
Υλικά
- 1 συκωταριά αρνίσια ή κατσικίσια
- 3 τρυφερά μαρούλια, κομμένα σε μέτρια κομμάτια
- 1 μάτσο σέσκουλα, κομμένα σε μέτρια κομμάτια
- 5 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 2-3 φρέσκα σκορδάκια, ψιλοκομμένα
- 2 τρυφερά πράσο
- 1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
- 100 γρ. ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοκομμένο
Για το αυγολέμονο
- 2 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
- 2 λεμόνια
Ασύρτικο, Αθήρι και Αηδάνι με αρώματα αχλαδιού και ροδάκινου, νότες ορυκτότητας και υψηλή οξύτητα που χαρίζει φρεσκάδα. Η πρόταση του WSPC: Santorini Artemis Karamolegos Winery
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τη μαγειρίτσα φρικασέ με μαρούλι, πρώτα πλένουμε τη συκωταριά προσεκτικά και τη ζεματάμε για 10 λεπτά σε άφθονο καυτό νερό.
- Έπειτα τη στραγγίζουμε, την αφήνουμε να κρυώσει και την κόβουμε σε μικρά-μέτρια κομμάτια, σε μέγεθος μπουκιάς.
- Σε νερό που κοχλάζει βάζουμε για 10 λεπτά τα μαρούλια και στη συνέχεια τα αφήνουμε να στραγγίσουν από τα νερά τους.
- Για τη μαγειρίτσα ρίχνουμε σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε τη συκωταριά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 8 λεπτά, αλατίζοντας ελαφρά.
- Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια, τα σκορδάκια και τα πράσα, ανακατεύουμε για μερικά λεπτά και προσθέτουμε τα μαρούλια, τα σέσκουλα και τον άνηθο.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, πιπέρι και αλάτι, κατά βούληση.
- Προσθέτουμε 2 φλ. ζεστό νερό και όσο μαγειρεύουμε θα συμπληρώνουμε όσο χρειαστεί ώστε να υπάρχει αρκετό ζουμί. Μαγειρεύουμε τη μαγειρίτσα περίπου 35-40 λεπτά.
- Μόλις η μαγειρίτσα είναι έτοιμη, αποσύρουμε και την αφήνουμε 10 λεπτά να πέσει η θερμοκρασία της πριν την αυγοκόψουμε. Παράλληλα κρατάμε 1 φλ. από το ζουμί της μαγειρίτσας.
- Σε γυάλινο μπολ χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα, συνεχίζουμε το χτύπημα και προσθέτουμε τους κρόκους, τον χυμό των λεμονιών και το ζουμί του φαγητού.
- Περιχύνουμε το φαγητό με το αυγολέμονο και σκεπάζουμε την κατσαρόλα, την οποία την ανακινούμε καλά, δεξιά-αριστερά ώστε να ομογενοποιηθεί το αυγολέμονο με τη μαγειρίτσα.
- Σερβίρουμε τη μαγειρίτσα ζεστή με επιπλέον λεμόνι.
- Στη μαγειρίτσα μπορούμε να προσθέσουμε εντεράκια, γλυκάδια και κοιλίτσες ψιλοκομμένα και σωστά προετοιμασμένα.
- Αντί για μόνο μαρούλια, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε επιπλέον μυρωδικά και χόρτα όπως σέσκουλα, ζωχούς, παραπούλια, παπαρούνες, σπανάκι, μπαζιά, μυρώνια, καυκαλίθρες ή ακόμη και μάραθο.
- Αν θέλουμε να ζεστάνουμε τη μαγειρίτσα την τοποθετούμε σε πολύ χαμηλή φωτιά ώστε να μην πήξει ή κόψει το αυγολέμονο.