Υλικά
- 1 φύλλο σφολιάτας
- 2 φλ. γαλοπούλα ή χοιρινό ψιλοκομμένα
- 1–1½ φλ. πατάτες ψητές (ή βραστές) κομμένες
- 1 φλ. λαχανικά leftover ψητά (καρότα, σέλινο, πράσο, μπρόκολο, καλαμπόκι κ.ά.)
- 2 κ.σ. βούτυρο
- 2 κ.σ. αλεύρι
- 1½ φλ. γάλα
- ½ φλ. κρέμα γάλακτος
- 1 κ.γ. μουστάρδα
- ½ κ.γ. θυμάρι
- ½ κ.γ. πάπρικα
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 1 αυγό χτυπημένο (για το άλειμμα)
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για την πίτα με σφολιάτα, κρέας και λαχανικά φτιάχνουμε τη σάλτσα: σε μια μεσαία κατσαρόλα, λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά.
- Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς για 1 λεπτό μέχρι να γίνει πάστα.
- Ρίχνουμε σιγά-σιγά το γάλα ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα ώστε να μη σβολιάσει. Αφήνουμε να δέσει ελαφρά.
- Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος (αν τη χρησιμοποιούμε) και τη μουστάρδα και ανακατεύουμε καλά.
- Βάζουμε μέσα το κρέας, τις πατάτες και τα λαχανικά. Ανακατεύουμε απαλά, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε θυμάρι και πάπρικα.
- Μεταφέρουμε το μείγμα σε πυρίμαχο σκεύος και απλώνουμε τη σφολιάτα από πάνω, γυρίζοντας λίγο τις άκρες προς τα μέσα. Κάνουμε 2–3 μικρές χαρακιές στη μέση για να φεύγει ο ατμός.
- Αλείφουμε με το χτυπημένο αυγό και ψήνουμε στους 200°C για 25–30 λεπτά, μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.
- Αν τα περισσεύματα είναι λίγο στεγνά, προσθέτουμε ¼ φλ. ζωμό (κότας ή λαχανικών) ή λίγη κρέμα γάλακτος (2–3 κ.σ.) στο μείγμα πριν το βάλουμε στην πίτα. Η σφολιάτα μένει τραγανή και το εσωτερικό γίνεται πιο «δεμένο» και νόστιμο.
- Για τέλεια σφολιάτα: πριν την ψήσουμε, βάζουμε την πίτα στο ψυγείο για 15–20 λεπτά ώστε η σφολιάτα να παγώσει καλά. Έτσι φουσκώνει ομοιόμορφα, δεν βουλιάζει και γίνεται πιο τραγανή στις άκρες.
Αμαρυλλίς Τσέγκου