Στη Σαββατιάτικη βόλτα στο κέντρο, κράτα μαζί σου μεγάλο καλάθι. Η «κοιλιά της Αθήνας», όπως θα έλεγε και ο Ζολά, δεν είναι μόνο τουριστική ατραξιόν, άσχετα αν σε κάθε μαγαζί θα συναντήσεις πλήθος τα γκρουπ, σε μια γαστρονομική ξενάγηση με μπουκιές από κάθε γωνιά της χώρας. Η Βαρβάκειος είναι από μόνη της όλη η ιστορία της αθηναϊκής νοστιμιάς και της αφθονίας, η εστία και η καρδιά, η κεντρική αγορά της πόλης εδώ και πάνω από 130 χρόνια, στεγασμένη σε ένα υπέροχο κτίριο που σχεδίασε ο Ιωάννης Κουμέλης και χρηματοδότησε ο εθνικός μας ευεργέτης Ιωάννης Βαρβάκης. Η τελευταία ανακαίνιση του 2022 άφησε άθικτη την ιστορική της αύρα, η Αγορά, όμως, εξελίσσεται μαζί μας, συναντώντας τους νέους καιρούς, με φρέσκα μεζεδοπωλεία, σούσι και τεράστια πάρτι που κατά καιρούς διοργανώνονται στις στοές της. 

Πλάι στο καινούριο, οι παλιοί έμποροι και οι κλασικοί εραστές της, που συνεχίζουν όπως παλιά, μέσα από χιλιάδες χρώματα, φωνές και κοσμοπλημμύρα, να ανιχνεύουν το πιο σπαρταριστό ψάρι και το ντόπιο αμνοερίφιο που εδώ θα το βρεις πιο φτηνό από κάθε μαγαζί στις γειτονιές της Αθήνας. Η Βαρβάκειος κρύβει θησαυρούς αν ξέρεις να την αποκωδικοποιήσεις, κρύβει την παλιά εξυπηρέτηση όπου ο πελάτης έχει πάντα δίκιο και αξίζει το καλύτερο, κρύβει μεζεδάκια, ρακές, πλανόδιους μουσικούς και μπόλικο ηδονισμό ανάμεσα σε δυό πάγκους, ανάμεσα στη στεριά και τη θάλασσα, που απλόχερα ξετυλίγονται στους γεμάτους πάγκους. 

Γύρω από τη Βαρβάκειο, κάθε γωνιά της χώρας έχει τους δικούς της πρεσβευτές, μαγαζιά που τιμούν από την Κρήτη ως τη Λήμνο, καλούδια που πουθενά αλλού δεν θα βρεις συγκεντρωμένα στη μεγάλη πόλη. Και του πουλιού το γάλα, παλιές κλασικές ντόπιες αξίες και μικροί νέοι παραγωγοί μπλέκονται στα πιο νοσταλγικά ψώνια, σε χιλιάδες λιχουδιές που περιμένουν να τις ανακαλύψεις. Η Αγορά και τα πέριξ της, δεν είναι μόνο το γαστρονομικό κέντρο της Αθήνας αλλά όλης της χώρας, το πιο σύντομο και πιο γευστικό ταξίδι στην αυθεντική, την αναλλοίωτη γεύση της Ελλάδας.

Κρέας για όλα τα γούστα

Βαρβάκειος

Ο Θάνος Αγγελής περνά κυριολεκτικά τη μέρα του κρεμασμένος στο κινητό ανιχνεύοντας ανά την επικράτεια το πιο εκλεκτό σφαχτό από ένα τεράστιο δίκτυο παραγωγών, το οποίο γνωρίζει ως παλιός και από πάππου προς πάππον στον αγορά. Γι’αυτό τον εμπιστεύονται όλα τα εστιατόρια που εστιάζουν στο κρέας αλλά και οι πιο γκουρμέ, εκλεκτές κουζίνες της πόλης και τον γνωρίζουν προσωπικά όλοι οι σεφ. Στο ανακαινισμένο του μπουτίκ-κρεοπωλείο θα μάθεις όσα δεν ήξερες για τις κοπές, θα ψωνίσεις κρέατα από φάρμες των Σερρών και της Ορεστιάδας που δεν έχουν υποστεί τα δεινά της εντατικής εκτροφής, γουρουνάκια από τις Σέρρες, γίδα από τη Νάξο και θα φέρεις αριστοτεχνικά κομμένο το κάθε κομμάτι σπίτι σου, ενώ αν του πας τα αγαπημένα σου μπαχαρικά θα σου φτιάξει το πιο sur mesure ρολό ή όποια προετοιμασία προτιμάς για να σου μείνει μόνο το ψήσιμο στο φούρνο. Μπόνους το κέρασμα-καρπάτσιο που κόβει ο Θάνος επί τόπου, μεζεδάκι για τους καλούς πελάτες, που εδώ αντιμετωπίζονται ως φίλοι. (210-32.32.211)

Κλασικό κρεοπωλείο και ο Πιρλιμπός, που όμως ξεχωρίζει για το σωστό, καλλιτεχνικό κόψιμο στο κομμάτι που θα διαλέξεις. Με 36 χρόνια παράδοση στο ντόπιο κρέας, εδώ θα αναζητήσεις το καλύτερο ελληνικό βοδινό από την Καρδίτσα και την Κόρινθο, αυτό που αν το πάρεις με το κόκκαλο, κάνει την πιο πλούσια, γευστική μοσχαρόσουπα. Αλλά και μοσχαράκι φυσικής διατροφής από τη Νάξο και χοιρινά από τη Χαλκίδα. (210-32.16.879)

Τα «δεύτερα» κομμάτια, τα μάγουλα, οι ουρές και τα εντόσθια είναι το Ευαγγέλιο της νέας γαστρονομίας και κομμάτια που δύσκολα βρίσκεις στα πιο πολλά κρεοπωλεία. Σ’ αυτά ειδικεύεται ο Λευκαδίτης. Μη δώσεις σημασία στο ντεκόρ με τις κρεμασμένες μοσχαροκεφαλές και πέρνα κατευθείαν στα αμελέτητα, τα γλυκάδια, τις σπλήνες, τις κοιλίτσες και τα εντεράκια, το ελληνικό συκώτι, όλα άψογα καθαρισμένα και έτοιμα για την κατσαρόλα. (210-32.12.953)

Ο πρόεδρος της Βαρβακείου, ο Κλεάνθης Τσιρώνης ήταν ο μαέστρος του αμνοερίφιου. Μπορεί ο ίδιος να έφυγε από τη ζωή αλλά στο μαγαζί του θα βρεις τεράστια γκάμα από κατσικάκια που ταξιδεύουν από κάθε γωνιά της Ελλάδας, ναξιώτικα αρνάκια, γίδα και προβατίνα κομμένη σε κομψά παϊδάκια αλλά και μοσχαράκια από την Καλαμπάκα.

Το κυνήγι δεν είναι κάτι που βρίσκεις εύκολα στις αγορές της πόλης αλλά οι γιορτές που πλησιάζουν το αγαπούν. Η Βάλια Κάλντα (210-32.22.401) φέρνει κρέατα από τον Εθνικό Δρυμό της Πίνδου και κατόπιν παραγγελίας, αγριογούρουνο, λαγό, ορτύκια, πέρδικες, φασιανούς και ζαρκάδι από τα Γρεβενά.

Για ό,τι σε χοιρινό εμπιστεύεσαι τον Πατίστα, για τα μικρά γουρουνάκια γάλακτος που μπαίνουν ολόκληρα στο φούρνο και για κάθε χοιρινό κομμάτι, μέχρι καλοκαθαρισμένα ποδαράκια για την παραδοσιακή πηχτή των γιορτών. Εδώ θα βρεις και το καλύτερο κουνελάκι, που δεν μυρίζει και η εκτροφή του εγγυάται το πιο άπαχο και νόστιμο κρέας (210-32.16.857). Ωραία γουρουνάκια έχει και ο Δημητριάδης που ειδικεύεται από το 1942 στα ελληνικά χοιρινά.

Τα πιο φρέσκα του βυθού

Ψάρια στη Βαρβάκειο Αγορά

Η αλήθεια είναι πως ο ψαράς μπορεί να σε γελάσει ακόμη και αν είσαι δεινός γνώστης του ψαριού. Μόνον ο δικός σου ψαράς θα σου πει την αλήθεια, γι’αυτό φρόντισε να τον κάνεις φίλος σου, όπως κάνουν όλοι οι σεφ που είναι προσωπικοί φίλοι του Πικούνη (210-32.14.915) και του Κοράκη (210-32.19.885), που φέρνουν ό,τι εκλεκτότερο, τίμιο και φρέσκο στους πάγκους της Βαρβακείου. 

Τη μεγαλύτερη ποικιλία σε όστρακα εγγυημένης φρεσκάδας, ελληνικά και εισαγωγής, τα φέρνει ο Αράπης (2103213069), όπως βασιλικά στρείδια, μύδια, βόνγκολε για μακαρονάδες, χτένια, καβούρια και αστακό, γυαλιστρές και κυδώνια, αχιβάδες, αμμοσωλήνες και αυγά ψαριών σε σκαφάκι, μαζί με τα νοστιμότατα, ελληνικά και πάμφθηνα μπλε καβούρια.

Τα χορταράκια του βουνού

Βγαίνοντας από την αγορά, θα συναντήσεις τις κυρίες που πουλάνε στην είσοδο άγρια χόρτα που μαζεύουν από το βουνό, φρέσκα μυρωδικά για τις μαγερειές και τις πίτες του χειμώνα και την πιο λαχταριστή, πιπεράτη, άγρια ρόκα. Δεν θα βρεις καλύτερα σε όλη την αγορά!

Όλα τα κρητικά που νοστάλγησες

Η Ανθούσα Ζουριδάκη ξεκίνησε από δυό φούρνους στο Ηράκλειο και τα Μάταλα, για να εξελιχθεί στον μεγαλύτερο πανελλαδικά πρεσβευτή όλων των κρητικών προϊοντων. Με μια νέα κατηγορία «Ντουμπάι», που βάζει την αγαπημένη πάστα πάνω στα λυχναράκια και φύλλο χρυσού πάνω στα παξιμαδάκια, φαίνεται ότι η επιχείρηση επεκτείνεται και στο αραβικό εξωτερικό, όμως εμείς την προτιμάμε για το άπαιχτο απάκι κοτόπουλο, για τα παξιμάδια, τα νοστιμότερα σιουφιχτά της αγοράς σε τρία μεγέθη, για τη ρακή, τα λουκάνικα, τη στάκα, την ξινομυζήθρα, τις ελιές και όλα τα κλασικά αγαπημένα της Κρήτης, σε ποικιλία να χάνεις το μυαλό σου. Τα Σαββατοκύριακα, οι ψησταριές ανάβουν στο πεζοδρόμιο και τα λουκάνικα μοιράζονται στους περαστικούς όσο οι λύρες ξεσηκώνουν το κέφι της γειτονιάς. Ζουριδάκης, Ευριπίδου 25, τηλ. 210-32.11.109

Ο μαγικός Μιράν πλανήτης

Μιράν

Όταν ο αρμένης κύριος Μιράν βρέθηκε εξόριστος στην Ελλάδα το ’22 μετά την καταστροφή της Σμύρνης, αποφάσισε να φτιάξει το δικό του παστουρμά και σουτζούκι για τους μερακλήδες πατριώτες του. Σήμερα, η τρίτη γενιά ο Κρικόρ κι ο Μιράν ο νεότερος, ηγείται της οικογενειακής επιχείρησης που έχει μεταμορφωθεί σε υπερσύγχρονο εργοστάσιο ευλαβικά τιμώντας, ωστόσο, όλες τις προσταγές της παράδοσης. Με την ίδια αιωνόβια συνταγή, ο παστουρμάς κόβεται στο χέρι και φτιάχνεται από κάθε ζώο και κάθε κομμάτι του, από γαλοπούλα, αρνάκι ή καμήλα, λάιτ ή παραδοσιακός, στη μεγαλύτερη γκάμα πανελλαδικά για έναν παστουρμά. Κατεψυγμένη παστουρμαδίπιτα, σουτζούκι και μπέργκερ από βουβάλι, γλώσσα βοδινή καπνιστή, κοτόπουλο καπνιστό φιλέτο, παστράμι βοδινό με πιπέρι και κόλιανδρο, μια τεράστια γκάμα από αλλαντικά και τυριά, καπνιστά ψάρια και σάλτσες, που συνοψίζουν τις πιο εκλεκτές στιγμές της ελληνικής, σπάνιας παραγωγής. Μιράν. Ευριπίδου 45, τηλ. 210-32.17.187

Οι αρμένιοι ξέρουν από αλλαντικά

Άπαχος παστουρμάς από μοσχαρίσιο μπούτι από τη Δράμα και με παράδοση από το 1935, όλη η γκάμα των πρωτότυπων, εξαιρετικών αλλαντικών του Sary από τη Θράκη, λαδοτύρι Μανταμάδων, κασέρι της Ερεσσού, παλαιωμένο κασέρι από την Ξάνθη, πολίτικο σουτζούκι αέρος, βουβαλίσια λουκάνικα και αλλαντικά, γκίζα και λουκάνικο-κεφτές, ντολμαδάκια, γεμιστές πιπεριές, τουρσιά, σάλτσες, ντιπάκια και μερακλίδικες αλοιφές, παξιμάδια και πίτες, ο Αραπιάν σού στρώνει το εκλεκτότερο τραπέζι σε ένα ταξίδι που συγκεντρώνει στο ίσιο πιάτο ό,τι εκλεκτότερο από την παράδοση και του νεωτερισμούς της. Αραπιάν. Ευριπίδου 41, τηλ. 210-32.17.238

Όλα όσα παράγει η Λέσβος

Βαρβάκειος

Ένα θεματικό, μονοποικιλιακό μαγαζί, με άρωμα από Μυτιλήνη, σε σύγχρονο ντιζάιν είναι το Περι Λέσβου. Λαδοτύρι, καλαθάκι, μελίχλωρο, μέλι, λάδι, ούζο, ελιές από τη Γέρα, λουκάνικα, παξιμάδια, γλυκά κουταλιού και εξαιρετικά σιροπιαστά από γυναικείους συνεταιρισμούς, όλα της Λέσβου τα καλά, σε ένα λευκό, χαρούμενο μαγαζί πάνω στην Αθηνάς. Περί Λέσβου. Αθηνάς 33, τηλ. 210-32.33.227

Η πιο βουτυράτη φέτα

Ίδιο κι απαράλλαχτο από τη δεκαετία του '50, η Στρούγγα του Μοριά είναι ένα τυράδικο με ιστορία και ήθος. Εδώ η φέτα είναι θρησκεία, την ψωνίζεις όπως παλιά, κατόπιν δοκιμής στην άκρη του μαχαιριού. Την άνοιξη μόνο, θα βρεις την φέτα αλοιφή, ένα βουτυρένιο, πικάντικο και γλυκό συνάμα θαύμα που κάνει την καλύτερη παρέα με ένα ζεστό, φρυγανισμένο ψωμί και λίγο ελαιόλαδο. Το δικό τους κατσικίσιο γιαούρτι από την Αρκαδία, όλα όσα περιμένεις από ένα παλιό, αυθεντικό γιαούρτι και υπέροχο κατσικίσιο τυρί. Η Στρούγγα του Μοριά. Ευριπίδου 21, 210-32.16.351

Με ρωσοπολονική αύρα

Δεν χρειάζεται να είσαι εραστής της Βαλκάνιας γεύσης για να ερωτευτείς αυτή την Avra, που συνδυάζει το σπάνιο λαδοτύρι της Ζακύνθου, με εξαιρετικές σμετάνα, ποντιακά τυριά ιδανικά για το τέλειο κιουνεφέ αλλά και τον πιο βελούδινο καπνιστό σολομό στην πιο φτηνή τιμή της αγοράς. Εδώ θα βρεις και καπνιστή χοντροκομμένη πανσέτα, μυστικό νοστιμιάς για μια καρμπονάρα, πηχτές με λαχανικά και κρέας, κατεψυγμένα φρούτα, ανάμεσά τους και τα αντιοξειδωτικά και σπάνια κίτρινα βατόμουρα, σε πολύ χαμηλές τιμές για τα γλυκά σου, κατεψυγμένα τορτελίνια και πελμένι γεμιστά με χοιρινό ή πατάτα που βράζουν σε ελάχιστα λεπτά, σπάνιες βότκες, ρώσικο ψωμί με μπαχαρικά αλλά και μια μεγάλη ποικιλία από τουρσιά, με ξεχωριστό το καρπούζι, τα αγριομανίταρα και την πράσινη ντομάτα. Avra. Αρμοδίου και Αθηνάς 14, τηλ. 210-32.18.775

Και του πουλιού το γάλα από τα πέρατα της Ελλάδας

Κολιός

Δεν είναι τυχαίο που τον Κολιό τον περιλαμβάνουν στις διαδρομές τους όλοι όσοι διοργανώνουν γαστρονομικά tours. Ένας παράδεισος από ξεχωριστά προϊόντα από όλη την Ελλάδα, με τον φούρνο να πρωτοστατεί στην πρόσοψη: στρουμπουλά καρβέλια  αληθινού, προζυμένιου ψωμιού που ψήνεται στον ξυλόφουρνο, από τη Χαλκίδα ή το Κάτω Σούλι του Μαραθώνα, ψωμί αγιορείτικο και ζέας. Παράλληλα, ένα μελένιο σύμπαν, που χωρά το πιο σπάνιο μέλι από κάθε γωνιά της Ελλάδας, χαλβάδες, χαλβαδόπιτες και ταχίνια όλης της επικράτειας, παξιμάδια, κουλουράκια, λουκούμια, ζαχαρωτά, όσπρια, βότανα από τον Ταϋγετο, μακαρούνες, ρεγκινέτες κι ένα σωρό ελληνικά ζυμαρικά από παλιά συνταγή κατευθείαν από τον πετρόμυλο, αποξηραμένα ελληνικά μανιτάρια, τσίπουρο Τυρνάβου, λάδια, τυριά, όπως τα σπάνια τυριά της Ίου, το σκοτύρι, η γραβιέρα, η μυζήθρα και το ξινό. Λατρεία δικιά μου, τα ικαριώτικα γλυκά, που φτιάχνονται στο χέρι, με ικαριώτικο μέλι. Λουκουμάκια ένα σωρό γεύσεις και αρώματα, καρύδες με σοκολάτα και κυρίως, τα πιο ονειρεμένα μελομακάρονα που έχεις δοκιμάσει ποτέ σου, φτιαγμένα από ικαριώτισσες νοικοκυρές. Η Στέλλα Κολιού με το σύζυγό της, χαμηλόφωνα και με ουσία έχουν μεταμορφώσει σε γκουρμέ χάρτη της Ελλάδας το παλιό τους σφολιατάδικο, και έτσι εξηγείται η τεράστια ποικιλία από ζύμες, φύλλα και κάθε λογής πίτα και κατεψυγμένο πιτάκι. Συο καινούριο τους μαγαζί, λίγο παραπάνω, λαχταριστές και ζεστές προσφέρονται οι πίτες τους για μια δοκιμή στο πόδι! Κολιός, Αθηνάς 35 και Αθηνάς 54, τηλ. 210-32.41.477

Η πηγή του παξιμαδιού και τα καλούδια της Μάνης

Ο Παναγιώτης Νικόλαρος, Μανιάτης στην καταγωγή, άνοιξε αυτό εδώ το μαγαζί στην Αθηνάς το 2008 για να πουλά το δικό του μέλι. Με τη γυναίκα του την Αιμιλία σιγά-σιγά επεκτάθηκαν και σε κάποια μοναδικά προϊόντα, όπως τα σπιτίσια, μανιάτικα κουλουράκια, κριτσίνια κρασιού, σφέλα, φέτα και μυζήθρα, τα ζυμαρικά "Οι Μύλοι" από τα πιο νόστιμα και αλ ντέντε της παράδοσης, ψωμί από το Άγιο Όρος και τη Χαλκίδα, φρέσκο φύλλο γιουφκά από τη Β. Ελλάδα, λαλάγγια του Ανδροβιτσανέα, σαμουσάδες, δίπλες, κουραμπιέδες με σπαρτιάτικο ελαιόλαδο. Ειδικότητά τους, όμως, είναι η μεγάλη ποικιλία από ξεχωριστά παξιμάδια, το βαρύ, κρίθινο παξιμάδι του Ζαφειράκη από την Ιεράπετρα, ιδανικό για έναν αυθεντικό ντάκο, το απλό ή ολικής κρητικό εφτάζυμο με κείνη την παλιά γεύση, αφράτο όπως το αποζητά το κάθε τυρί, στην εκδοχή με γλυκάνισο αναδεικνύει το άρωμα του καφέ και κάθε ελληνικό βότανο αλλά και το προζυμένιο παξιμάδι από τον Πάρνωνα και παξιμάδι χωρίς γλουτένη. Παραδοσιακά προϊόντα. Αθηνάς 39, 210-32.22.622

Το μαγαζί που θα σε κάνει ζαχαροπλάστη πρώτης γραμμής

Αν σκοπεύεις να ασχοληθείς με τη ζαχαροπλαστική αλλά σου λείπουν όλες αυτές οι πρώτες ύλες που αλλού κοστίζουν ακριβά όμως δίνουν την επαγγελματική όψη αλλά και τη νοστιμιά της καλής πρώτης ύλης στο τελικό αποτέλεσμα, έλα μια βόλτα από τη Μαρία Βορριά, να χαθείς για ώρες στα ράφια με τις ζαχαρόπαστες, τις αμυγδαλόπαστες, τα χρώματα, τα διακοσμητικά, τις τρούφες και τα κουφετάκια σε κάθε μορφή και μέγεθος. Μαζί, θα ψωνίσεις και εξαιρετική, βιολογική καρυδόψυχα, σύκα Κύμης, βασιλικούς, ζουμερούς χουρμάδες από την Τυνησία αλλά και τα παλιά νοσταλγικά σοκολατάκια μαργαρίτες σε κάθε μορφή σοκολάτας. Μαρία Βορριά. Ευριπίδου 22, τηλ. 210-32.12.564

Τα άπαντα του αυγού

Με τόση λαχτάρα για brunch η εποχή μας έχει αγαπήσει το αυγό περισσότερο από κάθε άλλη στη γαστρονομική μας ιστορία. Ο Κρόκος, απέναντι μόλις βγαίνεις από τη Βαρβάκειο, είναι ο παράδεισος του αυγού: αυγά ταξινομημένα ανάλογα με τα μεγέθη τους, αυγά ορτυκιού, φραγκόκοτας, με Ω3, και φρακόκοτας, χήνας, πάπιας ή στρουθοκάμηλου κατόπιν παραγγελίας, εμφιαλωμένο, παστεριωμένο υγρό ασπράδι αυγού και για όσους αποφεύγουν τον κρόκο ή μόνο παστεριωμένα κροκάδια ιδανικά για γλυκά που δεν ψήνονται αλλά και γκάτζετς για το μαγείρεμα του αυγού, όλα σε πολύ οικονομικές τιμές. Κρόκος. Σοφοκλέους 20, τηλ. 2103248946

Το τσάι που αγάπησαν τα manga

One Tea

One Tea

Oυρά περιμένουν οι κινέζοι τουρίστες στην είσοδο για κάτι που εσένα ίσως σου φανεί εξωγήινο, κυπελάκια με φλούο τσάγια σε χρώματα απίστευτα, ροφήματα που φτιάχνονται μπροστά σου και δεν έχεις ξαναδεί ποτέ σου. Τα δυό κινεζάκια της ιδιοκτησίας μπορεί να μη μιλούν γρι ελληνικά, όμως, οι φωτογραφίες με τις περιγραφές θα σε βάλουν κατευθείαν στο νόημα του «τσάι-on-the-go!» Pearl milk tea, passion fruit cheese tea, strawberry smoothie, coconut matcha tea και χιλιάδες φλούο μπιρμπιλόνια στην προθήκη σε όλα τα φρουτένια-εσάνς αρώματα έτοιμα να μεταμορφωθούν σε παγωμένα τσάγια, ταμάμ για manga lovers. One Tea. Αθηνάς 23