
Υλικά
- 1 συκωταριά αρνίσια, μέτρια ή κατσικίσια
- 500 γρ. εντεράκια
- 10 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
- 1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
- ½ κ.γ. ρίγανη ή δυόσμο ξερό
- 100 γρ. ρύζι γλασέ
- 1 κ.γ. μπούκοβο , ή κατά βούληση
- 80 γρ. ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για το αυγολέμονο
- 2 αυγά μεγάλα σε θερμοκρασία δωματίου
- 2 λεμόνια
Βιδιανό με αρώματα εσπεριδοειδών, νότες μπαχαρικών και πικάντικη επίγευση. Η πρόταση του WSPC: Hesperis Vidiano Ιδαία Οινοποιητική
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τη μαγειρίτσα με ρύζι, μυρωδικά και μπούκοβο βάζουμε τη συκωταριά και τα εντεράκια για 10 λεπτά σε άφθονο καυτό νερό, στο οποίο προσθέτουμε μισό κομμένο λεμόνι.
- Βγάζουμε τη συκωταριά και τα εντεράκια από την κατσαρόλα, τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα ψιλοκόβουμε.
- Σε ευρύχωρη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, σοτάρουμε τη συκωταριά για 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά και αλατοπιπερώνουμε.
- Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια, τα σκορδάκια και συνεχίζουμε να σοτάρουμε για 3 λεπτά ακόμη.
- Προσθέτουμε τον άνηθο, τον μαϊντανό, τη ρίγανη ή το δυόσμο, το μπούκοβο και συμπληρώνουμε με περίπου με 500 γρ. ζεστό νερό ή το ζωμό από τα εντόσθια, αν το προτιμάμε.
- Μαγειρεύουμε για 15 λεπτά και προσθέτουμε το ρύζι και συμπληρώνουμε με 1000 ακόμη γρ. ζεστό νερό, περίπου.
- Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 20 λεπτά ακόμη και αποσύρουμε, αφήνοντας για 20 λεπτά να πέσει η θερμοκρασία της σούπας.
- Ετοιμάζουμε το αυγολέμονο: χτυπάμε τα αυγά σε ελαφριά μαρέγκα, προσθέτουμε τους κρόκους, το χυμό από τα λεμόνια και σε ροή προσθέτουμε 1 φλυτζάνι ζεστό ζουμί από τη σούπα.
- Περιχύνουμε τη σούπα ανακινώντας την κατσαρόλα, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
- Σερβίρουμε στα πιάτα τη μαγειρίτσα, εμπλουτίζουμε με μπούκοβο, λεμόνι και λίγο άνηθο.
- Στη μαγειρίτσα σούπα μπορούμε να προσθέσουμε το κεφάλι από το αρνί, γλυκάδια και κοιλίτσες ψιλοκομμένα και σωστά προετοιμασμένα.
- Εμπλουτίζουμε αν θέλουμε με 200 γρ. μαρούλια, σπανάκι ή σέσκουλα ψιλοκομμένα.
- Στο φαγητό ταιριάζει και το κόκκινο πιπέρι.