Υλικά

για περίπου 18-20 κεφτέδες

  • ½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο
  • ½ κιλό κιμά χοιρινό
  • 2 κρεμμύδια μεγάλα, περασμένα από τον πολυκόφτη
  • 1 φλ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 φλ. δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 1 πιπεριά πράσινη, πολύ ψιλοκομμένη
  • ½ φλ. ξύδι
  • 1 κοφτό κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 2 αυγά
  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 φέτες ψωμί χοντρές, μουλιασμένες, με την κόρα
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Για τη σάλτσα

  • ½ φλ. ελαιόλαδο
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο, σε φετάκια
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 3 φλ. ντομάτα κονκασέ ή φρέσκια, περασμένη από τον πολυκόφτη
  • 2 κ.γ. ζάχαρη
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Ερυθρό Grenache από την Κρήτη, με αρώματα ώριμων κόκκινων φρούτων και γλυκών μπαχαρικών. Η πρόταση του WSPC: Nostos Grenache - Κτήμα Μανουσάκη 

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για την πηλιορείτικη κεφτέδα, βάζουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά για τους κεφτέδες, εκτός από τη σόδα και το ξύδι και ζυμώνουμε καλά.
  2. Διαλύουμε τη σόδα στο ξύδι, την προσθέτουμε στο μείγμα και ζυμώνουμε.
  3. Πλάθουμε μεγάλους, χοντρούς κεφτέδες και τους αφήνουμε στην άκρη.
  4. Σε τηγάνι ζεσταίνουμε καλά άφθονο ελαιόλαδο και ροδίζουμε τους κεφτέδες και από τις δύο πλευρές, για περίπου 15 λεπτά. 
  5. Για τη σάλτσα: Σε χαμηλή, φαρδιά κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε όλα τα υλικά της σάλτσας.
  6. Μόλις πάρει δύο βράσεις, τοποθετούμε προσεκτικά τους κεφτέδες και με κουτάλι τους σκεπάζουμε με τη σάλτσα.
  7. Προσθέτουμε 1 φλ. νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε με καπάκι και αφήνουμε τους κεφτέδες να μαγειρευτούν για 30 λεπτά, μέχρι να μείνουν με τη σάλτσα τους.