
- 12 φτερούγες κοτόπουλου
- σουσάμι για το σερβίρισμα
Για τον ζωμό
- 1200 ml νερό
- 1 πορτοκάλι κομμένο σε τέταρτα
- 1 σκελίδα σκόρδο, ελαφρώς πατημένη
- 50 γρ. τζίντζερ φρέσκο, κομμένο σε φέτες
- 2 κρεμμυδάκια φρέσκα, χοντροκομμένα
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 αστεροειδή γλυκάνισο
- 250 ml σάλτσα σόγιας
- 200 γρ. ζάχαρη καστανή, ακατέργαστη
- 4 κ.σ. ξύδι βαλσαμικό ή ρυζιού
- 50 ml ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. πιπέρι λευκό
Για τη γλυκόξινη σάλτσα
- 50 γρ. χυμό ντομάτας
- 80 γρ. ζάχαρη καστανή, ακατέργαστη ή μέλι
- ½ κ.γ. μπούκοβο
- 3 κ.σ. σάλτσα σόγιας
- 2 κ.σ. ξύδι λευκό
- 2 κ.γ. κόρν φλάουρ
- 100 ml νερό
Ένα blend Chardonnay με Gewurztraminer, έντονα αρώματα τριαντάφυλλου, ανθών πορτοκαλιάς και λίτσι, με πλούσια γεύση και ισορροπημένη οξύτητα. Η πρόταση του WSPC: Τέσσερις Λίμνες - Κτήμα Κυρ-Γιάννη
- Για τις φτερούγες κοτόπουλου μαγειρεμένες σε τζίντζερ και σόγια ξεκινάμε φτιάχνοντας τον ζωμό. Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε 3 κ.σ από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το τζίντζερ, το σκόρδο, τα κρεμμυδάκια, τον γλυκάνισο και τα φύλλα δάφνης για 2 λεπτά.
- Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και μόλις πάρουν βράση, τοποθετούμε μέσα το κοτόπουλο και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
- Μαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά, περιχύνοντας συχνά το κοτόπουλο με τον ζωμό.
- Όταν το κοτόπουλο είναι έτοιμο, αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη.
- Λίγο πριν σερβίρουμε, βάζουμε σε κατσαρολάκι περίπου 150 ml από τον ζωμό που βράσαμε το κοτόπουλο και όλα τα υλικά για τη γλυκόξινη σάλτσα και ανακατεύουμε, μέχρι να δέσει ελαφρώς η σάλτσα.
- Αλείφουμε καλά τις φτερούγες του κοτόπουλου με τη γλυκόξινη σάλτσα και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με σουσάμι.
Μπορούμε να φτιάξουμε την ίδια συνταγή και με 1 κοτόπουλο ολόκληρο ή 6 κοπανάκια και 6 φτερούγες. Αν χρησιμοποιήσουμε ολόκληρο κοτόπουλο θα βράσουμε τον ζωμό σε ευρύχωρη κατσαρόλα για να χωράει όλο το κοτόπουλο και όταν το βάλουμε μέσα, θα το μαγειρέψουμε για περίπου 1 ώρα και 10 λεπτά, γυρνώντας 3-4 φορές και περιχύνοντάς το συχνά με τη σάλτσα σόγιας. Όταν το κοτόπουλο είναι έτοιμο, αφήνουμε να κρυώσει και το κόβουμε σε μερίδες.