Και όμως, πλέον βγαίνεις για καφέ και ξαφνικά η φίλη σου λέει πως θα πάρει ένα matcha latte. Την κοιτάς με απορία, καθώς είναι η ίδια φίλη που έπινε δύο φραπέδες τη μέρα μέχρι πριν ένα μήνα. Λες εντάξει, σίγα μην έχουν εδώ τέτοιο πράγμα. Και τι βλέπεις; Όχι απλώς υπάρχει στον κατάλογο, αλλά υπάρχει και σε παραλλαγές!
Αμερική γίναμε σκέφτεσαι και αναρωτιέσαι τι είναι τελικά αυτό το matcha που φαίνεται όλοι να το λατρεύουν, κάνει χαμό στα social media και ωθεί και τους πιο μεγάλους λάτρεις του καφέ να αλλαξοπιστήσουν.
Ήρθε η ώρα λοιπόν να μάθεις τι ακριβώς είναι το matcha με αυτό το χαρακτηριστικό του έντονο πράσινο χρώμα, που κουβαλάει πίσω του αιώνες ιαπωνικής παράδοσης και μια σειρά από οφέλη για το σώμα και το μυαλό.
Τι είναι το matcha
Το matcha είναι ιαπωνικό πράσινο τσάι σε σκόνη, φτιαγμένο από αποξηραμένα φύλλα τσαγιού που έχουν αλεστεί πολύ λεπτά. Έχει ελαφρώς πικρή, φυτική γεύση και έντονο πράσινο χρώμα, που προέρχεται από τα υψηλά επίπεδα χλωροφύλλης στα φύλλα. Αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο των παραδοσιακών ιαπωνικών τελετών τσαγιού εδώ και αιώνες, αλλά έγινε δημοφιλές πρώτα στις ΗΠΑ, χάρη στα οφέλη που έχει για την υγεία, και έπειτα έφτασε και σ' εμάς.
Το κανονικό πράσινο τσάι είναι ήδη γνωστό ως μια «δύναμη» αντιοξειδωτικών, αλλά το matcha προσφέρει ακόμη περισσότερα οφέλη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι σε αντίθεση με τις άλλες μορφές τσαγιού, όπου τα φύλλα αφού μπουν στο ζεστό νερό μετά πετιούνται, στο matcha η σκόνη ανακατεύεται μέσα σε ζεστό νερό ή γάλα και έτσι στην πραγματικότητα καταναλώνεις ολόκληρο το φύλλο τσαγιού όταν το πίνεις.
Ποιο είναι το καλύτερο matcha σε σκόνη
Η αγορά matcha μπορεί αρχικά να σου φανεί πολύπλοκη - υπάρχουν τόσες πολλές μάρκες και η ποιότητα διαφέρει πολύ. Η πιο σημαντική διάκριση είναι ανάμεσα στο matcha τελετουργικής χρήσης (ceremonial grade) και στο matcha μαγειρικής χρήσης (culinary grade). Το τελετουργικό matcha παράγεται από τα πιο νεαρά φύλλα τσαγιού και έχει πιο απαλή και ισορροπημένη γεύση και αν και είναι ακριβότερο, αξίζει να το επιλέξεις για τα ροφήματά σου, ενώ το matcha μαγειρικής χρήσης θα το πάρεις για τις συνταγές σου.
Γιατί να το προσθέσεις στην καθημερινότητά σου
- Περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και ενισχύει την άμυνα του οργανισμού.
- Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και να περιορίσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.
- Προσφέρει ενέργεια χωρίς νευρικότητα, όπως συμβαίνει με τον καφέ πολλές φορές.
- Ενισχύει τον μεταβολισμό και συμβάλλει στη βελτίωση της καύσης θερμίδων.
Και τι γίνεται με την καφεΐνη; Το matcha όντως περιέχει περισσότερη καφεΐνη από το κανονικό πράσινο τσάι, αλλά δεν σου προκαλεί την «έξαψη» που δίνει ο καφές. Αντίθετα, σε κάνει να νιώθεις γεμάτος ενέργεια και συγκέντρωση, αλλά ταυτόχρονα ήρεμος.
Πώς να το απολαύσεις
Τρεις είναι οι βασικοί άξονες με βάση τους οποίους μπορείς να διαχειριστείς το matcha. Αρχικά είναι το παραδοσιακό τσάι, που φτιάχνεται με ζεστό νερό και χτύπημα του matcha με αναδευτήρα chasen από μπαμπού μέχρι να αφρίσει. Έπειτα είναι το matcha latte που φτιάχνεται συνήθως με φυτικό γάλα (αμυγδάλου, καρύδας ή βρώμης) και όλες οι παραλλαγές που προέκυψαν μετέπειτα στην κατηγορία των ροφημάτων και τέλος, είναι οι αλμυρές συνταγές και τα γλυκά, όπως κέικ, μπισκότα και παγωτά, στα οποία προσθέτει ιδιαίτερη γεύση και χρώμα.
Χρήσιμες συμβουλές
- Το matcha δεν έχει ιδιαίτερα μεγάλη διάρκεια ζωής. Μόλις το ανοίξεις, χρειάζεται να το χρησιμοποιήσεις μέσα σε 2 μήνες, για να διατηρήσει το καλύτερο χρώμα και άρωμα. Καλύτερα να το αγοράζεις σε μικρές ποσότητες και να το αποθηκεύεις στο ψυγείο για να παραμένει φρέσκο.
- Ίσως, χρειαστείς ειδικό χτυπητήρι matcha. Αν φτιάχνεις συχνά, αξίζει να προμηθευτείς ένα αναδευτήρα chasen από μπαμπού. Η ειδική του σχεδίαση σπάει τους σβώλους και δημιουργεί μια αφράτη στρώση αφρού στην επιφάνεια του τσαγιού. Αν δεν έχεις, μπορείς να χρησιμοποιήσεις κι ένα ηλεκτρικό χτυπητήρι. Πάντως, με πιρούνι ή κουτάλι δεν θα πετύχεις το ίδιο αποτέλεσμα.
- Η χορτώδης, umami γεύση του matcha μπορεί να σου φανεί πολύ έντονη, ειδικά αν το δοκιμάζεις για πρώτη φορά. Γι' αυτό καλύτερα στην αρχή να προσθέσεις λίγες σταγόνες σιρόπι σφενδάμου ή μέλι, για να έχεις ένα πιο γευστικό αποτέλεσμα.