Μετά τα νότια προάστια, τη Μύκονο, τα Χανιά αλλά και το Dubai, η γνωστή αλυσίδα ιαπωνικών εστιατορίων απέκτησε νέο spot, σε μία από τις πιο ζωντανές πιάτσες στο κέντρο της Αθήνας. Στην πλατεία Αγίων Θεοδώρων, που συνεχώς εμφανίζονται νέα μαγαζιά και αναδιαμορφώνονται τα υπάρχοντα, έχει βρει τη θέση του εδώ και λίγο καιρό το Tokyo Joe, που ειδικεύεται στην ιαπωνική fusion κουζίνα.
Εκεί δοκιμάζουμε εκλεπτυσμένες γεύσεις, με την υπογραφή του διεθνούς φήμης βραβευμένου chef Marco Galenzo, ο οποίος εκτός από μισελενάτα εστιατόρια έχει εργαστεί σε κουζίνες των πιο διάσημων εστιατορίων του κόσμου -μεταξύ άλλων το Zuma London και το Four Seasons Miami- και ο οποίος έχει μόνιμη συνεργασία τα τελευταία 6 χρόνια με το Tokyo Joe, σε επίπεδο consulting.
Τις προάλλες λοιπόν, σε μια έξοδο στο κέντρο με τα κορίτσια από τη δουλειά, ψάχναμε πού να καταλήξουμε. Η μία ήθελε κάτι να τσιμπήσει, εγώ είχα όρεξη για κοκτέιλ, ενώ η τρίτη ήταν ανοιχτή σε όλα - αν και δεν θα έλεγε όχι σε ένα ποτήρι κρασί. Έτσι, βρεθήκαμε στο Tokyo Joe που προς έκπληξή μας συνειδητοποιήσαμε ότι συνδυάζει τα πάντα και κακώς δεν το είχαμε επισκεφτεί νωρίτερα. Βέβαια, εγώ με όσα είδα και δοκίμασα, θα το πρότεινα και για εκείνες τις στιγμές που θέλεις να βγεις με τον πολύ δικό σου άνθρωπο και να συζητήσετε πίνοντας κρασί και τρώγοντας σούσι.
Ξεκινήσαμε την παραγγελία μας με τη λογική «to share», επιλέγοντας διάφορα πιάτα για τη μέση, για να δοκιμάσουμε όσες περισσότερες γεύσεις μπορούσαμε. Από τα ωμά ξεχωρίσαμε το mix carpaccio που έχει σολομό, λαβράκι και τόνο με πικάντικη yuzu sauce, ενώ το tartare τόνου με chili ήταν πολύ νόστιμο και δροσερό ταυτόχρονα.
Τώρα από σούσι πήραμε τα signature sushi rolls - μεταξύ άλλων με καψαλισμένο σολομό, με τηγανιτή γαρίδα, τόνο και καβούρι -, ενώ από τα κυρίως μας άρεσε πολύ το φιλέτο μοσχάρι Terdeloin με πικάντικη sauce teriyaki και ρύζι ατμού.
Δεν γινόταν να παραλείψουμε τα noodles, αφού είναι πολύ κοντά στις γεύσεις μας και θέλαμε να δοκιμάσουμε τη δική τους εκδοχή. Παραγγείλαμε εκείνα με τα φρέσκα ανάμεικτα λαχανικά και τη yakisoba sauce και πράγματι πέρα από πολύ γευστικά ήταν και αρκετά χορταστικά, που είναι δύσκολο να πετύχει με τα noodles αυτή η ισορροπία - και να μη σε βαρύνουν αλλά και να σε χορτάσουν. Την επόμενη φορά θέλω σίγουρα να δοκιμάσω και το πιάτο με την πάπια, που είδα στο μενού.
Όσο για το ποτό που συνόδευσε το γεύμα μας, από τα κοκτέιλ το Melon mango slush με ρούμι, μάνγκο και καρπούζι αποδείχθηκε η τέλεια επιλογή για τις γεύσεις που δοκιμάσαμε και τη ζέστη που είχε.
Ιαπωνική fusion κουζίνα
Η ιαπωνική κουζίνα είναι διεθνώς γνωστή για τη γαστρονομική της ποιότητα και αυτό επεκτείνεται και στη fusion εκδοχή της. Στην περίπτωση αυτή, πρόκειται για έναν δημιουργικό συνδυασμό ιαπωνικών γεύσεων και τεχνικών, με επιρροές από άλλες κουζίνες του κόσμου. Άλλωστε, ο όρος «fusion» αναφέρεται ακριβώς σε αυτό το πάντρεμα διαφορετικών γαστρονομικών παραδόσεων, από διαφορετικές χώρες, πολιτισμούς ή περιοχές.
Παρατηρώντας τα πιάτα της ιαπωνικής fusion κουζίνας, συναντά κανείς γνώριμες δυτικές γεύσεις - όπως burgers και κρεατικά - που μεταμορφώνονται ριζικά χάρη στη χρήση αυθεντικών ιαπωνικών υλικών και τεχνικών. Ο συνδυασμός αυτός δημιουργεί μια νέα κουζίνα, με μοναδική ταυτότητα και γεύση. Αυτός είναι και ο λόγος που θεωρώ ότι το Tokyo Joe μας άρεσε τόσο και κατάφερε να μας κερδίσει. Πετυχαίνει πολύ ισορροπημένα αυτό τον συνδυασμό και φέρνει γεύσεις που ταιριάζουν στην ελληνική πραγματικότητα. Σε όποια περιοχή και αν το πετύχεις λοιπόν, αξίζει να του δώσεις μια ευκαιρία.
Tokyo Joe
Πλ. Αγίων Θεοδώρων 7, Αθήνα
Ωράριο Λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή 13.00-00:00
Κόστος: 25-30€ / άτομο χωρίς ποτό