Υλικά
- 5 φλ. ψωμί μπαγιάτικο με την κόρα, κομμένο σε κυβάκια
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 200 γρ. μπέικον ψιλοκομμένο
- 300 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
- τα εντόσθια της γαλοπούλας, ψιλοκομμένα
- 5 κλωνάρια σέλερι, ψιλοκομμένα
- 1 μήλο πράσινο καθαρισμένο, κομμένο σε κυβάκια
- ½ φλ. κουκουνάρι
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 2 σφηνάκια κονιάκ ή 1 ποτηράκι κρασί λευκό
- κανέλα, στη μύτη του κουταλιού
- 1 κ.γ. θυμάρι ξερό ή μερικά κλωναράκια φρέσκο
- 1 κ.γ. κοφτό μπαχάρι τριμμένο
- 1 κ.γ. μείγμα μπαχαρικών για κρέας
- λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τη γέμιση γαλοπούλας με ψωμί προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
- Βάζουμε σε ένα ταψάκι τα κυβάκια του ψωμιού και τα ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά. Ανακατεύουμε 2-3 φορές ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα.
- Σε μεγάλο τηγάνι ή χαμηλή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο καλά και μόλις κάψει σοτάρουμε τον κιμά, τα εντόσθια, το μπέικον, το κρεμμύδι και όλα τα μπαχαρικά, μέχρι να ξεχωρίσει ο κιμάς και να απορροφήσει τα ζουμάκια του.
- Προσθέτουμε το σέλερι, το μήλο, το κουκουνάρι και συνεχίζουμε για 1-2 λεπτά το σοτάρισμα.
- Σβήνουμε με το κονιάκ ή το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε 1 φλ. νερό και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
- Σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε μέχρι να απορροφηθεί εντελώς το νερό.
- Σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τον μαϊντανό.
- Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει και πριν τη βάλουμε στη γαλοπούλα, προσθέτουμε τα κυβάκια του ψωμιού και ανακατεύουμε.
Καλό είναι να ετοιμάσουμε λίγα παραπάνω κρουτόν, στα οποία θα προσθέσουμε αλάτι, πάπρικα και όποιο μπαχαρικό ή μυρωδικό μας αρέσει, για να τα προσθέσουμε στο σερβίρισμα της πιατέλας με τη γέμιση.
Ελένη Ψυχούλη