Το Παντοπωλείο του Κολιού, γνωστό για την εξειδίκευσή του στα μελισσοκομικά προϊόντα, έχει κερδίσει την προσοχή ντόπιων και επισκεπτών, με τρία καταστήματα στο ίδιο δρόμο. Ο ιδρυτής, Κωνσταντίνος Κολιός, ξεκίνησε την οικογενειακή επιχείρηση το 1989 και πλέον περνάει σταδιακά στα παιδιά του, που συνεχίζουν το έργο του με ακόμα περισσότερο πάθος και μεράκι.
Ένα κατάστημα για κάθε γενιά
Ο Κωνσταντίνος Κολιός άνοιξε το πρώτο κατάστημα στην οδό Αθηνάς το 1989, αλλά με τα χρόνια η επιχείρηση επεκτάθηκε. Το κεντρικό κατάστημα βρίσκεται σήμερα στο νούμερο 35, ενώ το νεότερο άνοιξε το 2020 στη συμβολή των οδών Αθηνάς και Ευριπίδου. Ο γιος του, Αλέξανδρος, θυμάται την απόφαση του πατέρα του να επεκτείνει την επιχείρηση σε τρία καταστήματα, αναγνωρίζοντας ότι η οδός Αθηνάς ενσωματώνει τρεις διαφορετικές αγορές: του Μοναστηρακίου, της Βαρβακείου και της Ομόνοιας. Κάθε κατάστημα εξυπηρετεί τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του αντίστοιχου κοινού, αποφεύγοντας έτσι τον μεταξύ τους ανταγωνισμό.
Τα προϊόντα
Το παντοπωλείο διαθέτει μεγάλη γκάμα παραδοσιακών προϊόντων από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Ζυμωτό ψωμί ψημένο σε ξυλόφουρνο που το φέρνουν από το Μαραθώνα και την Εύβοια, μεγάλη γκάμα από εξαιρετικά παξιμάδια για όλα τα γούστα, ζυμαρικά από τα Τζουμέρκα, γλυκά του κουταλιού και λικέρ από οικοτεχνίες και συνεταιρισμούς, υπέροχα βουτήματα και παραδοσιακά γλυκά όπως σαμουσάδες από τους Μολάους, αμυγδαλωτά από τη Μονεμβασία, δίπλες από την Καλαμάτα, λουκούμια από την Ικαρία και άλλα πολλά!
Συγκεκριμένα το λουκούμι ραχάτ με έλαιο μαστίχας και ολόκληρα αμύγδαλα είναι πραγματικά εξαιρετικό. Για τους λάτρης της μαστίχας η γκάμα προϊόντων είναι μεγάλη, από υποβρύχιο, μαστιχόπιτες και τσουρέκι σε υπέροχα λικέρ όπως το «Πηξάρι» από το Νεοχώρι της Χίου, το οποίο περιέχει καθαρό έλαιο μαστίχας που δίνει στο λικέρ ένα ιδιαίτερο γαλακτερό χρώμα, σαν του ούζου, και μοναδικό άρωμα και γεύση. Για όσους αναζητούν καθαρή μαστίχα για ζαχαροπλαστική ή άλλη χρήση, εδώ υπάρχει πολύ καλής ποιότητα μαστίχας, φρέσκια και σε σχετικά μεγάλα δάκρυα. Ακόμα μπορείς να βρεις και έλαιο μαστίχας καθώς και ένα πολύ καλό αιθέριο έλαιο το οποίο προτείνεται για θεραπευτική ή καλλυντική χρήση.
Σήμα κατατεθέν του μαγαζιού είναι τα μέλια. Χιλιάδες βαζάκια απ’όλη τη χώρα γεμίζουν τους τοίχους από άκρη σε άκρη. Εδώ βρίσκει κανείς κάθε είδος μελιού που παράγεται στη χώρα μας, «πάνω από 20 ποικιλίες και όλα από μικρούς, έμπιστους παραγωγούς», καλύπτοντας κάθε γευστική προτίμηση και διατροφική ανάγκη. Τα μέλια κουμαριάς, ρεικιού, καστανιάς και θυμαριού είναι μόνο μερικά από τα εξαιρετικά προϊόντα που βρίσκονται στα ράφια. Κάθε ποικιλία διαθέτει μοναδικά χαρακτηριστικά: το μέλι κουμαριάς έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, ενώ το μέλι βελανιδιάς ξεχωρίζει για τα αντιοξειδωτικά του.
Ο Αλέξανδρος μοιράζεται τη γνώση του για την ποιότητα του μελιού: «Ένα καλό, ακατέργαστο μέλι είναι πολύτιμο, με αγνά στοιχεία που διατηρούνται μόνο αν το μέλι δεν υπερθερμανθεί. Η γεύση και οι ιδιότητές του είναι αναλλοίωτες και προσφέρουν ουσιαστική διατροφή». Εξάλλου, συμβουλεύει τους πελάτες να αποφεύγουν τα πολύ φθηνά μέλια, καθώς το αυθεντικό ελληνικό μέλι δεν μπορεί να κοστίζει λιγότερο από 9-10 ευρώ το κιλό.
Τα Μυστικά της κρυστάλλωσης και της κατανάλωσης μελιού
Ένα συχνό φαινόμενο στα αγνά μέλια είναι η κρυστάλλωση, η οποία αποτελεί ένδειξη της αυθεντικότητας τους, όπως εξηγεί ο Αλέξανδρος, συμπληρώνοντας ότι «το κρυσταλλωμένο μέλι μπορεί να ζεσταθεί σε μπεν μαρί σε χαμηλή θερμοκρασία, μέχρι τους 40-45°C, για να επανέλθει στην αρχική του υφή». Προτείνει επίσης το μέλι να καταναλώνεται ωμό, χωρίς υπερθέρμανση, ώστε να διατηρούνται όλα τα θρεπτικά του στοιχεία.
Ο Ρόλος των Μελισσοκόμων και οι Προκλήσεις του Κλάδου
Οι συνεργασίες με τους μελισσοκόμους είναι μια βασική αρχή για το Παντοπωλείο του Κολιού. Ο μελισσοκόμος Αστέριος Αβραμίδης, μακροχρόνιος συνεργάτης της επιχείρησης, μιλά για τις δυσκολίες του κλάδου. Η κλιματική αλλαγή, οι πυρκαγιές και η ξηρασία επηρεάζουν την παραγωγή μελιού, ενώ οι ασθένειες των φυτών απειλούν συγκεκριμένες ποικιλίες, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια με τις καστανιές. Οι προκλήσεις αυτές κάνουν τη συνεργασία και την εμπιστοσύνη των προμηθευτών ακόμα πιο πολύτιμες για την επιχείρηση.
Πέρα από το μέλι, το παντοπωλείο διαθέτει και άλλα προϊόντα μέλισσας, όπως κερί, γύρη, πρόπολη και βασιλικό πολτό. Η πρόπολη είναι γνωστή για τις αντιμικροβιακές και αντιοξειδωτικές της ιδιότητες, ενώ ο βασιλικός πολτός, που προορίζεται για τη βασίλισσα της κυψέλης, έχει εντυπωσιακές θρεπτικές ιδιότητες, προσφέροντας ενέργεια και υποστήριξη στο ανοσοποιητικό.
Αντιμετωπίζοντας τη νοθεία και προστατεύοντας την ποιότητα
Η νοθεία στο ελληνικό μέλι είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του κλάδου. Ο Αλέξανδρος εξηγεί ότι «πολλές φορές εισαγόμενο μέλι αναμειγνύεται με ελληνικό και πωλείται ως αυθεντικό, ενώ σε άλλες περιπτώσεις γίνεται προσθήκη αμυλοσιροπίου». Στο Παντοπωλείο του Κολιού, ωστόσο, πραγματοποιούνται συχνοί έλεγχοι ποιότητας, εξασφαλίζοντας τη γνησιότητα των προϊόντων, χάρη στη διαρκή συνεργασία με αξιόπιστους παραγωγούς.