Αυτή η ζύμη γίνεται χωρίς διπλώματα και φουσκώματα, είναι έτοιμη σε λιγότερο από μία ώρα και όταν τη δοκιμάσετε, δεν θα χρησιμοποιήσετε ξανά έτοιμη ζύμη. Μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε εξίσου σε αλμυρές και γλυκές πίτες, να φτιάξετε μικρά πιτάκια ή ακόμα και κρουασάν.

Σφολιάτα

Σφολιάτα

Τα μυστικά για σίγουρη επιτυχία:

Όλα τα υλικά πρέπει να είναι παγωμένα. Ιδανικά, μπορείτε να βάλετε το αλεύρι στο ψυγείο και το βούτυρο στην κατάψυξη για 30 λεπτά πριν ξεκινήσετε, καθώς και να προσθέσετε παγάκια στο νερό.

Προσθέστε το νερό λίγο – λίγο, καθώς χρειάζεται τόσο όσο, ώστε να «δέσει» η ζύμη.

Πριν ανακατέψετε τη ζύμη με τα χέρια σας, φορέστε γάντια, για να περιορίσετε τη μεταφορά θερμότητας και ζυμώστε ελάχιστα.

Σφολιάτα


 

Υλικά

για 2 μέτριες ζύμες

  • 250 γρ. βούτυρο, παγωμένο από την κατάψυξη
  • 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, παγωμένο
  • αλάτι
  • 10-12 κ.σ. νερό κρύο
  • 1 κ.σ. ξύδι
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για το χειροποίητο φύλλο σφολιάτας κοσκινίζουμε το αλεύρι και λίγο αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ.
  2. Τρίβουμε το βούτυρο στη χοντρή πλευρά του τρίφτη και το ρίχνουμε στο μπολ. Με ένα πιρούνι ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά, μέχρι να μοιάζουν σαν χοντρά τρίμματα ψωμιού.
  3. Προσθέτουμε μία-μία κουταλιά το παγωμένο νερό και το ξύδι, συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Ίσως να μη χρειαστεί να προσθέσουμε όλο το νερό.
  4. Ζυμώνουμε με τα χέρια μας για πολύ λίγο, ίσα-ίσα μέχρι να δημιουργηθεί ένα μαλακό ζυμάρι.
  5. Κάνουμε τη ζύμη σαν μπάλα, την τυλίγουμε με μεμβράνη τροφίμων και τη βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά.
  6. Όταν θέλουμε να χρησιμοποιήσετε τη ζύμη, τη χωρίζουμε στα δύο και ανοίγουμε το κάθε κομμάτι σε μακρόστενο σχήμα, διαστάσεων 15x30 εκ. και πάχους 1 εκ. Διπλώνουμε ξανά στη μέση και με τον πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη στο σχήμα που θέλουμε.
  • Η πίτα σας θα γίνει πιο όμορφη και γυαλιστερή, αν πριν την ψήσουμε, την αλείψουμε με αυγό.
  • Η ζύμη διατηρείται στο ψυγείο για 3 μέρες ή στην κατάψυξη για 2 μήνες.