Υλικά
  • 8-10 φέτες ψωμί του τοστ ή άλλο λευκό ψωμί χωρίς κόρα, μπαγιάτικο
  • 50 γρ. βούτυρο, μαλακό
  • 500 ml γάλα
  • 100 ml κρέμα γάλακτος
  • 2 αυγά
  • 75 γρ. ζάχαρη, λευκή ή καστανή
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 100 γρ. σταφίδες ή αποξηραμένα κράνμπερι (προαιρετικά)
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για την πουτίγκα με ψωμί και βούτυρο προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  2. Αλείφουμε τις φέτες ψωμιού με βούτυρο και τις κόβουμε στη μέση.
  3. Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος και στρώνουμε μέσα τις φέτες του ψωμιού, προσθέτοντας αν θέλουμε σταφίδες ανάμεσα στις στρώσεις.
  4. Σε κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα με την κρέμα γάλακτος σε χαμηλή φωτιά, προσέχοντας να μην βράσει. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει ελαφρά.
  5. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά, τη ζάχαρη, την κανέλα και τη βανίλια. Προσθέτουμε σιγά-σιγά το ζεστό γάλα, χτυπώντας συνεχώς.
  6. Ρίχνουμε το μείγμα πάνω από το ψωμί και αφήνουμε 5 λεπτά να απορροφηθεί.
  7. Ψήνουμε την πουτίγκα στον φούρνο για 35-40 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να χρυσίσει.
  8. Σερβίρουμε ζεστή ή χλιαρή, συνοδεύοντας ιδανικά με λίγη κρέμα γάλακτος ή παγωτό βανίλια.
  • Αντί για σταφίδες ή cranberries, μπορούμε να βάλουμε κομματάκια σοκολάτας.
  • Μια πρέζα μοσχοκάρυδο δίνει πιο «ζεστή» γεύση.