
Μερικές συμβουλές για το πιο νόστιμο αποτέλεσμα: Όταν αγοράζουμε κρέας για να φτιάξουμε σούπα το πιο σημαντικό είναι να επιλέξουμε τη σωστή κοπή, δηλαδή, κομμάτια που μαγειρεύονται αργά και δίνουν στο ζωμό πλούσια γεύση και σώμα. Κοπές για τέτοια χρήση είναι το ποντίκι, η ελιά, ο λαιμός. Εξίσου κατάλληλη επιλογή είναι τα κομμάτια με κόκαλο όπως η σπάλα και το οσομπούκο. Το λιπάκι και το ζελέ που έχουν αυτά τα κομμάτια το θέλουμε. Κάνουν το κρέας πιο τρυφερό και το ζωμό πιο νόστιμο εμπλουτίζοντας τον με κολλαγόνο.
Το κολλαγόνο είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στους συνδετικούς ιστούς, τους τένοντες, το δέρμα και ιδιαίτερα στα κόκαλα του ζώου. Με το αργό μαγείρεμα, το κολλαγόνο διασπάται και μετατρέπεται σε ζελατίνη, η οποία δίνει στο ζωμό πλούσια, "δεμένη" υφή και γεμάτη γεύση. Επιπλέον, το κολλαγόνο είναι ευεργετικό για τις αρθρώσεις, την υγεία και σφριγηλότητα του δέρματος, τα μαλλιά και το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
Χρησιμοποιούμε απλά και εύκολα λαχανικά όπως ντομάτα, καρότο, πατάτα και σέλερι. Την ντομάτα καλό είναι να την ξεφλουδίσουμε αν δεν θέλουμε να δούμε τις φλούδες της να επιπλέουν στη σούπα. Για να ξεφλουδίσουμε εύκολα τη ντομάτα, με ένα κοφτερό μαχαίρι, χαράσσουμε απαλά ένα μικρό "X" στη βάση της (το αντίθετο άκρο από το κοτσάνι). Τη βουτάμε σε βραστό νερό και τη ζεματάμε για ½-1 λεπτό. Αμέσως μετά, βγάζουμε τη ντομάτα από το καυτό νερό και τη βυθίζουμε σε ένα μπολ με παγωμένο νερό ή νερό με παγάκια. Αυτό θα σταματήσει τη διαδικασία μαγειρέματος και θα κάνει τη φλούδα πιο εύκολη στο ξεφλούδισμα. Με τα χέρια μας ή με ένα μαχαίρι, τραβάμε απαλά τη φλούδα και την αφαιρούμε.
Το κρέας το βράζουμε αρχικά με λίγα υλικά ώστε να μαγειρευτεί καλά και να μαλακώσει. Έτσι θα δημιουργήσουμε ένα ωραίο ζωμό που θα γίνει η βάση της σούπας μας. Προς το τέλος προσθέτουμε το καρότο, την πατάτα και το σέλερι και συνεχίζουμε να βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν και τα λαχανικά, χωρίς όμως να λιώσουν.
Σημαντικό είναι να βράσουμε το κρέας σε χαμηλή φωτιά ώστε να παραμείνει τρυφερό και ζουμερό. Επίσης, ένα καλό ελαιόλαδο, θα συμβάλλει στην τελική γεύση της σούπας μας. Το προσθέτουμε στο τέλος του μαγειρέματος για να διατηρήσει τα θρεπτικά του στοιχεία και να δώσει γεύση.
- 700 γρ. μοσχάρι (ποντίκι), κομμένο σε μέτρια κομμάτια
- 1,5 lt περίπου ζεστό νερό ή ζωμό βοδινού
- 1 ντομάτα μεγάλη και ώριμη, ξεφλουδισμένη
- 2-3 καρότα, κομμένα σε ροδέλες
- 2-3 πατάτες, κομμένες σε κύβους
- 1 κρεμμύδι, κομμένο σε μικρά καρέ
- 1 σκελίδα σκόρδο ολόκληρη
- 1 κλωνάρι σέλερι ψιλοκομμένο (τα φύλλα τα φυλάμε για το ζωμό)
- 2 φύλλα δάφνης
- 2-3 κλωναράκια θυμάρι φρέσκο
- 40 ml ελαιόλαδο
- χυμός από 1 λεμόνι
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Λευκό Chardonnay με αρώματα ροδάκινου, κίτρου, βουτύρου και brioche με ισορροπημένη οξύτητα, λιπαρότητα και πικάντικη επίγευση. Η πρόταση του WSPC: Chardonnay Aivalis Winery
- Για την κρεατόσουπα βήμα-βήμα, πρώτα ξεφλουδίζουμε την ντομάτα και την κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια, κρατώντας τα ζουμιά της και αφαιρώντας τα σπόρια της.
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, βάζουμε το μοσχάρι μαζί με τα φύλλα δάφνης, το θυμάρι, το σκόρδα, τα φύλλα του σέλερι, την ντομάτα, το κρεμμύδι και περίπου 1,5 lt νερό ή ζωμό. Θα πρέπει να καλύπτει τα υλικά μας και να είναι περίπου 2 δάχτυλα πάνω από αυτά.
- Φέρνουμε σε βρασμό και αφαιρούμε τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια με τρυπητή κουτάλα.
- Κόβουμε τα καρότα, τις πατάτες καρέ και σε ροδέλες και ψιλοκόβουμε το σέλερι.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά, καλύπτουμε με καπάκι και αφήνουμε το κρέας να σιγοβράσει για 1-1,5 ώρα, μέχρι να μαλακώσει.
- Αφαιρούμε τα φύλλα δάφνης.
- Προσθέτουμε τα καρότα, τις πατάτες, και το σέλερι.
- Συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
- Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και, αν χρειάζεται, διορθώνουμε τη γεύση με αλατοπίπερο.
- Στύβουμε τον χυμό λεμονιού μέσα στη σούπα την τελευταία στιγμή.
- Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε.
- Αν θέλουμε, μπορούμε να εμπλουτίσουμε τη σούπα με περισσότερα λαχανικά όπως κολοκύθα, γλυκοπατάτα, κολοκυθάκι, πράσο κ.α.
- Μπορούμε να προσθέσουμε ένα μικρό ζυμαρικό όπως αστεράκι ή πεπονάκι που αρέσει και στα παιδιά.
- Μπορούμε επίσης να προσθέσουμε ελάχιστο ρύζι, γλασέ ή νυχάκι.