Υλικά
  • 200 γρ. φακές κόκκινες 
  • 1 κ.σ. λάδι καρύδας ή ελαιόλαδο 
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 1 καρότο, τριμμένο ή κομμένο σε κυβάκια     
  • 1 κ.γ. κουρκουμά σε σκόνη 
  • 1 κ.γ. τζίντζερ φρέσκο, τριμμένο 
  • ½ κ.γ. τσίλι σκόνη (ή περισσότερο αν θέλουμε πιο πικάντικο)
  • 800 ml ζωμό λαχανικών ή νερό
  • 200 ml γάλα καρύδας (από κονσέρβα) και λίγο επιπλέον προαιρετικά για το σερβίρισμα
  • χυμό από ½ λάιμ
  • φύλλα κόλιανδρου φρέσκου ή μαϊντανού για το σερβίρισμα 
  • αλάτι, πιπέρι κατά βούληση

Μούχταρο με έντονα αρώμα φράουλας, κερασιού και ροδιού, δροσιτική οξύτητα και ευχάριστη επίγευση. Η πρόταση του WSPC: Μούχταρο One Samartzis Estate Wines

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τη σούπα κόκκινης φακής, πρώτα ξεπλένουμε τις φακές και τις στραγγίζουμε σε σουρωτήρι.
  2. Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το λάδι καρύδας, μετά το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να γίνει διάφανο.
  3. Ρίχνουμε το σκόρδο, το καρότο, τον κουρκουμά, το τζίντζερ και το τσίλι και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους.
  4. Προσθέτουμε τις φακές και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε το ζωμό ή το νερό, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε τη σούπα να σιγοβράσει για 20-25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά οι φακές και να χυλώσει η σούπα.
  5. Προσθέτουμε το γάλα καρύδας και αφήνουμε τη σούπα να σιγοβράσει για άλλα 5 λεπτά περίπου.
  6. Πολτοποιούμε τη σούπα μέσα στην κατσαρόλα με ραβδομπλέντερ για να γίνει βελούδινη. Αν χρειάζεται διορθώνουμε τη γεύση με αλατοπίπερο και προσθέτουμε το χυμό λάιμ.
  7. Σερβίρουμε τη σούπα σε βαθιά πιάτα ή μπολ γαρνίροντας με ψιλοκομμένο κόλιανδρο ή μαϊντανό και, αν θέλουμε, προσθέτουμε λίγο επιπλέον γάλα καρύδας.

Σε αυτή τη σούπα μπορούμε να προσθέσουμε γαρίδες, της ταιριάζουν πολύ.