Ένα γεμιστό χοιρινό ρολό ταιριάζει γάντι στο τραπέζι των Χριστουγέννων, καθώς μπορούμε να το ετοιμάσουμε σε πολλές εκδοχές. Στη συγκεκριμένη, φτιάχνουμε μια γέμιση με ντελικάτο Arla Φρέσκο Τυρί Κρέμα και τριμμένο Arla Αυθεντικό Δανέζικο Σκληρό Τυρί, γλυκά δαμάσκηνα, αρωματικά κάστανα και καπνιστό μπέικον - γεύσεις που ισορροπούν όμορφα μεταξύ τους και σίγουρα μυρίζουν Χριστούγεννα. Το μυστικό της νοστιμιάς του όμως, βρίσκεται και στο βούτυρο Lurpak που δίνει την πλούσια γεύση του στο ψητό και στη συνέχεια δένει σωστά και νοστιμίζει τη σάλτσα. Το βούτυρο άλλωστε, είναι το μυστικό της μαγείας των Χριστουγέννων.
Πέρα από τη γέμιση όμως, ιδιαίτερο στοιχείο αυτής της συνταγής είναι και τα κυδώνια, που μπαίνουν στο ταψί μαζί με το χοιρινό ρολό και τις πατάτες.
Τα κυδώνια είναι ένα υπέροχο υλικό που απογειώνει τα γιορτινά ψητά. Πέρα από το καταπληκτικό τους άρωμα και τη φυσική τους ιδιαίτερη οξύτητα, είναι ένα φρούτο άγλυκο, που αντέχει στο μακρύ ψήσιμο χωρίς να λιώνει.
Παράλληλα, σε αυτή τη συνταγή ισορροπούν και τη γλύκα της γέμισης, από τα δαμάσκηνα, τα κάστανα και το μέλι, δίνοντας στο πιάτο φρεσκάδα και βάθος.
Έτσι, το αποτέλεσμα είναι ένα ρολό ζουμερό, αρωματικό και απόλυτα ισορροπημένο, με μια χειμωνιάτικη και πρωτότυπη γαρνιτούρα που απογειώνει το πιάτο και το κάνει πραγματικά ξεχωριστό.
Το βούτυρο Lurpak δίνει στο ψήσιμο μοναδικό άρωμα και βοηθά τις πατάτες και τα κυδώνια να γίνουν καραμελωμένες εξωτερικά και αφράτες εσωτερικά. Το αποτέλεσμα είναι ένα εντυπωσιακό, χειμωνιάτικο πιάτο που σερβίρεται ιδανικά σε ιδιαίτερες περιπτώσεις και γιορτές.
Στην παρακάτω συνταγή βλέπουμε μαζί όλα τα στάδια, βήμα - βήμα. Πώς ανοίγουμε, γεμίζουμε και δένουμε σωστά το ρολό, πώς το θωρακίζουμε ώστε να μείνει ζουμερό, πώς ψήνουμε με πατάτες και κυδώνια ώστε να καραμελώσουν χωρίς να λιώσουν και πώς δένουμε στο τέλος μια βελούδινη και γευστική σάλτσα με το ζουμί του.
Η επιτυχία του ρολού βασίζεται σε μερικά βασικά σημεία:
- Στο σωστό άνοιγμα και γέμισμα, ώστε το κρέας να ψηθεί ομοιόμορφα.
- Στο σωστό δέσιμο με τον σπάγκο, ώστε να κρατήσει ωραίο σχήμα και να μην ανοίξει κατά το ψήσιμο.
- Στο ψήσιμο σε σωστή θερμοκρασία και χρόνο, για να μείνουν οι χυμοί εγκλωβισμένοι, και να ροδίσει λαχταριστά το κρέας χωρίς να στεγνώσει.
- Οι πατάτες πρέπει να κοπούν κυδωνάτες και τα κυδώνια σε χοντρές φέτες προκειμένου να αντέξουν στον χρόνο ψησίματος και να μην λιώσουν.
Ιδανικά ζητάμε από τον κρεοπώλη να μας ξεκοκαλίσει το κρέας και να το ανοίξει για ρολό. Αν χρειαστεί να το κάνουμε μόνοι μας απαιτείται πολύ καλό μαχαίρι. Τοποθετούμε το κομμάτι σε επιφάνεια κοπής και το ανοίγουμε σαν βιβλίο, προσέχοντας να έχει ομοιόμορφο πάχος.
Αφού ανοίξουμε το κρέας, το χτυπάμε απαλά με ειδικό εργαλείο για να ισιώσει. Προσοχή, όμως! Δεν το χτυπάμε υπερβολικά, γιατί δεν θέλουμε να γίνει πολύ λεπτό.
Η γέμιση πρέπει να είναι συμπαγής και όχι πολύ υδαρής. Τα δαμάσκηνα και τα κάστανα μπαίνουν ολόκληρα για να φαίνονται ωραία στο κομμένο ρολό και για να μην λιώσουν και χαθούν στο ψήσιμο. Το μπέικον μπορεί να μπει απευθείας ή να σοταριστεί ελαφρά, για να βγάλει πιο έντονα το άρωμά του.
Τη γέμιση την απλώνουμε στην επιφάνεια του κρέατος αφήνοντας αρκετό περιθώριο περιμετρικά, για να κλείσει σωστά. Κλείνουμε το ρολό χωρίς να το παραγεμίζουμε ή να το σφίγγουμε υπερβολικά.
Δένουμε και τυλίγουμε το ρολό με σπάγκο μαγειρικής, ανά 3-4 εκατοστά, φροντίζοντας να είναι σταθερό. Το δέσιμο εγγυάται ομοιόμορφο ψήσιμο και θα μας δώσει ένα ρολό με σωστό σχήμα.
Σημαντικό είναι επίσης πριν το ψήσιμο στον φούρνο, το ρολό να πάρει χρώμα στο τηγάνι ή σε μεγάλη κατσαρόλα. Αυτό το βήμα είναι απαραίτητο, προκειμένου το κρέας να μείνει ζουμερό και να έχει ωραίο χρώμα εξωτερικά.
Με όλες αυτές τις μικρές λεπτομέρειες και τεχνικές, το χοιρινό ρολό μετατρέπεται από ένα απλό ψητό, σε ένα πραγματικά ιδιαίτερο πιάτο. Ένα πιάτο με βαθιά νοστιμιά, ισορροπημένη γλύκα, αρώματα που θυμίζουν χειμώνα και γιορτές, το οποίο συνοδεύεται από μια γαρνιτούρα που το αναδεικνύει ακόμη περισσότερο.
Στην πλήρη συνταγή που ακολουθεί, θα δούμε βήμα - βήμα όλη τη διαδικασία, ώστε το ρολό να ψηθεί σωστά, να μείνει ζουμερό και τρυφερό, και να φτάσει στο τραπέζι εντυπωσιακό και απόλυτα ισορροπημένο, όπως ακριβώς πρέπει να είναι ένα γιορτινό πιάτο!
Για το ρολό
- 1,5-2 κιλά χοιρινό (σπάλα ή μπούτι, ξεκοκαλισμένο και ανοιγμένο για ρολό)
- 100 γρ. Arla Φρέσκο Τυρί Κρέμα
- 100 γρ. Arla Αυθεντικό Δανέζικο Σκληρό Τυρί, τριμμένο
- 10-12 δαμάσκηνα αποξηραμένα, χωρίς κουκούτσι
- 10-12 κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα
- 150 γρ. μπέικον, κομμένο σε κομμάτια
- 2 κ.σ. μουστάρδα
- 1½ κ.σ. μέλι
- 1 κ.γ. θυμάρι φρέσκο
- ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
- 1-2 κ.σ. βούτυρο Lurpak
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για το ταψί
- 5-6 πατάτες μεσαίες, καθαρισμένες και κομμένες κυδωνάτες
- 2 κυδώνια καθαρισμένα, κομμένα σε χοντρές κυδωνάτες φέτες
- 60 γρ. βούτυρο Lurpak
- 80 ml κονιάκ
- 180 ml ζωμός λαχανικών ζεστός ή νερό
- χυμός από 1 λεμόνι μικρό
- χυμός από 1½ πορτοκάλι
- 3 σκελίδες σκόρδο
- 2-3 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
Για τη σάλτσα
- 2 κ.σ. βούτυρο Lurpak
- 2 κ.σ. αλεύρι
- τα ζουμιά του ταψιού
- Για το χοιρινό ρολό γεμιστό με δαμάσκηνα, τυριά, κάστανα και κυδώνια ανακατεύουμε σε μπολ το Arla Φρέσκο Τυρί Κρέμα, το τριμμένο Arla Αυθεντικό Δανέζικο Σκληρό Τυρί, το θυμάρι, τη μουστάρδα και το μέλι.
- Ανακατεύουμε καλά το μείγμα και προσθέτουμε λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο.
- Ανοίγουμε το κρέας σε μεγάλη επιφάνεια και με ειδικό εργαλείο το χτυπάμε απαλά να ισιώσει.
- Το αλατοπιπερώνουμε και από τις δύο πλευρές.
- Απλώνουμε τη γέμιση ομοιόμορφα, αφήνοντας 2 εκ. κενό περιμετρικά.
- Απλώνουμε από πάνω το κομμένο μπέικον, τα ολόκληρα δαμασκηνά και τα κάστανα.
- Τυλίγουμε το ρολό σφιχτά και το δένουμε με σπάγκο ανά 3-4 εκ.
- Σε μεγάλο ταψί βάζουμε τις πατάτες και τα κυδώνια.
- Προσθέτουμε το σκόρδο, τον χυμό από το λεμόνι και το μισό πορτοκάλι, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά για να μη μαυρίσουν.
- Τοποθετούμε ένα μεγάλο τηγάνι ή κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και λιώνουμε 1-2 κ.σ. βούτυρο Lurpak.
- Βάζουμε μέσα το ρολό και το ροδίζουμε από όλες τις πλευρές μέχρι να σχηματίσει κρούστα.
- Το μεταφέρουμε στο ταψί με τις πατάτες και τα κυδώνια.
- Σε κατσαρολάκι λιώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο Lurpak και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Ανακατεύουμε μέσα το κονιάκ, τη μουστάρδα, το μέλι, τον υπόλοιπο χυμό πορτοκαλιού, λίγο αλάτι και πιπέρι.
- Αλείφουμε με το μείγμα ελαφρά το ρολό και περιχύνουμε τις πατάτες και τα κυδώνια με ό,τι περισσέψει.
- Προσθέτουμε στο ταψί τον ζωμό, το θυμάρι και καλύπτουμε χαλαρά με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και αλουμινόχαρτο.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 1 ώρα και 30 λεπτά.
- Στη συνέχεια αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και το χαρτί ψησίματος και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 30-40 λεπτά μέχρι να ροδίσει το κρέας και να καραμελώσουν οι πατάτες. Ελέγχουμε τα υγρά και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζωμό ή νερό.
- Μόλις ψηθεί το κρέας, το βγάζουμε και το αφήνουμε για 15 λεπτά να σταθεί.
- Μεταφέρουμε τις πατάτες και τα κυδώνια σε πιατέλα και σουρώνουμε τα ζουμιά του ταψιού.
- Σε κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο Lurpak για τη σάλτσα και προσθέτουμε το αλεύρι.
- Ανακατεύουμε με σύρμα και ρίχνουμε σιγά - σιγά τα ζουμιά του ταψιού έως να δέσει η σάλτσα. Αν δεν έχουμε αρκετά ζουμιά συμπληρώνουμε με ζωμό.
- Κόβουμε το κρέας σε φέτες και σερβίρουμε με τις πατάτες, τα κυδώνια και τη σάλτσα.
Καρολίνα Δωρίτη