Υλικά
Για το katsu και τη σαλάτα
- 90 γρ. panko ή φρυγανιά τριμμένη (ή περισσότερο αν χρειαστεί)
- 4 φιλέτα κοτόπουλου (περίπου 85-100 γρ. το καθένα, πάχους 0,5 εκ.)
- 30 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 120 ml μαγιονέζα
- 2 κ.σ. (30 ml) ξύδι ρυζιού
- 1 κ.γ. σάλτσα σόγιας
- 2 κ.σ. τηγανητά κρεμμύδια τραγανά, τριμμένα (προαιρετικά)
- 2 φλ. (περίπου 85 γρ.) λάχανο ψιλοκομμένο (ή κινέζικο λάχανο)
- πάπρικα καπνιστή
- σκόνη σκόρδου
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- λίγο λάδι για το άλειμμα του ταψιού
Για το σάντουιτς
- 8 φέτες ψωμί τοστ χωρίς κόρα
- 3 κ.σ. (περίπου 45 γρ.) βούτυρο ανάλατο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 κ.γ. μουστάρδα dijon
- σάλτσα tonkatsu για το σερβίρισμα
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τα ιαπωνικά σάντουιτς με παναρισμένο κοτόπουλο προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C και τοποθετούμε τη σχάρα στη μεσαία θέση.
- Aπλώνουμε το panko ή την τριμμένη φρυγανιά σε ένα μεγάλο ταψί και το βάζουμε στον φούρνο για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να αποκτήσει ένα χρυσαφένιο χρώμα και να βγάλει το άρωμα του. Το βγάζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο και ύστερα το μεταφέρουμε σε ρηχό μπολ.
- Τοποθετούμε μια σχάρα πάνω στο ίδιο ταψί και τη λαδώνουμε ελαφρώς.
- Παίρνουμε τα φιλέτα κοτόπουλου και τα τοποθετούμε σε μεγάλο μπολ. Τα πασπαλίζουμε με το αλεύρι και τα ανακατεύουμε ελαφρά για να καλυφθούν παντού.
- Σε δεύτερο μπολ, ανακατεύουμε τη μαγιονέζα, 1 κ.σ. ξύδι ρυζιού και ½ κ.γ. σάλτσα σόγιας. Από αυτό το μείγμα, αφαιρούμε 1 γεμάτη κ.σ. και τη μεταφέρουμε σε μικρότερο μπολ - θα τη χρειαστούμε στη συνέχεια για τη σαλάτα.
- Στο μπολ με το panko, προσθέτουμε τα τριμμένα τηγανητά κρεμμύδια (αν χρησιμοποιούμε), αλάτι, πιπέρι, την καπνιστή πάπρικα και τη σκόνη σκόρδου. Ανακατεύουμε καλά.
- Παίρνουμε ένα-ένα τα αλευρωμένα φιλέτα κοτόπουλου, τινάζουμε το περιττό αλεύρι, τα βουτάμε στο μείγμα της μαγιονέζας ώστε να καλυφθούν και από τις δύο πλευρές και μετά τα πανάρουμε με το μείγμα του panko. Τα τοποθετούμε στη λαδωμένη σχάρα. Επαναλαμβάνουμε με όλα τα κομμάτια του κοτόπουλου.
- Ψήνουμε το κοτόπουλο στον φούρνο για 25 λεπτά, γυρνώντας το στη μέση του χρόνου. Είναι έτοιμα όταν η εσωτερική τους θερμοκρασία φτάσει τους 74°C.
- Μόλις ψηθούν, τα αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς.
- Για τη σαλάτα, στο μπολ με την κουταλιά μαγιονέζας που κρατήσαμε προσθέτουμε το υπόλοιπο ξύδι ρυζιού και την υπόλοιπη σάλτσα σόγιας. Ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε το ψιλοκομμένο λάχανο και ανακατεύουμε ξανά μέχρι να καλυφθεί καλά η σαλάτα από το dressing.
- Συναρμολογούμε τα σάντουιτς: σε ένα μικρό μπολ, ανακατεύουμε το μαλακωμένο βούτυρο με τη μουστάρδα dijon μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Αν θέλουμε, αφαιρούμε τις κόρες από τις φέτες του ψωμιού.
- Παίρνουμε τις φέτες ψωμιού και απλώνουμε ένα λεπτό στρώμα από το μείγμα βουτύρου-μουστάρδας στη μία πλευρά κάθε φέτας. Στις μισές φέτες ψωμιού τοποθετούμε από ένα κομμάτι ψημένο κοτόπουλο, περιχύνουμε με σάλτσα tonkatsu (κατά βούληση), προσθέτουμε περίπου ¼ φλ. από τη σαλάτα λάχανο και σκεπάζουμε με τις υπόλοιπες φέτες ψωμιού (με την αλειμμένη πλευρά προς τα κάτω).
- Πιέζουμε ελαφρώς τα σάντουιτς, τα κόβουμε στη μέση (διαγώνια ή οριζόντια, όπως προτιμάμε) και σερβίρουμε αμέσως, όσο το κοτόπουλο είναι ακόμη ζεστό και τραγανό.
Panko, τηγανητά κρεμμύδια και σάλτσα tonkatsu μπορούμε να βρούμε στα καταστήματα με ασιατικά προϊόντα.