Υλικά
  • 1 συκωταριά αρνίσια ή κατσικίσια
  • 3 τρυφερά μαρούλια, κομμένα σε μέτρια κομμάτια
  • 1 μάτσο σέσκουλα, κομμένα σε μέτρια κομμάτια
  • 5 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 2-3 φρέσκα σκορδάκια, ψιλοκομμένα
  • 2 τρυφερά πράσο
  • 1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 100 γρ. ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοκομμένο 

Για το αυγολέμονο

  • 2 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 2 λεμόνια

Ασύρτικο, Αθήρι και Αηδάνι με αρώματα αχλαδιού και ροδάκινου, νότες ορυκτότητας και υψηλή οξύτητα που χαρίζει φρεσκάδα. Η πρόταση του WSPC: Santorini Artemis Karamolegos Winery
 

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τη μαγειρίτσα φρικασέ με μαρούλι, πρώτα πλένουμε τη συκωταριά προσεκτικά και τη ζεματάμε για 10 λεπτά σε άφθονο καυτό νερό.
  2. Έπειτα τη στραγγίζουμε, την αφήνουμε να κρυώσει και την κόβουμε σε μικρά-μέτρια κομμάτια, σε μέγεθος μπουκιάς.
  3. Σε νερό που κοχλάζει βάζουμε για 10 λεπτά τα μαρούλια και στη συνέχεια τα αφήνουμε να στραγγίσουν από τα νερά τους.
  4. Για τη μαγειρίτσα ρίχνουμε σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε τη συκωταριά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 8 λεπτά, αλατίζοντας ελαφρά.
  5. Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια, τα σκορδάκια και τα πράσα, ανακατεύουμε για μερικά λεπτά και προσθέτουμε τα μαρούλια, τα σέσκουλα και τον άνηθο.
  6. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, πιπέρι και αλάτι, κατά βούληση.
  7. Προσθέτουμε 2 φλ. ζεστό νερό και όσο μαγειρεύουμε θα συμπληρώνουμε όσο χρειαστεί ώστε να υπάρχει αρκετό ζουμί. Μαγειρεύουμε τη μαγειρίτσα περίπου 35-40 λεπτά.
  8. Μόλις η μαγειρίτσα είναι έτοιμη, αποσύρουμε και την αφήνουμε 10 λεπτά να πέσει η θερμοκρασία της πριν την αυγοκόψουμε. Παράλληλα κρατάμε 1 φλ. από το ζουμί της μαγειρίτσας.
  9. Σε γυάλινο μπολ χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα, συνεχίζουμε το χτύπημα και προσθέτουμε τους κρόκους, τον χυμό των λεμονιών και το ζουμί του φαγητού.
  10. Περιχύνουμε το φαγητό με το αυγολέμονο και σκεπάζουμε την κατσαρόλα, την οποία την ανακινούμε καλά, δεξιά-αριστερά ώστε να ομογενοποιηθεί το αυγολέμονο με τη μαγειρίτσα.
  11. Σερβίρουμε τη μαγειρίτσα ζεστή με επιπλέον λεμόνι.
  • Στη μαγειρίτσα μπορούμε να προσθέσουμε εντεράκια, γλυκάδια και κοιλίτσες ψιλοκομμένα και σωστά προετοιμασμένα.
  • Αντί για μόνο μαρούλια, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε επιπλέον μυρωδικά και χόρτα όπως σέσκουλα, ζωχούς, παραπούλια, παπαρούνες, σπανάκι, μπαζιά, μυρώνια, καυκαλίθρες ή ακόμη και μάραθο.
  • Αν θέλουμε να ζεστάνουμε τη μαγειρίτσα την τοποθετούμε σε πολύ χαμηλή φωτιά ώστε να μην πήξει ή κόψει το αυγολέμονο.