
Η πλούσια υφή και η ήπια, γλυκιά γεύση που έχουν τα χτένια αναδεικνύονται μέσα από τη βουτυράτη σάλτσα, ενώ ο φρέσκος χυμός και το ξύσμα λεμονιού προσθέτουν μια δροσερή και αρωματική πινελιά.
Το μυστικό για άψογο αποτέλεσμα, πέρα από τα να προμηθευτούμε ποιοτικά χτένια, είναι το σωστό σοτάρισμα, ώστε να αποκτήσουν χρυσαφένια κρούστα εξωτερικά αλλά να παραμείνουν ζουμερά στο εσωτερικό. Τολμήστε το, είναι πολύ πιο εύκολο απ’ όσο φαντάζεστε!
- 12 μεγάλα χτένια φρέσκα ή κατεψυγμένα και ξεπαγωμένα
- 2 κ.σ. βούτυρο
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- χυμό από 1 λεμόνι
- 1 κλωναράκι θυμάρι φρέσκο + επιπλέον φυλλαράκια για το γαρνίρισμα
- λίγο ξύσμα λεμονιού
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Ασύρτικο με αρώματα εσπεριδοειδών, νότες ορυκτότητας, πλούσιο σώμα και μακράς διάρκειας τελείωμα. Η πρόταση του WSPC: Santorini - Vassaltis Vineyards
- Για τα χτένια σοτέ με βούτυρο και λεμόνι ξεκινάμε προετοιμάζοντας τα χτένια: Αν χρησιμοποιούμε φρέσκα χτένια, αφαιρούμε τη μικρή πλευρική μεμβράνη πριν τα μαγειρέψουμε. Σκουπίζουμε καλά τα χτένια με απορροφητικό χαρτί για να αφαιρέσουμε την υγρασία. Αυτό βοηθά να αποκτήσουν τραγανή κρούστα κατά το σοτάρισμα. Ρίχνουμε λίγο αλάτι και πιπέρι και από τις δύο πλευρές.
- Τοποθετούμε ένα μεγάλο, αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και 1 κ.σ. από το βούτυρο.
- Βάζουμε τα χτένια στο τηγάνι, αφήνοντας χώρο ανάμεσά τους, ώστε να μη βράσουν. Τα σοτάρουμε για 2-3 λεπτά από την κάθε πλευρά, μέχρι να αποκτήσουν χρυσαφένια κρούστα. Τα βγάζουμε από το τηγάνι και τα μεταφέρουμε για λίγο σε πιάτο.
- Στο ίδιο τηγάνι βάζουμε το υπόλοιπο βούτυρο, το θυμάρι και το σκόρδο. Σοτάρουμε για 30 δευτερόλεπτα, προσέχοντας να μην καεί το σκόρδο. Ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε για λίγα δευτερόλεπτα.
- Επιστρέφουμε τα χτένια στο τηγάνι για 1 λεπτό, γυρίζοντάς τα μέσα στη σάλτσα. Αφαιρούμε το κλωναράκι από θυμάρι και αν χρειάζεται διορθώνουμε το αλατοπίπερο.
- Σερβίρουμε τα χτένια ζεστά, περιχύνοντάς τα με τη σάλτσα και πασπαλίζουμε με φυλλαράκια από θυμάρι και ξύσμα λεμονιού.
Προσοχή στο σοτάρισμα! Αν παραψήσουμε τα χτένια, γίνονται σκληρά.