Το χοιρινό αποτελεί εκλεκτό μεζέ και αγαπημένο πιάτο που συναντάμε σε διαφορετικές συνταγές. Ψητό, στη σούβλα, σνίτσελ, κότσι, μαγειρευτό, παστό, με τις εκδοχές να αλλάζουν ανάλογα με τον τόπο καταγωγής, τις τοπικές παραδόσεις, τις συνήθειες, ακόμη και το κλίμα που έχει μία πόλη. Σε μία ακόμη από τις λαχταριστές λίστες του, ο οδηγός Taste Atlas συμπεριέλαβε τέσσερα ελληνικά πιάτα με χοιρινό στα 100 καλύτερα της Ευρώπης.

Πατροπαράδοτα, μαμαδίστικα και κάποια… πανηγυριώτικα, αυτά που τρως στο πλαστικό πιατάκι υπό τους ήχους του κλαρίνου και είναι σκέτο λουκούμι. Δεν είναι και πολύ δύσκολο να καταλάβεις για ποια πρόκειται, αφού είμαστε σίγουροι ότι και εσύ θα συμφωνήσεις με τις επιλογές τους.

Κοντοσούβλι

Αλίμονο αν δεν αναγνωριζόταν η αξία που έχει ένα ζουμερό, με τραγανή κρούστα και τρυφερό στο εσωτερικό του, χοιρινό κοντοσούβλι. «Ένα παραδοσιακό, ελληνικό πιάτο που αποτελείται από μεγάλα κομμάτια χοιρινού κρέατος μαριναρισμένα σε μείγμα βοτάνων και μπαχαρικών, τα οποία στη συνέχεια ψήνονται σε σούβλα, όπως ο γύρος. Η μαρινάδα συχνά περιέχει συστατικά όπως σκόρδο, ρίγανη, θυμάρι, δεντρολίβανο, πάπρικα, ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού και κόκκινο κρασί», γράφει το Taste Atlas για να περιγράψει το ποίημα που λέγεται κοντοσούβλι.

Γουρουνοπούλα

Το «εθνικό» πιάτο της Μεσσηνίας (αλλά και της Πελοποννήσου, γενικότερα), μάλλον έχει διεθνή φήμη. Η «γουρνοπούλα», όπως συνήθως λέγεται, είναι συνδεδεμένη με τον μεζέ που θα δοκιμάσεις στην αγορά, σε κάποιο τοπικό πανηγύρι ή σε μία χασαποταβέρνα. Το χοιρινό τοποθετείται στη σούβλα και, παραδοσιακά, μέσα στην κοιλιά οι «μάστορες» ρίχνουν απλά ένα μείγμα αλατιού με ρίγανη, ενώ στη συνέχεια τη ράβουν για να ψηθεί για ώρες ολόκληρες. Το αποτέλεσμα είναι ένα κρέας τρυφερό και μαλακό, σωστό λουκούμι και βέβαια η χαρακτηριστική, τραγανή του πέτσα.

Χοιρινό πρασοσέλινο

Χοιρινό πρασοσέλινο - Φωτογραφία | Άρτεμις Τσίπη

Χοιρινό με σέλινο

Στην επόμενη ελληνική θέση, πάμε στα μαμαδίστικα και εδώ την προσοχή του Taste Atlas κέρδισε το χοιρινό με σέλινο. Ζεστό, με τα τρυφερά κομμάτια του σιγομαγειρεμένου χοιρινού να εναρμονίζονται ιδανικά με το αυγολέμονο και το μαγειρεμένο σέλινο, το κρεμμύδι και τα μυρωδικά, αποτελεί σωστό βάλσαμο στην ψυχή. Αν του βάλεις δίπλα και μία πληθωρική φέτα ζεστό χωριάτικο ψωμί, νομίζεις ότι είσαι στον παράδεισο. 

Απάκι

Η Κρήτη κέρδισε και πάλι τις εντυπώσεις, με το παραδοσιακό της απάκι. Ο γνωστός κρητικός μεζές δεν είναι άλλο από παστό χοιρινό φιλέτο, το οποίο καπνίζεται με διάφορα βότανα, όπως ρίγανη, μαντζουράνα, θυμάρι ή φασκόμηλο. Αξίζει επίσης να γνωρίζεις ότι λέγεται πως αυτός ο τρόπος παρασκευής προέρχεται από τους βυζαντινούς χρόνους, όταν οι άνθρωποι τον χρησιμοποιούσαν για να διατηρήσουν το κρέας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.



Όσο για τα υπόλοιπα 96 πιάτα με πρωταγωνιστή το χοιρινό, βρίσκουμε πραγματικά πολλά διαφορετικές εκδοχές του, συνταγές από την κλασική πορκέτα στα διάφορα μέρη της Ιταλίας, μέχρι πολωνικά και αυστριακά σνίτσελ, Βαυαρικές συνταγές, το παραδοσιακό πορτογαλέζικο σάντουιτς Bifana, ολόκληρα χοιρινά στη σούβλα, πίτες με χοιρινό, λουκάνικα και πραγματικά πολλές παραδοσιακές λιχουδιές ανά τον κόσμο που μπορείς να ανακαλύψεις εδώ.