Υλικά
  • 12 φτερούγες κοτόπουλου
  • σουσάμι για το σερβίρισμα

Για τον ζωμό

  • 1200 ml νερό
  • 1 πορτοκάλι κομμένο σε τέταρτα
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ελαφρώς πατημένη
  • 50 γρ. τζίντζερ φρέσκο, κομμένο σε φέτες
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα, χοντροκομμένα
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 αστεροειδή γλυκάνισο
  • 250 ml σάλτσα σόγιας
  • 200 γρ. ζάχαρη καστανή, ακατέργαστη
  • 4 κ.σ. ξύδι βαλσαμικό ή ρυζιού
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. πιπέρι λευκό

Για τη γλυκόξινη σάλτσα

  • 50 γρ. χυμό ντομάτας
  • 80 γρ. ζάχαρη καστανή, ακατέργαστη ή μέλι
  • ½ κ.γ. μπούκοβο
  • 3 κ.σ. σάλτσα σόγιας
  • 2 κ.σ. ξύδι λευκό
  • 2 κ.γ. κόρν φλάουρ
  • 100 ml νερό

Ένα blend Chardonnay με Gewurztraminer, έντονα αρώματα τριαντάφυλλου, ανθών πορτοκαλιάς και λίτσι, με πλούσια γεύση και ισορροπημένη οξύτητα. Η πρόταση του WSPC: Τέσσερις Λίμνες - Κτήμα Κυρ-Γιάννη

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τις φτερούγες κοτόπουλου μαγειρεμένες σε τζίντζερ και σόγια ξεκινάμε φτιάχνοντας τον ζωμό. Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε 3 κ.σ από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το τζίντζερ, το σκόρδο, τα κρεμμυδάκια, τον γλυκάνισο και τα φύλλα δάφνης για 2 λεπτά.
  2. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και μόλις πάρουν βράση, τοποθετούμε μέσα το κοτόπουλο και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
  3. Μαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά, περιχύνοντας συχνά το κοτόπουλο με τον ζωμό.
  4. Όταν το κοτόπουλο είναι έτοιμο, αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη.
  5. Λίγο πριν σερβίρουμε, βάζουμε σε κατσαρολάκι περίπου 150 ml από τον ζωμό που βράσαμε το κοτόπουλο και όλα τα υλικά για τη γλυκόξινη σάλτσα και ανακατεύουμε, μέχρι να δέσει ελαφρώς η σάλτσα.
  6. Αλείφουμε καλά τις φτερούγες του κοτόπουλου με τη γλυκόξινη σάλτσα και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με σουσάμι.

Μπορούμε να φτιάξουμε την ίδια συνταγή και με 1 κοτόπουλο ολόκληρο ή 6 κοπανάκια και 6 φτερούγες. Αν χρησιμοποιήσουμε ολόκληρο κοτόπουλο θα βράσουμε τον ζωμό σε ευρύχωρη κατσαρόλα για να χωράει όλο το κοτόπουλο και όταν το βάλουμε μέσα, θα το μαγειρέψουμε για περίπου 1 ώρα και 10 λεπτά, γυρνώντας 3-4 φορές και περιχύνοντάς το συχνά με τη σάλτσα σόγιας. Όταν το κοτόπουλο είναι έτοιμο, αφήνουμε να κρυώσει και το κόβουμε σε μερίδες.