
Μπορεί να μην έχεις και καμία στενή σχέση μαζί τους, όμως οι κολοκυθοανθοί δεν είναι μόνο ένας μεζές που θα απολαύσεις σε κάποιο μεζεδοπωλείο στις διακοπές σου στην Κρήτη. Αντίθετα, είναι ένα λαχανικό που μπορεί άνετα να πάρει τη θέση του στην κουζίνα σου όπως όλα τα άλλα. Και αυτό γιατί μπορεί να μαγειρευτεί με πολλούς τρόπους ανάλογα τα γούστα σου, μπορείς να το φας ως ορεκτικό, ως συνοδευτικό αλλά και ως κυρίως πιάτο. Ακόμη όμως και αν δεν πάει το μυαλό σου, έχουν πολλά θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό σου. Θέλεις κάτι άλλο για να πειστείς;
Ας αρχίσουμε όμως από τα βασικά:
Τι ακριβώς είναι οι κολοκυθοανθοί
Οι κολοκυθοανθοί είναι οι ανθοί του φυτού της κολοκυθιάς (συνήθως τα αρσενικά άνθη), που δεν παράγουν καρπό (κολοκύθια), αλλά συλλέγονται για κατανάλωση λόγω της γεύσης και της λεπτής υφής τους. Για το μαγείρεμα δηλαδή χρησιμοποιούνται συνήθως οι αρσενικοί κολοκυθοανθοί, προκειμένου να μη χαθεί η παραγωγή κολοκυθιών.
Ποια είναι η εποχή τους
Η καλύτερη εποχή για να βρεις τους κολοκυθοανθούς είναι τέλος άνοιξης έως τα μέσα καλοκαιριού, περίπου δηλαδή από τον Μάιο έως τον Ιούλιο.
Συλλέγονται επίσης νωρίς το πρωί, όταν είναι ανοιχτοί, πριν κλείσουν από τη ζέστη του ήλιου.
Πώς μπορείς να τους μαγειρέψεις
Θα λέγαμε πως οι κολοκυθοανθοί είναι αρκετά ευέλικτοι και μπορούν να μαγειρευτούν με πολλούς τρόπους. Συνήθως θα τους δεις είτε τηγανητούς με κουρκούτι, είτε γεμιστούς με ρύζι και μυρωδικά, κάτι σαν τα ντολμαδάκια.
Μπαίνουν επίσης σε ζύμες, όπως σε πίτες και τάρτες, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως υλικό στην ομελέτα, για παράδειγμα, όπως κάθε άλλο λαχανικό που θα πρόσθετες για να την εμπλουτίσεις.
Διατροφική αξία: Πλούσιοι σε βιταμίνες και με χαμηλές θερμίδες
Οι κολοκυθοανθοί είναι γενικώς μία ελαφριά τροφή, χαμηλή σε θερμίδες (όταν βέβαια δεν είναι τηγανητοί) και ακόμη και αν δεν το γνώριζες, είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Διαθέτουν βιταμίνη C που έχει γενικώς αντιοξειδωτική δράση, βιταμίνη Α που βοηθά στο ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.
Το μόνο που πρέπει να προσέξεις είναι βέβαια ο τρόπος παρασκευής τους, αφού όπως είναι εύλογο, το τηγάνισμα αυξάνει κατά πολύ το θερμιδικό τους φορτίο.