
Υλικά
- 350 γρ. γίγαντες ή χοντρά φασόλια
- 1 φύλλο δάφνης
- ½ ξυλάκι κανέλας
- 80 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι μεγάλο σε φέτες
- 1 σκελίδα σκόρδο σε φέτες
- 1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
- 1 κονσέρβα ντοματάκια αποφλοιωμένα
- 300 γρ. σπανάκι χοντροκομμένο
- 1 πιπεριά Φλωρίνης μεγάλη, σε φέτες
- άνηθο ψιλοκομμένο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Blend Syrah και Cabernet Sauvignon με αρώματα βύσσινου, ροδιού και φράουλας, νότες πικάντικων μπαχαρικών χαρακτηριστική οξύτητα και μεγάλη αρωματική διάρκεια. Η πρόταση του WSPC: Δαμάσκιος Ροζέ Damaskios Winery
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τους γίγαντες γιαχνί με σπανάκι και πιπεριά Φλωρίνης πρώτα μουλιάζουμε τα φασόλια αποβραδίς μέσα σε κρύο νερό για 12 ώρες τουλάχιστον. Πρέπει να τα σκεπάζει καλά και τα ξεπερνά 2 δάχτυλα. Την επόμενη μέρα τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε κατσαρόλα να βράσουν με φρέσκο νερό για 10 λεπτά.
- Τα στραγγίζουμε και τα επιστρέφουμε στην κατσαρόλα με φρέσκο νερό. Προσθέτουμε το κανελόξυλο, το δαφνόφυλλο και βράζουμε τα φασόλια για μια ώρα περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν καλά. Τα αλατίζουμε τα τελευταία 15 λεπτά. Αν θέλουμε να μειώσουμε το χρόνο, τα βράζουμε σε χύτρα ταχύτητας.
- Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη σάλτσα μας. Πρώτα πολτοποιούμε τα ντοματάκια στον πολυκόφτη. Ζεσταίνουμε σε πλατιά κατσαρόλα το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 1 λεπτό.
- Προσθέτουμε το σκόρδο και την πιπεριά Φλωρίνης και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2 λεπτά ακόμη. Προσθέτουμε την πολτοποιημένη ντομάτα και αλατοπιπερώνουμε. Σιγοβράζουμε για 5 λεπτά.
- Όταν είναι έτοιμα τα φασόλια τα στραγγίζουμε και πετάμε την κανέλα και τη δάφνη. Ρίχνουμε τα φασόλια στη σάλτσα, προσθέτουμε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό, ανακατεύουμε και βράζουμε το φαγητό για 20-30 λεπτά μέχρι να δέσει με τη σάλτσα του.
- Προσθέτουμε το σπανάκι λίγο-λίγο στην κατσαρόλα, ανακατεύοντας συχνά μέχρι να μαραθεί και να κάτσει. Δίνουμε μια τελευταία βράση και σβήνουμε τη φωτιά.
- Περιχύνουμε το φαγητό με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, προσθέτουμε τον άνηθο και ανακατεύουμε.
- Αφήνουμε το φαγητό να ηρεμήσει και να γίνει χλιαρό πριν το σερβίρουμε. Συνοδεύουμε με ψωμί και πράσινη σαλάτα.
- Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το σπανάκι με άγρια χόρτα και μάραθα εποχής.
- Για πιο πικάντικο αποτέλεσμα, αντί για σκέτη γλυκιά πάπρικα μπορούμε να προσθέσουμε ένα μείγμα με γλυκιά, καυτερή και καπνιστή.