Συνήθως αγοράζουμε τα αυγά συσκευασμένα από τα σούπερ μάρκετ και τα παντοπωλεία, αλλά και χύμα από τον πάγκο του αυγουλά στη λαϊκή αγορά. Σε κάθε περίπτωση, τα αυγά και οι συσκευασίες τους φέρουν πάνω τους σημαντικές πληροφορίες που αξίζει να γνωρίζεις.
Τι πρέπει να αναγράφεται στη συσκευασία;
Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία οι συσκευασίες των αυγών είναι υποχρεωτικό να φέρουν τις παρακάτω ενδείξεις:
- Λογότυπο (το εμπορικό σήμα)
- Την κατηγορία τους: ΑΑ/Α/Β
- Πόσα αυγά περιέχουν
- Την ημερομηνία λήξης τους
- Την ονομασία του παραγωγού και του κέντρου συσκευασίας, καθώς και τα λοιπά στοιχεία τους, όπως διεύθυνση και τηλέφωνο
- Τον αριθμό Ωοσκοπικού Κέντρου όπου ελέγχθηκαν τα αυγά
- Τον χρόνο διατήρησης στο ψυγείο μετά την αγορά
Το βάρος που καθορίζει το μέγεθός τους
Στις συσκευασίες των αυγών θα δεις να αναφέρονται με διαφορετικό μέγεθος - small, medium, large και extra large. Πού αντιστοιχεί όμως το κάθε μέγεθος;
- S: Τα μικρά αυγά, έως 53 γρ. έκαστο
- Μ: Τα μεσαία αυγά με βάρος 53-63 γρ. έκαστο
- L: Τα μεγάλα αυγά με βάρος 63-73 γρ. έκαστο
- XL: Τα πολύ μεγάλα αυγά, με βάρος πάνω από 73 γρ. έκαστο
Τι σημαίνουν οι σφραγίδες στο κέλυφος των αυγών
Είτε πρόκειται για χύμα είτε για συσκευασμένα, τα αυγά φέρουν πάνω τους σφραγίδες σε κόκκινο ή άλλο χρώμα που δηλώνουν πολύ σημαντικά πράγματα για τον τρόπο με τον οποίο έχουν παραχθεί.
Ο πρώτος αριθμός μπορεί να είναι από 0 έως 3 και αφορά στον τρόπο παραγωγής τους:
- 0 = Βιολογικά. Πρόκειται για αυγά που προέρχονται από κότες ελευθέρας βοσκής, οι οποίες τρέφονται μόνο με πιστοποιημένες βιολογικές τροφές, δηλαδή γενετικά μη τροποποιημένες που καλλιεργήθηκαν χωρίς φυτοφάρμακα.
- 1 = Ελεύθερης Βοσκής. Αυγά που προέρχονται από κότες που ζουν σε αχυρώνα με ανοίγματα (προκαθορισμένα από τη νομοθεσία), τα οποία τους επιτρέπουν να βγαίνουν έξω. Σε κάθε κότα αντιστοιχούν 4 τ.μ., ενώ τα πτηνά κινούνται άνετα και βόσκουν έξω.
- 2 = Αχυρώνα ή δαπέδου με στρωμνή. Πρόκειται για μια σύγχρονη μορφή κοτετσιού, όπου ο χώρος είναι κλειστός μεν αλλά διαμορφωμένος με στρωμνές και φωλιές και οι κότες μπορούν να κινούνται και να πετάνε. Για κάθε 9 κότες αντιστοιχεί 1 τ.μ.
- 3 = Κλωβοστοιχίας. Οι κότες ζουν σε κλωβούς, όπου ταΐζονται με δημητριακά και καλαμπόκι, χωρίς όμως να κινούνται. Αντιστοιχούν στο 80% των αυγών που κυκλοφορούν στην αγορά. Οι κλωβοί είναι πλέον καλύτεροι απ’ ότι παλιά - σήμερα αντιστοιχούν 750 τ.εκ. για κάθε μια κότα ενώ παλαιότερα ήταν 500 τ.εκ.
Τα δύο γράμματα που ακολουθούν υποδηλώνουν τη χώρα παραγωγής τους. Τα ελληνικά φέρνουν την ένδειξη EL.
Τέλος, οι 5 αριθμοί που ακολουθούν αφορούν στον αριθμό παρτίδας, στη μονάδα και στον θάλαμο παραγωγής τους.
Οι 7 πιο συνηθισμένες απορίες για τα αυγά
Ποια είναι η διαφορά των «φρέσκων» από τα «ημέρας»;
Σύμφωνα με τον νόμο «έξτρα φρέσκα ή ημέρας» θεωρούνται τα αυγά που βρίσκονται στο ράφι μόνο μέχρι την έβδομη ημέρα από τη συσκευασία τους ή την ένατη ημέρα μετά τη γέννησή τους/ Από την άλλη, φρέσκα θεωρούνται όσα βρίσκονται στο ράφι έως και 28 μέρες από την παραγωγή τους.
Τι σημαίνει η ένδειξη Ω-3 σε κάποιες συσκευασίες αυγών;
Ότι τα αυγά εμπλουτίζονται με ω-3 λιπαρά (πολυακόρεστα λιπαρά οξέα) μέσω της διατροφής της κότας, δηλαδή με τροφές πλούσιες σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (λινάλευρο, λινέλαιο, ιχθυέλαιο, αντράκλα κ.ά.). Τα συγκεκριμένα αυγά καλό είναι να καταναλώνονται μόνο βραστά, γιατί το τηγάνισμα καταστρέφει τα ω-3 λιπαρά.
Τι διαφορά έχουν τα λευκά από τα καφέ αυγά;
Το χρώμα του κελύφους των αυγών σχετίζεται με τη φυλή της κότας και όχι με την ποιότητά τους. Τα λευκά προέρχονται από κότες λευκού χρώματος και τα καφέ από καφέ.
Το χρώμα του κρόκου επηρεάζει την ποιότητα του αυγού;
Το χρώμα του κρόκου σχετίζεται με τη διατροφή των πτηνών και δεν επηρεάζει τη θρεπτική και βιολογική αξία του αυγού.
Πόσο και πώς διατηρούνται καλύτερα τα αυγά;
Στο ψυγείο τα αυγά συντηρούνται μέχρι την ημερομηνία ανάλωσής τους, όπως αυτή αναγράφεται στη συσκευασία τους και κατά προτίμηση κλεισμένα σε αυτή ή σε άλλο κλειστό δοχείο. Οι ανοιχτές θήκες του ψυγείου δεν ενδείκνυνται γιατί το κέλυφος του αυγού έχει περίπου 17.000 πόρους από τους οποίους εύκολα απορροφά τις οσμές των τροφίμων που φυλάμε στο ψυγείο. Στις αυγοθήκες τα τοποθετούμε με το μυτερό μέρος προς τα κάτω, ώστε ο κρόκος να παραμένει στη μέση και ο αεροθάλαμος στη φυσική του θέση.
Πώς ξεχωρίζουμε το φρέσκο από το μπαγιάτικο αυγό;
Με 2 τρόπους: Χωρίς να το σπάσουμε ή σπάζοντάς το μέσα σε πιάτο. Στην πρώτη περίπτωση βυθίζουμε το αυγό μέσα σε ένα ποτήρι νερό. Το πολύ φρέσκο αυγό (έως 9 ημερών) θα βυθιστεί στον πάτο του ποτηριού οριζοντίως. Αυτό συμβαίνει γιατί ο αεροθάλαμος είναι ακόμη πολύ μικρός, και το αυγό δεν περιέχει αέρα. Το αυγό 10-28 ημερών θα βυθιστεί επίσης στον πάτο του ποτηριού αλλά θα σταθεί όρθιο σε κλίση. Το μπαγιάτικο θα σταθεί εντελώς όρθιο.
Στη δεύτερη περίπτωση που σπάμε το αυγό σε πιάτο, το φρέσκο (έως 9 ημερών) δεν απλώνει καθόλου και παραμένει συμπαγές, το ασπράδι του φρέσκου (10-28 μερών) θα απλωθεί κάπως στο πιάτο, παραμένοντας αρκετά συμπαγές, ενώ το ασπράδι του μπαγιάτικου αυγού θα είναι πολύ αραιό και απλωθεί πολύ στο πιάτο.
Είναι επικίνδυνες οι κόκκινες κηλίδες που βρίσκουμε καμιά φορά στα αυγά;
Δεν είναι επικίνδυνες, πρόκειται για ρήξη τριχοειδούς αγγείου, κάτι το εντελώς φυσιολογικό.