Υλικά
για περίπου 18-20 κεφτέδες
- ½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο
- ½ κιλό κιμά χοιρινό
- 2 κρεμμύδια μεγάλα, περασμένα από τον πολυκόφτη
- 1 φλ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 φλ. δυόσμο ψιλοκομμένο
- 1 πιπεριά πράσινη, πολύ ψιλοκομμένη
- ½ φλ. ξύδι
- 1 κοφτό κ.γ. μαγειρική σόδα
- 2 αυγά
- 1 φλ. ελαιόλαδο
- 2 φέτες ψωμί χοντρές, μουλιασμένες, με την κόρα
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Για τη σάλτσα
- ½ φλ. ελαιόλαδο
- 2-3 σκελίδες σκόρδο, σε φετάκια
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 3 φλ. ντομάτα κονκασέ ή φρέσκια, περασμένη από τον πολυκόφτη
- 2 κ.γ. ζάχαρη
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Ερυθρό Grenache από την Κρήτη, με αρώματα ώριμων κόκκινων φρούτων και γλυκών μπαχαρικών. Η πρόταση του WSPC: Nostos Grenache - Κτήμα Μανουσάκη
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για την πηλιορείτικη κεφτέδα, βάζουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά για τους κεφτέδες, εκτός από τη σόδα και το ξύδι και ζυμώνουμε καλά.
- Διαλύουμε τη σόδα στο ξύδι, την προσθέτουμε στο μείγμα και ζυμώνουμε.
- Πλάθουμε μεγάλους, χοντρούς κεφτέδες και τους αφήνουμε στην άκρη.
- Σε τηγάνι ζεσταίνουμε καλά άφθονο ελαιόλαδο και ροδίζουμε τους κεφτέδες και από τις δύο πλευρές, για περίπου 15 λεπτά.
- Για τη σάλτσα: Σε χαμηλή, φαρδιά κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε όλα τα υλικά της σάλτσας.
- Μόλις πάρει δύο βράσεις, τοποθετούμε προσεκτικά τους κεφτέδες και με κουτάλι τους σκεπάζουμε με τη σάλτσα.
- Προσθέτουμε 1 φλ. νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε με καπάκι και αφήνουμε τους κεφτέδες να μαγειρευτούν για 30 λεπτά, μέχρι να μείνουν με τη σάλτσα τους.