Πάσχα χωρίς το σούβλισμα του οβελία για κάποιους δεν είναι Πάσχα, και ειδικά, για όσους έχουν τη δυνατότητα να στήσουν τη σούβλα στην εξοχή, να πάρουν θέση από νωρίς και να απολαύσουν τη μέρα όπως της πρέπει. Όμως τι πρέπει να κάνεις για να πετύχεις το τέλειο αρνί ή κατσίκι στη σούβλα; 

Αρνί στη σούβλα

Καταρχάς, αγοράζουμε αρνί ή κατσίκι κατά προτίμηση ελληνικό, περίπου 12 κιλά. Και βέβαια, η προετοιμασία πρέπει να γίνει από την προηγούμενη. Τα βήματα είναι τα εξής: 

  1. Ιδανικά από το μεσημέρι-απόγευμα του Μ. Σαββάτου ξεκινάμε την προετοιμασία του ως εξής: τοποθετούμε το αρνάκι σε έναν πάγκο και το καθαρίζουμε από τρίχες ή ό,τι άλλο χρειαστεί και καθαρίζουμε τη σούβλα μας. Δεν αφαιρούμε και δεν «πειράζουμε» την μπόλια γιατί είναι αυτή που θα δώσει όλη τη νοστιμιά στο αρνί.
  2. Αρχίζουμε να σουβλίζουμε το αρνί κρατώντας το ευθυγραμμισμένο και φτάνουμε το κεφάλι.
  3. Το στηρίζουμε στη σούβλα με τους γάντζους από τη ράχη και σφίγγουμε καλά.
  4. Δένουμε τα πόδια σταυρωτά αλλά και τον σβέρκο, πάντα με σύρμα γαλβανιζέ.
  5. Χρησιμοποιούμε 2-3 κ.σ. μαύρο πιπέρι και μπόλικο αλάτι τα οποία ανακατεύουμε σε ένα μπολ να ενωθούν.
  6. Αλατοπιπερώνουμε παντού πολύ καλά εσωτερικά και εξωτερικά καλά το αρνάκι και ειδικά μέσα στην κοιλιά του.
  7. Με κοφτερό μαχαίρι τρυπάμε σε 2-3 σημεία τα μπουτάκια και γεμίζουμε με αλατοπίπερο.
  8. Ράβουμε την κοιλιά με σπάγκο και σακοράφα.
  9. Τοποθετούμε τη σούβλα στο πιο δροσερό σημείο του σπιτιού όρθια, με ταψί από κάτω γιατί θα στάξει το αρνί, σε σημείο που δεν θα ενοχλήσει τίποτα το αρνί (ζώο, αλλαγή θερμοκρασίας κτλ.) και καλυμμένη με ένα βαμβακερό πανί (ή σεντόνι) σιδερωμένο και καθαρό (να καλύπτεται εντελώς το κεφάλι). Έτσι τυλιγμένο θα είναι εύκολο και για τη μεταφορά του το πρωί.
  10. Το πρωί του Πάσχα ετοιμάζουμε «τον λάκκο» στρώνοντας κάρβουνα και κληματόβεργες, που δίνουν ξεχωριστή γεύση.
  11. Μόλις «πέσει» η φωτιά φέρνουμε το αρνί, αφαιρούμε το ύφασμα με το οποίο το είχαμε καλύψει και ξεκινάμε να το αργοψήνουμε τοποθετώντας τη σούβλα ψηλά και γυρνώντας την αργά και συνεχώς για 4-5 ώρες ανάλογα πόσο καλοψημένο θέλουμε το κρέας.
  12. Συνήθως μόλις «σκάσει» η πλάτη και το αρνί δεν στάζει πολλά υγρά είναι έτοιμο.
  13. Το αφήνουμε να σταθεί για λίγο, το «σπάμε» και σερβίρουμε όσο είναι ζεστό!