Υλικά
  • 1 φύλλο σφολιάτας
  • 2 φλ. γαλοπούλα ή χοιρινό ψιλοκομμένα
  • 1–1½ φλ. πατάτες ψητές (ή βραστές) κομμένες
  • 1 φλ. λαχανικά leftover ψητά (καρότα, σέλινο, πράσο, μπρόκολο, καλαμπόκι κ.ά.)
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 2 κ.σ. αλεύρι
  • 1½ φλ. γάλα
  • ½ φλ. κρέμα γάλακτος
  • 1 κ.γ. μουστάρδα
  • ½ κ.γ.  θυμάρι
  • ½ κ.γ. πάπρικα
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 1 αυγό χτυπημένο (για το άλειμμα)
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για την πίτα με σφολιάτα, κρέας και λαχανικά φτιάχνουμε τη σάλτσα: σε μια μεσαία κατσαρόλα, λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά.
  2. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς για 1 λεπτό μέχρι να γίνει πάστα.
  3. Ρίχνουμε σιγά-σιγά το γάλα ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα ώστε να μη σβολιάσει. Αφήνουμε να δέσει ελαφρά.
  4. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος (αν τη χρησιμοποιούμε) και τη μουστάρδα και ανακατεύουμε καλά.
  5. Βάζουμε μέσα το κρέας, τις πατάτες και τα λαχανικά. Ανακατεύουμε απαλά, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε θυμάρι και πάπρικα.
  6. Μεταφέρουμε το μείγμα σε πυρίμαχο σκεύος και απλώνουμε τη σφολιάτα από πάνω, γυρίζοντας λίγο τις άκρες προς τα μέσα. Κάνουμε 2–3 μικρές χαρακιές στη μέση για να φεύγει ο ατμός.
  7. Αλείφουμε με το χτυπημένο αυγό και ψήνουμε στους 200°C για 25–30 λεπτά, μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.
  • Αν τα περισσεύματα είναι λίγο στεγνά, προσθέτουμε ¼ φλ. ζωμό (κότας ή λαχανικών) ή λίγη κρέμα γάλακτος (2–3 κ.σ.) στο μείγμα πριν το βάλουμε στην πίτα. Η σφολιάτα μένει τραγανή και το εσωτερικό γίνεται πιο «δεμένο» και νόστιμο.
  • Για τέλεια σφολιάτα: πριν την ψήσουμε, βάζουμε την πίτα στο ψυγείο για 15–20 λεπτά ώστε η σφολιάτα να παγώσει καλά. Έτσι φουσκώνει ομοιόμορφα, δεν βουλιάζει και γίνεται πιο τραγανή στις άκρες.