Υλικά
            
        
        
        
        
    - 8-10 φέτες ψωμί του τοστ ή άλλο λευκό ψωμί χωρίς κόρα, μπαγιάτικο
 - 50 γρ. βούτυρο, μαλακό
 - 500 ml γάλα
 - 100 ml κρέμα γάλακτος
 - 2 αυγά
 - 75 γρ. ζάχαρη, λευκή ή καστανή
 - 1 κ.γ. κανέλα
 - 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
 - 100 γρ. σταφίδες ή αποξηραμένα κράνμπερι (προαιρετικά)
 
 Διαδικασία
        
            
        
                            
                        
            
    Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή) 
        - Για την πουτίγκα με ψωμί και βούτυρο προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
 - Αλείφουμε τις φέτες ψωμιού με βούτυρο και τις κόβουμε στη μέση.
 - Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος και στρώνουμε μέσα τις φέτες του ψωμιού, προσθέτοντας αν θέλουμε σταφίδες ανάμεσα στις στρώσεις.
 - Σε κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα με την κρέμα γάλακτος σε χαμηλή φωτιά, προσέχοντας να μην βράσει. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει ελαφρά.
 - Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά, τη ζάχαρη, την κανέλα και τη βανίλια. Προσθέτουμε σιγά-σιγά το ζεστό γάλα, χτυπώντας συνεχώς.
 - Ρίχνουμε το μείγμα πάνω από το ψωμί και αφήνουμε 5 λεπτά να απορροφηθεί.
 - Ψήνουμε την πουτίγκα στον φούρνο για 35-40 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να χρυσίσει.
 - Σερβίρουμε ζεστή ή χλιαρή, συνοδεύοντας ιδανικά με λίγη κρέμα γάλακτος ή παγωτό βανίλια.
 
- Αντί για σταφίδες ή cranberries, μπορούμε να βάλουμε κομματάκια σοκολάτας.
 - Μια πρέζα μοσχοκάρυδο δίνει πιο «ζεστή» γεύση.
 
Αμαρυλλίς Τσέγκου