
Υλικά
- 1 συκωταριά αρνίσια ή κατσικίσια μικρή
- 2 ματσάκι μάραθο φρέσκο, ψιλοκομμένο
- 6 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
- 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
- 100 γρ. ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 1-2 λεμόνια
- 2 αυγά, (προαιρετικά για αυγολέμονο)
Ασύρτικο με αρώματα λεμονιού και lime, πλούσια δομή και ισορροπημένη οξύτητα. Η πρόταση του WSPC: Σαν τα Μάραθα Οινοποιείο Χατζάκης
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τη μαγειρίτσα με μάραθο από την Αρκαδία, σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα με νερό που βράζει ζεματάμε τη συκωταριά, ολόκληρη για 10 λεπτά, τη βάζουμε σε τρυπητό και την αφήνουμε να κρυώσει.
- Κόβουμε τη συκωταριά σε μικρά-μέτρια κομμάτια.
- Σε ευρύχωρη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε ανακατεύοντας συνεχώς τη συκωταριά, προσθέτουμε μπόλικο πιπέρι και αλατίζουμε.
- Μόλις η συκωταριά αποκτήσει χρώμα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και το κρεμμύδι, συνεχίζοντας το σοτάρισμα 5 λεπτά ακόμη.
- Προσθέτουμε τον μάραθο, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και περίπου 1½ φλ. νερό.
- Αλατίζουμε κατά βούληση.
- Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 30-35 λεπτά ακόμη. Η μαγειρίτσα είναι έτοιμη, όταν μείνει με λίγα ζουμάκια.
- Αν θέλουμε να προσθέσουμε αυγολέμονο: σε ένα μπολ χτυπάμε καλά τα αυγά, προσθέτουμε λίγο ζουμί από το φαγητό και τον χυμό του λεμονιού.
- Περιχύνουμε το φαγητό με το αυγολέμονο και κουνάμε καλά την κατσαρόλα ώστε να «δέσει» το αυγολέμονο.
- Αν σερβίρουμε τη μαγειρίτσα χωρίς αυγολέμονο προσθέτουμε στο τέλος του μαγειρέματος τον χυμό από 1-2 λεμόνια.
- Μπορούμε να προσθέσουμε στη συκωταριά, αφού τη σοτάρουμε με τα κρεμμυδάκια, 100 ml λευκό κρασί.
- Στη συνταγή ταιριάζει και η ντομάτα, μπορούμε να προσθέσουμε μια μέτρια ντομάτα τριμμένη.