Ο φούρνος Καραβάς στα Κύθηρα είναι ξακουστός και αποτελεί must επίσκεψη για όσους σπεύδουν στο όμορφο και γεμάτο ενδιαφέρουσες αντιθέσεις Τσιρίγο.

Στεγάζεται σε ένα πρώην ελαιοτριβείο γι’ αυτό και στον χώρο υπάρχουν τα αντίστοιχα εξαρτήματα για την παραγωγή ελαιολάδου, όπως οι μυλόπετρες που συνέθλιβαν το κουκούτσι της ελιάς, ανακατεύοντάς το με τη σάρκα της ελιάς, δημιουργώντας μία πάστα που μοιραζόταν σε πλεκτά τσουβάλια από τρίχες κατσίκας και στη συνέχεια και μέσα από ένα στάδιο συμπίεσης το λάδι στράγγιζε έξω, ενώ το πατημένο κουκούτσι έμενε μέσα στα τσουβάλια. Και βέβαια το ελαιόλαδο είναι το βασικό συστατικό για τα φημισμένα παξιμάδια των Κυθήρων.

Ο Παύλος, νέος αλλά με αγάπη για το νησί, συνεχίζει την παράδοση της οικογένειάς του με βαθιά αφοσίωση στις ρίζες του. Όχι απλά πουλά, αλλά ζυμώνει και ψήνει το παραδοσιακό παξιμάδι Κυθήρων. 

Η εκπομπή του ΣΚΑΙ «Όπου υπάρχει Ελλάδα» τρύπωσε μέσα στο εργαστήριο μαζί με τον Παύλο και τον πατέρα του και παρακολούθησε λίγη από τη διαδικασία παραγωγής των παξιμαδιών, μαθαίνοντας μερικά από τα μυστικά της τέχνης. 

«Για τα παραδοσιακά λαδοπαξίμαδα πρώτα ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι, το λάδι, το νερό και τη μαγιά. Δεν βάζουμε ούτε βελτιωτικά, ούτε διογκωτικά». 

Στη συνέχεια, τα κόβουν στο χέρι και αυτό έχει σημασία για να δημιουργείται η χαρακτηριστική κούρμπα που έχουν τα παξιμάδια. Όπως εξηγεί μάλιστα ο Παύλος, αποτελεί το πιο δύσκολο κομμάτι της παρασκευής γιατί είναι αυτό που γίνεται με το χέρι. «Δεν θέλουμε να γίνει κάποια βιομηχανοποίηση του προϊόντος και να μοιάζει με φρυγανιές. Ο κόσμος το έχει αγαπήσει έτσι και εμείς έτσι είμαστε», λέει ο Παύλος. 
Τα παξιμάδια μπαίνουν στον αερόθερμο φούρνο που χωρά γύρω στα 250 κιλά και ψήνονται για τουλάχιστον δυόμιση ώρες. Μόλις κρυώσουν καλά, είναι έτοιμα για να συσκευαστούν και να πάνε στο εμπόριο. 

Και κάπως έτσι, όλοι μας ταξιδεύουμε μέχρι τα όμορφα Κύθηρα, μέσα από τα παραδοσιακά παξιμάδια και την ιστορία των ανθρώπων τους.