Τα καρύδια δίνουν υφή, το δενδρολίβανο αρωματίζει το κρέας, ενώ στο ταψί προσθέτουμε φέτες πορτοκαλιού που δίνουν φρεσκάδα και κάνουν τα υγρά του ψησίματος ιδανικά για μια απλή και φίνα σάλτσα. Είναι ένα πιάτο που μοσχοβολάει χειμώνα, γιορτή και ζεστασιά!
Υλικά
Για το ρολό
- 1,5-2 κιλά χοιρινή σπάλα χωρίς κόκαλο, ανοιγμένη για ρολό
- 2-3 κ.σ. μουστάρδα Dijon
- 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 1-2 κλωναράκια δενδρολίβανο
Για τη γέμιση
- 1 καρότο μεγάλο, κομμένο σε μικρά καρέ
- 1 πράσο, ψιλοκομμένο
- 1 κλωνάρι σέλερι, ψιλοκομμένο
- 1 ξινόμηλο, κομμένο σε μικρά καρέ
- ½ φλ. σταφίδα μαύρη
- ½ φλ. καρύδια χοντροκομμένα
- 60 γρ. Castello Danablu Μπλε Τυρί
- 1 κλωναράκι δενδρολίβανο φρέσκο
- 1 κ.σ. βούτυρο Lurpak
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2–3 κ.σ. φρυγανιά
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για το ταψί
- 1 πορτοκάλι με τη φλούδα, κομμένο σε χοντρές φέτες
- 240 ml ζωμό λαχανικών
- 1 κ.σ. μουστάρδα
- 1 κ.γ. ροζ πιπέρι
- 1-2 κλωναράκια δενδρολίβανο φρέσκο
Για τη σάλτσα
- τα υγρά από το ταψί
- 120 ml κρασί λευκό
- χυμό και ξύσμα από ½ πορτοκάλι
- 1 κ.γ. μουστάρδα Dijon
- 1 κ.γ. κορν φλάουρ
- 1 κ.σ. βούτυρο Lurpak
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Λημνιώνα με αρώματα ζουμερών ώριμων κόκκινων φρούτων, διακριτικές νότες βαρελιού και νότες από καπνό. H πρόταση του WSPC: Λημνιώνα Φίλια Γη
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για το χοιρινό ρολό γεμιστό με καρύδια, μήλο, σταφίδες και μπλε τυρί ετοιμάζουμε τη γέμιση: σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο Lurpak και σοτάρουμε το πράσο μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το καρότο, το σέλερι και το δενδρολίβανο, αλάτι και πιπέρι, και συνεχίζουμε το σοτάρισμα 1-2 λεπτά.
- Ρίχνουμε το ξινόμηλο, τις σταφίδες και τα καρύδια και ανακατεύουμε ακόμα 2–3 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το Castello Danablu Μπλε Τυρί σε κομματάκια και το αφήνουμε να λιώσει ελαφρά μέσα στη γέμιση. Αφαιρούμε το δενδρολίβανο. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και τη φρυγανιά, ανακατεύουμε και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.
- Απλώνουμε το κρέας σε μια καθαρή επιφάνεια. Το αλείφουμε με τη μουστάρδα και το αλατοπιπερώνουμε ομοιόμορφα.
- Απλώνουμε τη γέμιση στο κρέας, αφήνοντας περιθώριο 1-2 εκ. στις άκρες.
- Τυλίγουμε σφιχτά σε ρολό και το δένουμε καλά με σπάγκο ψησίματος.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Τοποθετούμε ένα μεγάλο τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και ροδίζουμε το ρολό από όλες τις πλευρές.
- Μεταφέρουμε το ρολό σε ένα βαθύ ταψί. Προσθέτουμε το ζωμό, και σκορπίζουμε γύρω τις φέτες πορτοκαλιού, το ροζ πιπέρι και τα κλωναράκια δενδρολίβανο.
- Σκεπάζουμε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στο φούρνο για 55-60 λεπτά.
- Ξεσκεπάζουμε, βρέχουμε το ρολό με τα ζουμιά του και ψήνουμε (ξεσκέπαστο) για ακόμη 45-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
- Το βγάζουμε από το φούρνο, μεταφέρουμε το ρολό σε πιατέλα και το αφήνουμε 10 λεπτά να ξεκουραστεί πριν το κόψουμε.
- Όσο ξεκουράζεται ετοιμάζουμε τη σάλτσα του: σουρώνουμε τα υγρά του ψησίματος σε μικρή κατσαρόλα, πιέζοντας στο σουρωτήρι τα κομμάτια πορτοκαλιού να βγάλουν τα ζουμιά τους.
- Προσθέτουμε το λευκό κρασί και τον χυμό πορτοκαλιού και σιγοβράζουμε για 2-3 λεπτά ώστε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Ανακατεύουμε τη μουστάρδα μέχρι να διαλυθεί. Διαλύουμε το κορν φλάουρ σε 2 κ.σ. κρύο νερό και το ρίχνουμε μέσα ανακατεύοντας.
- Σιγοβράζουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο, το ξύσμα πορτοκαλιού και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.
- Κόβουμε το ρολό σε παχιές φέτες και σερβίρουμε με τη σάλτσα του. Συνοδεύεται ιδανικά με πατάτες φούρνου, πουρέ ή ρύζι.
Καρολίνα Δωρίτη