολογίζουμε την ποσότητα νερού που θα την καλύπτει εντελώς, βάζουμε το νερό στη φωτιά να ζεσταθεί και διαλύουμε 5 κ.σ. αλάτι χοντρό και 5 κ.σ. ζάχαρη. Ανακατεύουμε να διαλυθούν. Δεν θέλουμε να βράσει το νερό. Το αφήνουμε να κρυώσει και το ρίχνουμε στη λεκάνη με τη γαλοπούλα. Σκεπάζουμε και αφήνουμε τη γαλοπούλα στο μπαλκόνι να μαριναριστεί μέχρι τη στιγμή που θα τη μαγειρέψουμε. Αυτή η απλή μαρινάδα δίνει γεύση και τρυφεράδα στο κρέας.
  2. Πλένουμε τη γαλοπούλα, τη στεγνώνουμε και την αλατίζουμε γενναιόδωρα μέσα-έξω. Την τοποθετούμε σε ταψί.
  3. Για τη γέμιση ψιλοκόβουμε γύρω στα 6-7 δαμάσκηνα και σε ένα μεγάλο τηγάνι, ζεσταίνουμε το βούτυρο και σε δυνατή φωτιά, σοτάρουμε τα συκωτάκια, το μπέικον, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το ξύλο κανέλας, το μπαχάρι και το θυμάρι.
  4. Μόλις ροδίσουν, προσθέτουμε γύρω στα 12 κάστανα και φέρνουμε δυό βόλτες.
  5. Σβήνουμε με το κονιάκ και το αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  6. Αλατοπιπερώνουμε και εκτός φωτιάς, προσθέτουμε το ψωμί που θα το έχουμε στίψει, τα δαμάσκηνα, το αυγό χτυπημένο και τον μαϊντανό.
  7. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  8. Γεμίζουμε τη γαλοπούλα και στερεώνουμε με οδοντογλυφίδα το άνοιγμα.
  9. Σε μπρίκι ζεσταίνουμε το βούτυρο με το μέλι και εκτός φωτιάς προσθέτουμε αλατοπίπερο και τον χυμό λεμονιού.
  10. Αλείφουμε με το μείγμα τη γαλοπούλα. Τη σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στον φούρνο για 4 ώρες, με το ταψί σκεπασμένο.
  11. Στις 4 ώρες αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, τοποθετούμε στο ταψί γύρω από τη γαλοπούλα τα υπόλοιπα κάστανα και τα δαμάσκηνα, αλείφουμε τη γαλοπούλα με το μείγμα του βουτύρου και ρίχνουμε και στο ταψί.
  12. Ψήνουμε τη γαλοπούλα μέχρι να ροδίσει πολύ καλά - προσέχουμε γιατί αυτό είναι το πιο κρίσιμο σημείο - αλείφοντας πολύ συχνά, γύρω στις 4-5 φορές, με το μείγμα του βουτύρου και τα ζουμάκια στο ταψί. Ψήνουμε για 1 ώρα περίπου.

Αν θέλουμε μια γαλοπούλα τρυφερή σαν λουκούμι που να μη μυρίζει καθόλου, προτιμάμε γαλλική ή αμερικάνικη. Οι ελληνικές είναι σκληρές και με έντονη μυρωδιά.